poniedziałek, 21 grudnia 2015

Biszkopt z 5 jaj na blache

Smaku jeszcze nie testowałem bo się studzi. Przygotowanie jak w przepisie powyżej. Pięknie wyrośnięty biszkopt to podstawa wielu ciast z kremami.


Przeważnie wysokie biszkopty robi się z sześciu jaj ale ja od wielu lat piekę wysoki biszkopt z czterech jaj. Czy z powyzszego przepisu (jaj itd.) biszkopt na blache 24xbedzie na tyle wysoki,ze bede go mogla przekroic wzdluz na blaty? Z innych przepisów musiałam piec jeden dodatkowy. Tak piekę i piekę,testuję i wrzucam kolejne przepisy i pomyślałam, że wiele z Was szuka przepis na ten najlepszy,najwyższy puszysty biszkopt. Poniżej przedstawiam dwa warianty: pierwszy wariant to biszkopt z czterech jaj, który po przekrojeniu na pół daje dwa blaty, a drugi wariant to biszkopt, ale z sześciu jaj, który można przekroić na trzy blaty.


Uczulam raz jeszcze na wielkość jaj - ja używam naprawdę dużych wiejskich jajek - jeżeli jajka są małe lub średnie należy dodać jedno więcej. Dodam, że ten biszkopt robię prawie z zamkniętymi oczami nie rozczulając sie zbytnio - żadne tam delikatne czy ostrożne mieszanie. Dodane przez emaw: Tylko o kuchni.


Czyli po 30- minutach - bo tak jest w przepisie na biszkopt Pani Doroty z Moich Wypieków, sprawdzałam patyczkiem czy biszkopt jest suchy w środku. Mój biszkopt piekł się min w 1stopniach z termoobiegiem. Dziś trochę podstaw – przepis na biszkopt kakaowy – ten wynalazłam na Moich Wypiekach i już wielokrotnie wypróbowałam – nigdy mnie nie zawiódł #128578;. Na swoje potrzeby stworzyłam sobie tabelkę przelicznikową składników na różne moje foremki i powiesiłam sobie na lodówce, abym nie musiała za każdym razem sobie tego liczyć. O co tak naprawdę chodzi w puszystym i wysokim biszkopcie?


Biszkopt jest jednym z najprostszych wypieków jakie znam. Odpowiedź jest jedna o białka. Muszą być dobrej jakości, ubite na sztywną pianę i delikatnie wymieszane ze składnikami.


Szukasz przepisu na biszkopt, który zawsze się udaje? Gotową masę pieczemy, a następnie wykorzystujemy jako podstawę dla wielu wyśmienitych wypieków! Najpierw oddzielić białka od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli (ubijają się wtedy szybciej), po czym dodawać po trochu cukier do piany z białek i dalej ubijać. Następnie do ubitej piany, dodawać po żółtku i dalej ubijać.


Na koniec przesiać mąkę z proszkiem i dodawać stopniowo do masy. Po upieczeniu wyjmuję ciasto z pieca, a po minutach wy jmuję wypiek z formy, odwracam do góry nogami i pozostawiam do całkowitego ostudzenia. Do tego jest potrzebny idealny przepis i ten poniżej właśnie taki jest! Wypróbowałam już wiele przepisów na biszkopt, ale ten jest najlepszy, zawsze wychodzi, pięknie i równo wyrasta, no i oczywiście jest bardzo. A po 5-minutach wyjmuję biszkopt z blachy i zdejmuję papier.


Ewa Czasem dostaje się przepis na ciasto jakieś, jakiekolwiek i zjawia się mały, a jak dla mnie nawet większy, problem w postaci słów: “upiecz biszkopt”. Najlepiej mniej nasączyć dolny biszkopt - na nim trzyma się cały tort i jeśli będzie zbyt mocno nasączony to oklapnie pod ciężarem, więcej nasączam górne blaty. Piekłam biszkopt tysiące razy i nigdy nie wyszedł,z różnych przepisów,a i tak zawsze nie wychodził,ale wczoraj przeszłam sama siebie Nawet tż był w szoku,że wreszcie się udało.


To najlepszy biszkopt do mini tortów pieczony bez dodatku proszku do pieczenia. Ten jasny biszkopt zawsze się udaje. Pachnie pięknie, jest puszysty, a co najważniejsze - nie kruszy się, ponieważ do ciasta dodaje się łyżeczkę. Ja nie pokuszę się o dokładne tłumaczenie, dlaczego tak się dzieje – trzeba przyjąć to na wiarę #128578; Faktem jest, że biszkopt rzucany to hit w mojej kuchni i jest to jeden z najlepszych biszkoptów jakie jadłam.


Biszkopt z 5 jaj na blache

Przepis pochodzi z niezastąpionych Moich Wypieków. Co do kokilek - ja mam z DUKA. Składniki: jajek w temp.


Kupiłam sztuki (róż, seledyn, żółty, piękne pastelowe kolory) po każda ;) Jeśli masz taką możliwość przejdź się po centrum handlowym i poszukaj promocji :) ja swoje miseczki kupuję na promocjach, bo z ciężkim sercem idzie mi wydać 20zł na jedno naczynko. Upiec biszkopt: Biała oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, dodać cukier, miksować na najwyższych obrotach miksera, aby cukier się rozpuścił. Dodać żółtka i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać delikatnie łyżką, do połączenia się składników. Po upieczeniu lekko uchylamy piekarnik i czekamy minut zanim go wyciągniemy, unikniemy wtedy zbytniego opadnięcia. Nie wiem jak Wy, ale ja bardzo długo szukałam idealnego przepisu na biszkopt.


Po wielu nie udanych próbach zaczęłam nawet prosić mamę czy teściową by upiekły mi biszkopt jako bazę na ciasto. No zawsze tragedia mi wychodziła i się już zraziłam. Szukaliście przepisu na biszkopt idealny?


Taki, który nigdy nie opada i jest prosty jak stół? Idealny do tortów i ciast przekładanych ulubionymi kremami lub bitą śmietaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty