poniedziałek, 14 grudnia 2015

Chrupiące faworki

Chrupiące faworki

Faworki są chrupiące i rozpływające się w ustach. Mój przepis na chrupiące faworki. SKŁADNIKI: -mąka pszenna 2g (typ 405) - zółtka - płaskie łyżki gęstej śmietany () - łyżki spirytusu - szczypta soli - cukier puder do.


Rodzinny przepis na faworki - mam go od mamy i tylko według niego robię faworki. Są bardzo cieniutkie i chrupiące. Mam na imię Mikołaj, mam lat i pochodzę z województwa pomorskiego, a dokładniej z Tczewa. Moja pasja do cukiernictwa narodziła się w tak naprawdę dzieciństwie, lecz dopiero od paru lat traktuję to bardziej na. Jeśli szukasz przepisu na lekkie chruściki koniecznie wypróbuj mój sposób: 7ml mąki tortowej, żółtek , 2ml śmietany , ml spirytusu lub octu, szczyptę soli, aromat.


Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu. Większości z nas kojarzą się z tłustym czwartkiem, ale ja często po nie sięgam, również w inne dni. Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków.


Chrupiące faworki

Wymagają chwili przygotowań i odrobiny wysiłku przy smażeniu, ale chrupiące faworki to przekąska, która zadowoli chyba każdego. Pomimo, że kojarzą się ze wspomnianym już tłustym czwartkiem to można je spotkać w niektórych cukierniach przez cały rok. Są to polskie, litewskie oraz niemieckie tradycyjne, chrupkie ciastka o słodkim smaku, przypominające kształtem nieco kokardkę. FAWORKI PRZEPIS: Jak zrobić smaczne faworki?


Takie faworki, które się nie ciągną, a pękają w ustach, ładnie pachną, smakowicie wyglądają i nie są zbyt ciężkie dla naszego żołądka? Temperatury tłuszczu pilnowałem z termometrem. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na chrupiące faworki. Druga próba od razu z większymi jajkami, bez żadnych kombinacji żeby było dokładnie jak w przepisie. Złote, bardzo kruchutkie i co najważniejsze – nie są nasiąknięte tłuszczem.


Pamiętajcie, że im cieńsze ciasto, tym bardziej chrupiące faworki ! Chyba nie znam osoby, która by nie lubiła faworków. Chrupiące faworki Noizz. Innym kojarzą się z zimą. Jeśli włożony do oleju drewniany przedmiot – łyżka kuchenna, pałeczka do sushi czy wykałaczka do szaszłyków – pokryje się bąbelkami, oznacza to, że olej jest odpowiednio rozgrzany. Jedno jest pewne: faworki nie są obce żadnemu łasuchowi.


Dodane przez bogumila0w: Tylko o kuchni. POMOCY - smażyłam dzisiaj faworki i olej strasznie się burzył (dodałam surowego pokrojonego ziemniaka, ale to nie pomogło) CO ROBIĆ W TAKIM PRZYPADKU ? Zagniatamy ciasto, a następnie końcem wałka uderzamy, by napowietrzyć je jak najwięcej. Zwijamy w kłębek i ponownie uderzamy. Ciasto dzielimy na dwie części, jedną przykrywamy ściereczką, drugą.


Chrupiące faworki

Polecane przepisy: lekkie chrupiące faworki Zobacz więcej. Metodą prób i błędów udało się dojść do najlepszego przepisu na. Jak w tytule, bardzo kruche faworki. Ciasto przypominał po trosze francuskie - rozwarstwiało się.


Było jednocześnie chrupiące, ale i delikatne w smaku, lekko maślane. Pojawiały się nawet pośrodku faworków, w miejscu zwinięcia. Choć to właśnie alkohol sprawia, że chrusty są (tak jak na chrust przystało) chrupkie i delikatne, a tłuszcz w nie nie wsiąka jak szalony, to jednak jest sposób na to, by wyeliminować spirytus z przepisu na faworki i zastąpić go… octem.


Choć brzmi to dość abstrakcyjnie, dodanie łyżki spirytusu, wódki lub białego octu do masy, z której zrobisz ciasto, sprawi, że będzie ono lżejsze i bardziej puszyste. Nie wszyscy w tłusty czwartek zajadają się pączkami. Dodatkowo, alkohol częściowo zabezpieczy faworki przed nasiąkaniem tłuszczem i pomoże osiągnąć lekkie, chrupiące chrusty.


Przepis na faworki Magdy Gessler. Dla tych, którzy wolą chrupiące faworki (chrusty czy chruściki), mamy przepis na faworki według. Moje pierwsze faworki, które wykonałam na śmietanie.


Wyszły bardzo chrupiące, delikatne i co najważniejsze pełne bąbelków. Jeśli olej będzie odpowiednio gorący i ciasto cienkie mamy pewność, że faworki będą kruche. Ciasto należy bardzo cienko rozwałkować, aż będzie nam przez nie przebijać stolnica.


Gofry rosną głównie dzięki dokładnemu ubiciu białek i delikatnemu ich wymieszaniu z resztą składników. Pyszne z bitą śmietaną i owocami. Najlepsze gofry - chrupiące, lekkie jak piórko :-).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty