środa, 29 marca 2017

Chleb żytnio pszenny na drożdżach

Chleb pszenno-żytni na drożdżach. Długo poszukiwałam chleba, który mimo że przygotowany na drożdżach – ma odpowiedni smak, konsystencję, a przede wszystkim długo zachowuje świeżość, nie krusząc się. W końcu metodą prób i błędów opracowałam poniższy przepis, który spełnia moje oczekiwania :). Chcesz upiec domowy chleb na zakwasie?


Szukasz informacji, jak zrobić chleb na drożdżach? Znajdziesz tu przepis na chleb, którego szukasz. Wystarczy Ci zwykły piekarnik. Nie musisz mieć wielkiego doświadczenia. Sprawdź i zobacz, że to naprawdę proste.


Przekonasz się, że własny chleb, to coś zupełnie wyjątkowego. My właściwie też nie, dlatego pominęłam go w przepisie i dodałam jedynie kolendrę, która jest bardzo dobrze wyczuwalna i dzięki niej chleb ma przyjemny aromat. Szybki chleb bez zagniatania! I co ważne, zgodnie z Waszą prośbą taki zdrowszy, bo z dodatkiem mąki żytniej razowej, ale nadal na drożdżach, czyli wymarzony chleb dla wszystkich początkujących, niecierpliwców lub po prostu zabieganych.


Chleb żytnio pszenny na drożdżach

Ja ten chleb pszenno-żytni robię dość często ostatnio, bo przygotowanie zajmuje niewiele czasu, bochenek wychodzi spory i starcza na kilka dni. Prosty, zwykły pszenny chleb na drożdżach, ale o długim czasie wyrastania, zrobiony na drożdżowym zaczynie. Ten chleb robiłam ostatnio kilka razy pod rząd.


W smaku przypomina standardowy żytni razowy, a. Z bardzo chruuupiącą skórką :-). C, przykrywam bochenek folią aluminiową i tak dopiekam aż do czasu upłynięcia minut. Przechowuje w plociennym worku, oczywiście dopiero jak ostygnie na kratce. Czytam twoje porady, aby wypieki byly jak najlepsze.


A dzis upiekłam chleb pszenny na zytnim zakwasie z Twojego przepisu, pierwszy swoj formowany i właśnie takiego lezejszego szukalam. Zamiescilam pod nim tez komentarz, pozytywny oczywiście. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Facet Na Talerzu. Ostatnio znów mam fazę chlebową, więc upiekłem kilka fajnych chlebków. W zeszłym tygodniu zaprezentowałem Wam chleb tostowy, dziś czas na chleb pszenny.


Cieszę się, że przepis Ci pasuje :) Co do pytania: jak sam zauważyłeś, ciasto jest dość luźne, więc bez foremki nie bardzo się uda. Ale jeżeli koniecznie chcesz, to zmniejsz ilość wody mniej więcej do 3ml. Ale okazało się, że to nie takie trudne jak się początkowo wydawało. Chrupiący chleb pszenno-żytni dla początkujących.


Prosty chleb pszenno-żytnio-orkiszowy na drożdżach. Domowy chleb na tradycyjnych drożdżach. Nie wymaga długiego wyrastania. Z tego przepisu upieczesz dwa pokaźne bochenki. Dzisiaj mamy dla Was coś zupełnie nowego.


Tak, wiemy, wiemy, zwykły prosty pszenny chleb jakby nowością na naszym blogu nie jest. Ale ten chleb ma taką skórkę, jakiej jeszcze nie robiliśmy. Jest bardzo chrupiąca, ale jednocześnie wcale nie twarda, coś jak na chlebie baltonowskim. Chef Titanium troche sie przy tym ciescie kiwal nie wiem czy to normalne w kazdym razie wszystko dobrze wymieszane. Oczywiście jeśli wśród Was są tacy, co już mają przygotowane pieczywo na zakwasie do wiosennego grillowania, to wspaniale, ale jeśli należycie do tych, co dopiero się obudzili, że fajnie byłoby mieć parę kromek świeżego chleba, to ten przepis w stu procentach zaspokoi Wasze potrzeby.


Chleb żytnio pszenny na drożdżach

Przypominam dziś przepis na nasz codzienny chlebek pszenny na drożdżach. Pulchny, z chrupiącą skórką, obłędnie pachnący. Przepis jest dobry dla początkujących, choć ogólnie pieczenie chleba nie jest trudne. A chleb z tego przepisu jeszcze na trzeci dzień jest świeży.


Zupełnie nie dziwię się, że Liska z White Plate nazwała ten chleb swoim ulubionym. Zdecydowanie zasługuje na to miano. Przepis pochodzi z jej książki „O chlebie”, ale można go znaleźć również na jej blogu.


Został zaadaptowany na podstawie oryginalnego przepisu Jeffrey’a Hamelmana. Dawno nie było pieczywa, więc nadrabiam zaległości. Tym razem chleb mieszany z dodatkiem maślanki i suszonej śliwki. Najprostszy chleb pszenny na drożdżach. Był czas, że chleb żytni piekłam w domu kilka razy w tygodniu.


Najczęściej na drożdżach, ale również czasami na drożdżach i zakwasie lub samym zakwasie. Ponieważ czas przygotowania takiego chleba żytniego na drożdżach jest znacznie krótszy, niż na zakwasie, dlatego też zazwyczaj wybór padał na drożdże. Nieraz, chleb razowy mylony jest z żytnim, jednak w razowcu to nie rodzaj mąki jest najważniejszy.


Przepisy na chleb żytnio pszenny na drożdżach w wyszukiwarce kulinarnej - przynajmniej idealnych przepisów na chleb żytnio pszenny na drożdżach. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Opis: Do foremki wlać płyn, dodać tłuszcz, a następnie wsypać mąkę.


W rogi nasypać cukier i sól, a na środek drożdże. Piec na programie podstawowym (godz.), średnie zrumienienie skorki. To dość wygodne, gdyż tylko raz rozgrzewam piekarnik, a pieczywa starcza na cały tydzień.


Chleb żytnio pszenny na drożdżach

W dodatku pod koniec tygodnia chleb nie jest ani trochę czerstwy. Czasem jednak człowiek potrzebuje odmiany.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty