czwartek, 10 grudnia 2015

Przepis na faworki drożdżowe

Pulchniutkie faworki drożdżowe to świetna alternatywa dla tradycyjnego chrustu. Rumiane, smażone faworki zadowolą każdego łakomczucha! Jednak teraz odkryłam chruściki drożdżowe, które dużo bardziej mi smakują. Przepis nie jest dużo bardziej skomplikowany niż tradycyjny, ale faworki są bardziej puszyste. Ledwo je zrobiłam i już mam zamiar to powtórzyć.


Oczywiście najlepiej smakują pierwszego dnia. Bardzo fajny pomysł na ciekawy przepis w tłusty czwartek. Zdjęcie z wykonania znajdziesz na końcu posta. Niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu.


Odstaw ciasto do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość zacznij robić faworki. Odrywaj po kawałku ciasta i wałkuj je na grubość ok. Potnij na podłużne romby.


Przepis na faworki drożdżowe

Pośrodku każdego z nich zrób dziurkę. Jeden z końców przełóż przez dziurkę. Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków. Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu.


Faworki smaż na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Przygotowanie faworków jest nieco łatwiejsze niż smażenie pączków. Być może dlatego chrust cieszy się tak dużą popularnością w Tłusty Czwartek :-) Ciasto na faworki nie zawiera drożdży, sody ani proszku do pieczenia. Jest kruche i lekkie dzięki wtłoczonemu w nie powietrzu podczas wałkowania.


Przepis na faworki drożdżowe

Przygotowujemy rozczyn a letniego mleka, cukru i oczywiście drożdzy Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około minut w ciepłym miejscu. Zrobiłam z tego przepisu swoje pierwsze w życiu faworki i jestem wprost zachwycona. Proporcje na ciasto są dobrze dobrane. Jestem zwolennikiem maszynowych rozwiązań, więc ciasto zagniótł robot hakiem do ciasta drożdżowego (super sprawa - pierwszy raz zagniatałam hakiem coś innego niż drożdżowe ;)), potem w ruch poszła maszynka do mielenia mięsa (zgodnie z licznymi komentarzami). Desery Pulchne faworki drożdżowe.


Smażyć w głębokim, rozgrzanym oleju na złoty kolor. Inne przepisy tego użytkownika. Kajmakowo-orzechowy miodownik. Pasjonaci gotowania z pewnością mają sprawdzony.


Karnawałowy przepis na faworki. Najlepsze faworki są kruche i lekkie. Jak zrobić pyszne faworki domowe? Sprawdź nasz wypróbowany. Faworki, zwane także chrustami to jeden ze smakołyków, które można, a. Mimo to podane klasycznie z cukrem pudrem lub z domowym powidłem, świetnie sprawdzają się jako codzienny deser.


Kruche i chrupiące, są łatwe w przechowywaniu. Zainspiruj się i przyrządź faworki bez względu na sezon i okazję. Dziękuję za ten przepis. To faworki jakie robiła moja babcia.


Tego smaku szukałam wielokrotnie robiąc faworki i zawsze były za mało kruche. Te kruszą się pod własnym ciężarem i są takie jak we wspomnieniach. Faworki, nazywane też chrustem, są zazwyczaj podawane w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Aby przyrządzić te chrupiące ciastka w kształcie kokardki, przesiej przez sito i pomieszaj składniki. Następnie dodaj do nich mokre produkty, m. Ze smaku przypominają mi nieco drożdżowe racusz Zobacz więcej.


Jest z nimi niewiele zachodu, a są równie pyszne co tradycyjny chrust. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga gotowanie z miłości. Prosty przepis na pyszne tradycyjne faworki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty