poniedziałek, 14 grudnia 2015

Przepis na biały barszcz

Tradycyjny barszcz, jak u babci :) W ubiegłym roku zostaliśmy nim poczęstowani na Wielkanoc i tak nam smakował, że w tym roku postanowiłam podzielić się z Wami tym dobrym przepisem. Ugotowany na wywarze wołowym, z dodatkiem wędzonej i białej kiełbasy, zabielony śmietanką kremówką, bez zakwasu. Dziś spróbuj naszej wersji, którą wyróżniają dwie rzeczy – szybkość przygotowania i idealna kompozycja przypraw.


Bez tej niezwykle aromatycznej zupy z dużą ilością majeranku nie wyobrażam sobie Wielkanocy. Barszcz biały z jajkiem i kiełbasą ląduje tradycyjnie na moim świątecznym stole. Dziś proponuję przepis na barszcz na zakwasie z chrzanem i kiełbasą.


Biały barszcz Moja mama gotuje wspaniały barszcz biały. Na aromatycznej białej kiełbasie, zakwasie, z dużą ilością śmietany, czosnku i majeranku. Dodać zakwas na biały barszcz jeśli go używamy i zagotować. Zupę tę powinnam nazwać wyrób barszczo- podobny, bo niewiele wspólnego ma z prawdziwym barszczem na zakwasie. Jedni uważają, że biały barszcz i żurek to to samo, inni – że są to odrębne dania.


Prawda jest taka, że obie zupy są na wskroś polskie i nie może ich zabraknąć chociażby w wielkanocnym menu. BARSZCZ BIAŁY – tradycyjny, polski przepis na Wielkanoc. OBIAD WIELKANOCNY PRZEPISY – oczywiście śniadanie wielkanocne jest najważniejsze, ale na pewno zastanawiacie się co podać na Wielkanocny obiad. Zebrałam najlepsze przepisy, które są moją propozycją na wielkanocny obiad.


Przepis na barszcz biały: Kiełbaski opłukać. Gotować minut na małym ogniu. Zakwas na barszcz biały wlać do wywaru. Ugotowane ziemniaki pokrojone w kostkę i kawałki białej kiełbasy sprawiają, ze zupa jest bardzo treściwa. Boczek pokrój w kostkę przysmaż w garnku o grubym dnie, dodaj umyte i pokrojone warzywa, grzyby i kiełbaski.


Przepis na biały barszcz

Zalej wodą, gotuj pod przykryciem minut. Po tym czasie odcedź wywar, warzywa nie będą Ci już potrzebne, kiełbasę odłóż. Odlej chochlę zupy do kubka, dodaj śmietanę, wymieszaj. Do wywaru dodaj zakwas, zagotuj, dopraw majerankiem, solą, pieprzem. Jest on inny niż na żurek.


Na żur lub żurek zakwas przygotowuje się na bazie mąki żytniej razowej, na biały barszcz na bazie mąki pszennej razowej. Chyba każdy ma swój przepis. Jedni wolą kwaśniejszy, inni łagodniejszy. Przyszedł czas na brata żuru.


Oczywiście odpowiednio kwaśny a do tego jajo bądź kiełbasa. Jak zrobić samemu barszcz biały. Wówczas ugotujesz barszcz biały na zakwasie z butelki. Możesz też zrobić swój własny zakwas na biały barszcz.


Mój przepis na zakwas do barszczu na Wielkanoc jest najlepszy i sprawdzony. Możesz zamiast mąki pszennej pełnoziarnistej użyć. Warto wiedzieć, jak wydobyć ze składników najlepsze walory smakowe.


Podajemy przepis na pyszny biały barszcz. Wielkanoc zbliża się dużymi krokami, czas więc nastawić zakwas na biały barszcz lub żur. Nie wyobrażam sobie świąt bez tych tradycyjnych zup. Tymczasem choć te zupy smakują podobnie, to przygotowuje się je i podaje zupełnie inaczej. Do zakwasu na barszcz biały używa się mąki pszennej, zaś do żuru mąki żytniej.


My już wiemy, a Ty z łatwością się przekonasz, korzystając z naszej bazy sprawdzonych przepisów na barszcz biały – z kiełbasą, z ziemniakami, z czym tylko chcesz! Lubimy też przepisy bardziej kreatywne, dlatego proponujemy ci przepis na ogórkowy barszcz biały i regionalny kaliski barszcz biały. Ten barszcz jest bardzo delikatny. Można go jednak wzmocnić dodając na koniec łyżeczkę tartego chrzanu.


Barszczyk polecam podawać z ugotowanym na twardo jajkiem i siekanym szczypiorkiem. Mimo, że zajmuje trochę czasu, to warto go wypróbować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty