piątek, 4 grudnia 2015

Sos do spaghetti z pomidorów w puszce

Sos pomidorowy z pomidorów z puszki Dzisiaj dla odmiany sos pomidorowy z pomidorów z puszki. Co ciekawe często dostaje pytania o sos pomidorowy z pomidorów z puszki od swoich czytelników w komentarzach i korespondencji mailowej. Uniwersalny sos pomidorowy, idealny na sezon jesień - zima, z pomidorów z puszki.


Z pewnością każdy robi taki sos po swojemu, ja polecam wersję z selerem naciowym, winem i masłem. Sos możecie wykorzystać np. Obiad z cyklu max min. Dodatkowo też jednogarnkowy, a więc jakaż to wygoda!


Zalać pomidorami z puszki, wymieszać i dusić na średnim ogniu przez około minut, od czasu do czasu mieszając. W tym samym czasie na patelni rozgrzać oliwę, dodać mięso mielone i usmażyć, aż lekko zbrązowieje. Po około minutach sos zdjąć z ognia i zblendować (lub ewentualnie przetrzeć przez sitko). Spaghetti z pulpecikami z mielonego miesa w. Nie spotkałam jeszcze dziecka, które odmówiłoby spaghetti z sosem pomidorowym, oczywiście jedni wolą słodszy i delikatniejszy sos, inni bardziej wytrawny lub pikantny.


Sos do spaghetti z pomidorów w puszce

Dziś chciałbym przedstawić mój sposób na szybki makaron z sosem pomidorowym. Przygotowuję go zawsze kiedy mam niewiele czasu, np. CO Z SUSZONYH POMIDORÓW?


Dodane przez abigail w: Tylko o kuchni. Ja z suszonych pomidorów robię sos do małych pulpecików z mielonego mięsa. Kroję pomidory bardzo drobno (te w oliwie od razu, a bez zalewy trzeba namoczyć w ciepłej wodzie, żeby zmiękły).


Ten przepis to smak mojego dzieciństwa :P. Mój tata często robił taką pastę śniadaniow. Oczywiście prawdziwy sos bolognese powinien zostać zrobiony z soczystych, pachnących i dojrzałych pomidorów, ale ja moje bolognese robię w wersji minimalistycznej i używam pomidorów z puszki – też pysznie, a nie trzeba obierać i kroić pomidorów. Co nam będzie potrzebne: (na porcje) - puszka pomidorów - cebula - ząbki. Jeśli jesteś miłośnikiem pikantnych potraw to koniecznie wypróbuj przepis na sos bolognese z doda.


Wystarczy dany składnik wymieszać z przyprawami i podgrzać na ogniu. Bolognese w greckim stylu. Tak zrobiony sos można wykorzystać do pizzy, gołąbków czy spaghetti. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na sos spaghetti bolognese z pomidorów z puszki. Do kanapek już nie się nie nadadzą, ale sos będzie w nich świetny.


A jeśli nie mam świeżych pomidorów, to posiłkuję się tymi z puszki. Wspaniały w smaku sos do spaghetti. W łatwy sposób przygotujesz pachnący pomidorami i bazylią sos Napoli, idealny do spaghetti, tagliatelle czy lasagne. Danie może nie jest tak ekspresowe jak sos do spaghetti z proszku, ale taki samodzielnie.


Przepis z bloga Kitchen pleasures and disasters. Przepisy z kategorii makaron z pomidorami w puszce. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Proste spaghetti z sosem pomidorowym. Usunąć liście laurowe z sosu.


Sos doprawić do smaku sola i pieprzem. Pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i oregano. Na patelnię wlewamy oliwę i dorzucamy tofu pokrojone w kostkę i peperoncino. Po minucie smażenia dorzucamy suszone pomidory, podlewamy kilkoma łyżkami wody i dusimy około minut. Wrzucamy makaron na wrzącą wodę z solą.


Passata nie powinna być zbyt gęsta, więc nie kupuj passaty rustica – ona jest dużo gęstsza od zwykłego przecieru i sos będzie miał zbyt gęstą konsystencję. Nie używamy pomidorów z puszki, nie dość, że nie są zbyt zdrowe, to po prostu sos z przecieru smakuje o niebo lepiej. Jak zrobić prawdziwy włoski sos pomidorowy do makaronu? Pisałam już kiedyś, że zupa pomidorowa jest jedną z moich ulubionych zup.


Przeważnie robię ją ze świeżych pomidorów np. Warto mieć zawsze w domu puszkę pomidorów i zamrożony bulion, a wtedy zawsze, gdy najdzie nas ochota, będziemy mogli szybko przyrządzić tę pyszną zupkę. W między czasie obrany czosnek przecisnąć przez praskę. Wrzucić je na patelnie z rozgrzaną oliwą z oliwek.


Gdy lekko się zeszkli wrzucić pomidory z puszki. Lekko przesmażyć i dodać koncentrat pomidorowy. Wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano. Trzymać jeszcze chwilę na ogniu, aż powstanie gesty sos. Można używać go do przeróżnych dań, począwszy od spaghetti napoli, tortellini, ravioli, a skończywszy na meksykańskiej enchilady, chociaż sos do enchilady odrobinę różni się w składnikach, ale naprawdę minimalnie.


Włosi przygotowują je na wiele sposobów, chociażby z uwagi na różnorodność składników i metod gotowania. Niezastąpionym, podstawowym elementem tego dania są przepyszne włoskie makarony, które robione są z ciasta z najlepszej pszenicy durum. Uwaga: używam pomidorów w puszce ze względu na sezon jesienno-zimowy.


W trakcie sezonu na pomidory, najlepiej takie z własnego ogródka, sos pomidorowy zrobicie sami: pomidory należy sparzyć i obrać ze skórki, pokroić na niewielkie kawałki i dusić z odrobinką oliwy, posolone i popieprzone do smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty