wtorek, 1 grudnia 2015

Spaghetti carbonara składniki

To makaron w sosie jajecznym z dodatkiem boczku. Do sosu dodaję śmietanę. Wiem, że to kwestia sporna, ale taka wersja jest według mnie najsmaczniejsza. Sprawdź składniki i instrukcje na KuchniaLidla. Spaghetti à la carbonara - poznaj najlepszy przepis.


Usuń wtedy nadmiar tłuszczu, dodaj czosnek i cebulkę, wszystko razem smaż jeszcze dłuższą chwilę, po czym całość podlej białym winem. Warto również na tym etapie wspomnieć, że we Włoszech najczęściej do zrobienia spaghetti carbonara wykorzystuje się guanciale, czyli wieprzowe policzki (podgardle). Czasem zastępowane jest pancettą, czyli zawijanym boczkiem.


Pasta alla carbonara to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni włoskiej. W oryginale sos carbonara tworzony jest na bazie jajek. W dzisiejszych czasach istnieje wiele fantazyjnych przepisów, które zawierają składniki urozmaicające oryginalny przepis.


Spaghetti carbonara składniki

Najwięcej z nich to tzw. Poznaj spaghetti carbonara - szybkie i pyszne włoskie danie z boczkiem, serem, śmietaną i jajkiem. Podajemy klasyczny przepis na spaghetti carbonara!


Nie masz czasu gotować skomplikowanych potraw i uwielbiasz włoską kuchnię? Zobacz też inne nasze przepisy na spaghetti! Był taki czas, gdy spaghetti carbonara lądowało na naszych talerzach niemal co drugi, trzeci dzień. W jego przyrządzaniu przodował Monsieur, który przy każdej okazji podkreślał, że robi lepszą carbonarę niż ja, co w sumie było prawdą, bo ja nie gotowałam jej wcale. Szukasz pomysłu na szybki obiad?


Koniecznie wypróbuj przepis na spaghetti carbonara, które przygotujesz w minut. To proste i tanie danie, które zasmakuje wszystkim domownikom. Najprostsze spaghetti bolognese - sposób przygotowania: Przygotuj sos do spaghetti: na patelnię z rozgrzanym tłuszczem wsyp pokrojony w plasterki czosnek i cebulkę posiekaną w talarki. Zaczekaj, aż się zeszklą, przemieszaj kilkukrotnie.


Potem dołóż mięso mielone i lekko je obsmażasz, mieszając łopatką, żeby nie przywarło. Oprócz walorów smakowych potrawa ma te dwie zalety, że jej przygotowanie jest błyskawiczne i stosunkowo tanie. Przepis na spaghetti carbonara opiera się na wykorzystaniu boczku i sosu jajecznego.


Choć w tradycyjnym sosie wcale nie ma śmietany, my prezentujemy popularny w polskich domach. Carbonara jest to popularna potrawa, wywodząca się z kuchni włoskiej. W Polsce carbonarę przygotowuje się najczęściej z boczkiem lub szynką, a bazę sosu często stanowi śmietana. PRZEPIS NA SPAGHETTI ALLA CARBONARA (porcje) Składniki : 2g makaronu spaghetti. W tym czasie do jajek dodać śmietanę i wymieszać dokładnie trzepaczką.


Jedna z najpopularniejszych wersji potraw z makaronem na świecie. Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Potrawa pochodzi z kuchni włoskiej i składa się z makaronu spaghetti oraz sosu przygotowanego na bazie jajek i parmezanu. Z reguły miłośnicy kuchni włoskiej dzielą się na fanów spaghetti carbonara oraz na fanów spaghetti bolognese. I odczekaj ok minuty żeby spaghetti nieco przestygło.


Spaghetti carbonara składniki

Jest to bardzo ważne, ponieważ zbyt gorący makaron sprawi, że nasz jajeczny sos zmieni się w jajecznicę. Dodaj kremowy jajeczny sos do makaronu z boczkiem i dokładnie wymieszaj. Staraj się, by każda nitka spaghetti była dokładnie pokryta kremowym sosem. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, w kostkę kroimy też. Jedna z teorii głosi, że potrawa ta została wymyślona podczas II wojny światowej przez włoskich żołnierzy, którzy przygotowali posiłek z tego, co mieli akurat pod ręką.


Inna wersja mówi, że spaghetti carbonara zostało wymyślone wcześniej i pochodzi od znanego z południowych Włoch dania o nazwie „cacio e uova”. Bardzo ważne jest, aby niezależnie od rodzaju potrawy sos carbonara podawać zawsze na gorąco, bo po ostygnięciu nie smakuje już tak dobrze. Podsumowując: sos carbonara pozwala na lekkie odstępstwa od podstawowej receptury na jego wykonanie, więc śmiało można puścić wodze fantazji i dodawać do niego ulubione składniki.


Carbonarę nie tylko przyrządza się szybko i łatwo, ale jest ona bardzo sycąca. Jak zrobić spaghetti carbonara? Przywoziła wszystkie produkty, więc spaghetti alla carbonara pojawiło się przed nią na talerzu dosłownie po kilkunastu minutach. Smażymy minuty na średnim ogniu, aż cebula się zeszkli, a czosnek lekko zrumieni. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy posiekane czosnek i cebulę.


Być może są jakieś ortodoksyjne szkoły gotowania tego makaronu, ale to zupełnie umowne historie i trzymać się sztywno nie ma po co, byle talerze były puste i domownicy zadowoleni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty