poniedziałek, 12 października 2015

Leczo z cukinia kielbasa i pieczarkami

Coś ciepłego, sytego, domowego. Prosty w przygotowaniu, sycący i aromatyczny. Rozgrzewa swoim bałkańskim charakterem w polskim wydaniu. Sos pełen kolorowych warzyw i świetnie doprawionego mięsa przywróci dobry nastrój podczas jesiennej aury. Spodobał Ci się ten przepis!


Leczo jest na Węgrzech tym czym w Polsce bigos. Cebulę obrać i posiekać, cukinię pokroić w trójkąty, marchewkę obrać i pokroić w plasterki, paprykę oczyścić i pokroić w kostkę, pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę, pieczarki pokroić w plasterki, kiełbasę pokroić w półplasterki. Wlasnie robię leczo z pani przepisu. Kiedy cukinia zmięknie danie jest gotowe. Doceń przepis: Zgłoś błąd w przepisie Zgłoś błąd w przepisie papryka cukinia leczo pieczarki.


Dzisiaj na moim stole stanie leczo z pieczarkami. Doskonale zdaję sobie sprawę, że leczo z pieczarkami jest może mniej popularne niż leczo z kiełbasą czy mięsem jako takim, ale jest zdecydowanie smaczne! U mnie wersja podstawowa, sprawdzona i pyszna.


W wersji mięsnej przygotowywane z dodatkiem wędzonego boczku lub wędzonej słoniny. Już dawno zagościło na stałe w kuchni polskiej i warto w sezonie na paprykę nacieszyć się jego smakiem. Dodane przez mysz2w: Tylko o kuchni. DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź.


Dusimy na małym ogniu min. Po minutach całość zalewamy pomidorami z puszki i jeśli jest potrzeba dodajemy resztę wody, przyprawiamy do smaku. Leczo to potrawa, która lepsza staje się z czasem, więc możesz przygotować je dzień przed planowym momentem podania.


Serwuj i jedz je z chlebem – będzie idealny, by wytrzeć resztki leczo z talerza. Oczyszczone, umyte pieczarki kroimy w plasterki. Paprykę kroimy w kostkę i razem z pieczarkami przesypujemy ją do garnka z cebulą.


Dodajemy przyprawy i koncentrat. Razem gotujemy całość jeszcze przez około minut. Szaszłyki z kurczaka z sosem z orzeszków ziemnych. Pierogi z kapustą i grzybami. Bardzo często dzieciaki nie chcą jeść warzyw.


Tymczasem leczo z kielbasa ma w sobie coś magicznego i dzieci zajadają je z wielką chęcią. Sama wracam do niego z miłą. Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii.


Leczo z kiełbasą, leczo do słoików Archiwum. Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso. Zapraszam dzisiaj na proste pyszne i domowe leczo z pieczarkami.


Możliwe do przygotowania w wersji z kiełbasą, bez kiełbasy lub z fasolą. Składniki: na 5-porcji. Jeśli chcecie zrobić tę potrawę np.


Witam serdecznie, chciałabym zaproponować przepis na leczo z papryką i kiełbasą. Jeżeli nie przepadamy za mięsem, to możemy przygotować. Szybki i prosty PRZEPIS na leczo.


Wakacje to czas, kiedy stragany uginają się pod ciężarem owoców i warzyw. Jest w czym wybierać- pomidory, cebula, cukinia. W głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną kiełbasę i podsmażamy, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i jeszcze przez chwilę podsmażamy.


Następnie dodajemy pokrojone w kostkę warzywa: pieczarki, paprykę i cukinię. Leczo to jedno z najpopularniejszych dań jednogarnkowych. Cukinia - małe sztuki. Dla Węgrów jest mniej więcej tym, czym dla nas bigos. W Polsce przywykło się stosować składniki nie występujące w klasycznej wersji leczo, ale dodatek cukinii czy pieczarek jest moim zdaniem jak najbardziej wskazany.


Tak samo jak zastąpienie. Lekkie danie, którego głównym składnikiem jest cukinia. Przepis na leczo z cukinii. Można przygotowywać je przez cały rok.


W sezonie letnim można skorzystać ze świeżych pomidorów, a w zimie z pomidorów z puszki. Dla mnie leczo z kiełbas. Polecam podawać leczo z bagietką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty