środa, 30 grudnia 2015

Pasztet z cukini

Robiłam też z innego przepisu z dodatniem do pasztetu surowej cebuli, i nie było to już to #128521; jedno co, to dodałabym trochę mniej oleju. Wegetariański pasztet z dodatkiem tartej marchewki, z cebulką, czosnkiem i natką pietruszki, przyprawiony kurkumą i papryką w proszku. Smakuje naprawdę dobrze, nie tylko na kanapce, ale np. WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych). Na patelni z odrobiną oliwy należy zeszklić cebulę z czosnkiem i doprawić ziołami do smaku (lubczyk, bazylia, oregano, tymianek).


Najlepiej użyć świeżych ziół, ale sprawdzą się także suszone. Cebule obieramy, kroimy w małą kostkę. Wsypujemy cebulę, bułkę tartą i kaszę mannę. Wbijamy rozkłócone jajka i wlewamy olej. Dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę.


Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawa uniwersalna. Zrobiłam go troszkę po swojemu, dodałam inne składniki np. To bardzo smaczny i aromatyczny pasztet warzywny o lekko pikantnym smaku.


Pasztet z cukini

Kanapki z takim pasztetem są zdrowe i nie zawierają sztucznych dodatków, jakimi napchane są dzisiejsze wędliny. Taki warzywny pasztet jest delikatny i lekko wilgotny, więc nadaje się zarówno na danie główne na obia jak i na kanapki. Delikatnie ziołowy posmak pasztetu, dzięki Przyprawie ZIARENKA SMAKU ziołowe WINIARY może cię zaskoczyć. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na pasztet z cukini i ewy wachowicz.


Jedliście kiedyś pasztet z cukinii? Od kilku lat piekę pasztety warzywne z przeróżnymi dodatkami. Jako masę główną, czyli bazę wykorzystuję ugotowane i przepuszczone przez praskę ziemniaki, rozdrobnioną fasolę z puszki lub własnoręcznie gotowaną, bez względu na kolor, czasami płatki ryżowe, kaszę jaglaną, grykę lub ryż.


Dzisiaj postawiłam na bezmięsny pasztet z cukini i,. Pochodzi ze słonecznej Italii. To właśnie Włochom pod koniec XIX w. Trzeba dodać do niego również marchewkę, cebulę oraz czosnek. Pokrojony na plastry będzie świetnie smakował jako kanapka z pieczywem, a idealnie sprawdzi się także zaserwowany z kaszą, ziemniakami lub ryżem, jako element dania obiadowego.


Do pasztetu najlepiej użyć młodej cukinii, ponieważ taka będzie mieć w. Zwana też kabaczkiem, należy do warzyw dyniowatych. Lekkostrawna, łagodna w smaku, szczególnie ceniona przez osoby będące na diecie, polecana również dla małych dzieci. Zawiera potas, żelazo, magnez oraz witaminę A, C, K, PP i Boraz beta karoten. Najczęściej spotykana jest w kolorze zielonym, ale bywa też żółta lub zielono-żółta.


Pasztet z cukini

Zakochałam się wtedy w tego typu potrawach i dość często wypróbowywałam różne ich wersja. Dzisiejszy przepis jest jednym z tych, na które zdecydow Zobacz więcej. Idealny jako dodatek do kanapek, a także. Szukałam przepisu na pasztet z cukinii i nie znalazłam takiego, który by mnie przekonał w 1, a przeczytałam ich kilkanaście. Pierwszą próbę zrobienia cukiniowego pasztetu podjęłam rok temu i efekt byl nijaki.


Pasztet bardzo przeciętny. Podawaj przekąskę z cukinii razem z sosem czosnkowym. Wykorzystaj ją również do kanapek albo serwuj jako część stołu szwedzkiego w otoczeniu serów, mięs na zimno, sałatek i surówek. Chcesz spróbować mocno warzywnej i wyrazistej przekąski?


Wypróbowałam już kilka przepisów na pasztet z cukini i, ale ten jest wg mnie najlepszy. Dodatek żółtego sera i suszonych pomidorów dodaje mu wyrazistości smaku. Ponadto nie żałuję też ostrej papryki, gdyż lubimy ostrzejsze smaki.


Warzywa i kasza jaglana – chyba nie ma lepszego dla organizmu połączenia. Dla większej zwięzłości dodaje się do pasztetu jajka. Cukinię myjemy i ścieramy a grubych oczkach tarki. Odstawiamy na kwadrans i odciskamy z niej powstały sok.


Marchewkę obieramy i ścieramy również na grubych oczkach tarki. Cebulę drobno kroimy (można ją zeszklić na oleju). Przepisów na pasztet z cukini i znajdziemy w internecie mnóstwo. Podstawowe składniki do jego przyrządzenia to żółty ser, bułka tarta, jajka, cebula i oczywiście cukinia.


W niektórych wariantach przepisu do pasztetu z cukinii dodaje się także czosnek, pieczarki, marchewkę, otręby pszenne lub kaszę, np. Dodane przez mysz2w: Tylko o kuchni. Najbardziej smakuje mi podany na kanapkach z masłem oraz chrzanem. To doskonała propozycja dla osób, które nie spożywają mięsa lub nie przepadają za mięsnymi pasztetami.


Zapewniam, że zaskoczy on Waszych gości, jak również domowników.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty