środa, 2 grudnia 2015

Żurek z kiełbasą

Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków. Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu. Faworki smaży się także w Tłusty Czwartek. Przygotowanie faworków jest nieco łatwiejsze niż smażenie pączków. Być może dlatego chrust cieszy się tak dużą popularnością w Tłusty Czwartek :-) Ciasto na faworki nie zawiera drożdży, sody ani proszku do pieczenia.


Jest kruche i lekkie dzięki wtłoczonemu w nie powietrzu podczas wałkowania. Ułatwiłam sobie żywot i zaangażowałam robota. Hak do ciasta drożdżowego załatwił sprawę wyrabiania a maszynka do mięsa wybijanie wałkiem. Duża ilość żółtek wpływa na to, że są niezwykle kruche i lekkie.


PRZEPIS NA FAWORKI: SPRAWDZONY, PROSTY I SZYBKI. Ciasto koniecznie trzeba szybko zagniatać, aby nie stało się twarde. Sprawdzone przepisy na faworki. Znajdź przepis na faworki w Ugotuj. Mąkę siekamy z zimnym masłem, dodajemy żółtka, cukier, sól, spirytus i tyle śmietany, aby wyrabiane ciasto było dość twarde (jak na makaron).


Aby przyrządzić te chrupiące ciastka w kształcie kokardki, przesiej przez sito i pomieszaj składniki. Następnie dodaj do nich mokre produkty, m. Jak zrobić pyszne faworki domowe? Najlepsze faworki są kruche i lekkie. Kliknij, aby zobaczyć przepis. Prosty przepis na pyszne tradycyjne faworki.


Próbowałam wielu przepisów na faworki. W Tłusty Czwartek na polskich stołach oprócz pączków królują oczywiście faworki - najlepiej te domowej roboty. Oto najlepsze przepisy na. Nie wszyscy w tłusty czwartek zajadają się pączkami. Dla tych, którzy wolą chrupiące faworki (chrusty czy chruściki), mamy przepis na faworki według.


Mimo to podane klasycznie z cukrem pudrem lub z domowym powidłem, świetnie sprawdzają się jako codzienny deser. Zainspiruj się i przyrządź faworki bez względu na sezon i okazję. Kruche i chrupiące, są łatwe w przechowywaniu.


Ta pewnie poznała go z „Kuchni Polskiej” lub „Przyjaciółki”. I tu zgrabnie nawiążę do Święta, jakie już niedługo przed nami! A robi się to tak: Ciasto rozwałkuj na placek o grubości ok.


Żurek z kiełbasą

Dodane przez Konto usunięte w: Tylko o kuchni. Pulchniutkie faworki drożdżowe to świetna alternatywa dla tradycyjnego chrustu. Rumiane, smażone faworki zadowolą każdego łakomczucha!


Tłusty czwartek to dzień, w którym nie trzeba się ograniczać, jeśli chodzi o pochłanianie smakołyków. Ja dodałam pół szklanki mąki więcej bo początkowo ciasto było tak rzadkie, że bez użycia magicznych mocy nie dało się go wałkować. Polecam użycie drewnianej stolnicy, odradzam silikonowe.


Porcja wyszła bardzo zacna. FAWORKI BEZGLUTENOWE Zdecydowałam się zrobić faworki bezglutenowe ot tak, z zaskoczenia i bez planowania. Gdy będzie już gotowe rozwałkować bardzo cienko. Każdy pasek na środku podłużne naciąć i przewinąć. Niezależnie od nazwy, faworki, chrust, chruściki czy jaworki, są znane w całej Polsce i podjadane ze smakiem przez łasuchy w każdym wieku.


Niektórzy smażą je dopiero w tłusty czwartek, bo wtedy smakują najlepiej: są kruche i delikatne. Jest karnawał - są faworki - śmieje się Hanna Kurasz z Jarosławia. I chociaż sporo przy nich zabawy. Są to polskie, litewskie oraz niemieckie tradycyjne, chrupkie ciastka o słodkim smaku, przypominające kształtem nieco kokardkę. Tajemnicą ich wykonania jest długie wyrabianie ciasta.


Żurek z kiełbasą

Włączając powietrze, ciasto stanie się idealnie kruche i rozwarstwione. Jeden z krótszych brzegów jest następnie przeciągany przez nacięcie, tworząc ten charakterystyczny. Oprószone cukrem pudrem smakują doskonale. To tradycyjny przepis jeszcze z mojego rodzinnego domu. FAWORKI, CHRUSTY – pyszne, chrupiące i złociste faworki.


Smażę je najczęściej w okresie karnawału. A żółtko to przecież białko. Prawdziwa dieta nielaczenia wyklucza w ogole wypieki. Przepis na tradycyjne faworki nie należy do najłatwiejszych.


Ważnym składnikiem faworków jest spirytus, który zapobiega nadmiernemu wsiąknięciu tłuszczu w chrust. Oprócz spirytusu potrzebujemy także. Cały sekret tkwi w idealnym przygotowaniu ciasta, które nie tylko trzeba dokładnie ugnieść, ale także porządnie obić wałkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty