Jednak pasztety piekę znacznie częściej, niż przygotowuję mleko sojowe. Z jednego prostego powodu, z mlekiem sojowy jest trochę zabawy i mimo, że pyszne wolę je kupować w kartonie a soję lub inne strączkowe moczyć na potrzeby tylko pasztetu. Bo właśnie, mój pasztet sojowy, sojowym do końca być nie musi. Pasztet według źródła to potrawa przyrządzana z jednolitej masy przygotowanej z surowego, gotowanego lub pieczonego mięsa, podrobów, drobiu, dziczyzny, warzyw, grzybów, ryb, soi lub sera.
Ten pasztet sojowy o tradycyjnym smaku, niepokojąco przypomina z wyglądu, smaku i zapachu pasztet mięsny. Nie każdy nawet się pozna, że jest on wersją wegetariańską popularnych pasztetów zwierzęcych. Pasztet z soi - sposób przygotowania: Soję namoczyć na noc. Wodę z namoczenia odlać - to ważne!
Gotować w dużej ilości wody przez ok. Ugotowaną soję odcedzić, jeszcze ciepłą zemleć. Baaardzo zdrowy - polecam. Piekarnik nagrzać do 1stopni. Formę keksową wyłożyć pergaminem, wlać masę i piec ok godziny.
Słów kilka o soi - ta niezwykła roślina łączy w sobie wartości odżywcze mięs z bogactwem mikro i makroelementów roślin. Jednym z jej bogactw są białka. ziarna soi zawierają ich aż. Przygotowanie dania pasztet z soi Soję zalać zimną wodą i ma stać ok. Następnego dnia wodę zlać i wstawić ją do gotowania (nie wiem jak długo, nie patrzyłam na zegar- gotować aż będzie miękka) Na patelnię dosłownie wysmarowaną łyżką oleju wrzucić poszatkowaną cebulę, mieszać, można ją lekko podrumienić.
Zobacz, jak przygotować sprawdzony przepis na Pieczony pasztet sojowy. Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem. Przepisy z kategorii pasztet z soi. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź.
Zobacz przepis na sojowy pasztet, który zaskoczy cię swoim smakiem! Jeśli lubicie pasztety roślinne, polecam Wam ten przepis do wypróbowania. Pasztet sojowy znakomicie smakuje na kromce chleba na zakwasie posmarowanej masłem, albo na pieczywie chrupkim. Pokrojony w grube plastry i podsmażony na złoto na oliwie, w towarzystwie surówki może stanowić pyszny i bardzo sycący obia a przy tym tani. Pasztet jest dość łatwy w przygotowaniu, soję trzeba tylko dzień wcześniej namoczyć jak wszystkie rośliny strączkowe.
Soja sama w sobie nie posiada wyraźnego smaku – dlatego też można ją łączyć z przeróżnymi dodatkami – u mnie w wersji z leśnymi grzybami i. Dzisiejszy przepis na pasztet z czerwonej soczewicy jest propozycją w ramach kuchni bezmięsnej. Zechciał Pan wytknąć komuś błąd w nazewnictwie jakoby pasztet roślinny był nieporozumieniem, natomiast to Pan powinien zastanowić. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy warzywa, aż zmiękną, zrumienią się i nabiorą słodyczy. Pod koniec smażenia dodajemy soczewicę i doprawiamy.
Do zrobienia tego pasztetu zainspirował mnie kupny pasztet sojowy który okazał się nawet nie wegetariański a mój pasztet sojowy z pieczarkami jest wegański i pyszny! Nie ma to jak zrobiony w domu #128578; Pasztet pomimo szarego koloru (mielone pieczarki) smakuje wspaniale i kupny się nie umywa do niego. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na pasztet z soi. To co mi zostało z czasów wegetariańskich to obok hummusu właśnie pasztet sojowy. Odkąd nauczyła się robić domowy pasztet nigdy nie kupiłam gotowego, bo choć miałam duże zaufanie do zdrowej żywności to smak domowego pasztetu pobił każdy jaki jadłam.
Poza tym świadomość tego że dokładnie wiem co jem przewyższyła wszystko. Znajdziecie tu zatem ziarno soi, pieczarki, dozwolone warzywka oraz piniowe orzeszki, a wszystko zapieczone w foremce wysypanej ziarnem sezamu. Był wtedy, jakże okrutny dla gęsi, pasztet strasburski (pasztet z gęsich wątróbek).
Jeśli chcesz wiedzieć dlaczego okrutny to poczytaj więcej na temat hodowli gęsi pod tego typu wyroby, ponieważ to nie jest miejsce na głębsze edukowanie. Chęci na pasztet zbiegły się akurat z wizytą u mamy, która na bazie soi zrobiła mi pastę. Ten przepis jest super, ale często także robię zapiekany pasztet wegetariański, z cieciorki, soczewicy oraz całego mnóstwa innych dodatków.
W zasadzie można dodać wszystko, co ma się pod ręką. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Kasza była lekko ciepła, dziś ugotowana (wreszcie znalazłam zastosowanie dla tej wartościowej kaszy).
Miał konsystencję raczej ciasta na zakwasie, niż drożdżowego. Mam pytanie- jak mam przepis na pasztet z soi,z warzywami, ale z jajkami, to mogę użyć kaszy jaglanej zamiast jaj? Propozycja na pasztet w wydaniu wege na bazie fasoli i warzyw z dodatkiem aromatycznych ziół i pieczarek.
Pasztet doskonale komponuje się ze świeżym pieczywem, plastrem pomidora lub z kiszonym ogórkiem :).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.