środa, 9 grudnia 2015

Pierniczki twarde przepis

Twarde pierniczki mają swoich zwolenników i przeciwników. Niektórzy wolą chrupkie i trochę twardsze pierniczki, inni – te z nadzieniem, które rozpływają się w ustach. Bardzo długo i dobrze się przechowują (nawet kilka miesięcy).


Można upiec je kilka tygodni przed świętami, lukrowanie zostawiając na później. Co zrobić, by pierniczki zmiękły? Można je jeść jeszcze ciepłe bez ryzyka utraty zębów. Dzisiaj zapraszam po przepis na najlepsze pierniczki świąteczne!


Na każdą okazję - Wigilię Szkolną czy do pracy, dla dzieci i znajomych. Boże Narodzenie kojarzą się z czasochłonną pracą. Zajrzyj tutaj i poznaj prosty przepis, który Cię urzeknie!


Pierniczki twarde przepis

No to się zabraliśmy za te pierniczki, twarde, świąteczne. W zasadzie to wszystkie składniki mieszam razem (ja, żeby było łatwiej rozpuszczam masło i oczywiście miód musi być w postaci płynnej) i wyrabiam gładkie, klejące się ciasto. Jeśli jest zbyt klejące dodaje trochę mąki. Przepis (taki oto): Przepis jest dość prosty.


Nieraz zdarzyło się wyjąć masło z lodówki za późno. Jest ono wtedy twarde i zimne. Rozrywa kromki chleba, robi w nich dziury. Upieczone pierniczki studzimy i zajadamy, bądź lukrujemy. Im pierniczki grubsze tym są bardziej miękkie.


To raczej nie jest przepis na cieniutkie pierniczki do których jesteśmy przyzwyczajeni i zwyczajnie szkoda je. DODAJ PRZEPIS DODAJ PORAD. Podczas pieczenia cudownie pachnie w całym domu. Możemy upiec je już teraz na święta lub w ostatniej chwili, za każdym razem świetnie smakują. Im cieńsze pierniczki, tym jest większa szansa, że staną się szybciej twarde, a nawet nie zmiękną.


Najlepiej jeśli pierniczki wykrawamy na grubość około cm. Pieczemy zazwyczaj w temp. Nie wolno przepiekać pierniczków, ponieważ wtedy jest raczej pewne, że już ich nie uratujemy i będą twarde. Pierniczki nie są za twarde ani za miękkie, jak dla mnie są idealne. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym!


Babcia miała przepis zanotowany w swoim magicznym zeszycie, a kto jest jego autorem pojęcia nie mam. Ten przepis znalazłam niedawno w internecie. Bez przekonania z niego skorzystałam, bo wszystkie poprzednie pierniczki jakie piekłam były twarde jak kość, po prostu niezjadliwe mimo leżakowania, trzymania w puszkach, itp. Te pierniczki są wyśmienite i nadają się do jedzenia praktycznie od razu!


Do ich przygotowania warto zaangażować całą rodzinę i uczynić z tego wspólny, coroczny rytuał. Z czasem jednak staną się odpowiednio miękkie i kruche. Następnie wytnij foremkami różne kształty i gotowe pierniczki umieść na blasze wyłożonej pergaminem.


Warto strzepnąć nadmiar mąki z pierniczków, inaczej będą twarde. Ciastka rozkładaj w odległości ok. Pamiętaj, że pierniczki urosną w piecu dwukrotnie.


PIERNIKI OD RAZU MIĘKKIE – NAJLEPSZY PRZEPIS NA PIERNIKI BEZ LEŻAKOWANIA – takie pierniki robię w moim domu od lat #128578; po wystygnięciu nie robią się twarde dlatego można je przygotować w każdej chwili #128578;. Ciasto wyrabiać reką przez około minut, aż będzie gładkie. Jeśli wyjdzie za rzadkie- dosypać mąki, jeśli zbyt i kruszące - dodać odrobinę śmietany. Gotowe ciasto cienko rozwałkować, wycinać foremkami pierniczki. Wspaniała ozdoba na święta Bożego Narodzenia.


Pierniczki twarde przepis

Ciasto dobrze się formuje, nie rośnie zbytnio podczas pieczenia, a wycięte formy nie odkształcają się. Do części z nich dałam polewę czekoladową (jak w przepisie), a do pozostałych - zrobiłam lukier z soku z cytryny i cukru pudru. Pierniczkowy przepis Pana Pawła jest najlepszy ze wszystkich, które znam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty