Biszkopt to ciasto beztłuszczowe. Robi się go z utartych na puch z cukrem żółtek, mąki i sztywnej piany. Masa powinna być gładka i puszysta, należy ją piec natychmiast po przygotowaniu, żeby nie opadła. Delikatnie wymieszać, przelać do tortownicy, piec ok. Jeśli tak, to wyłączyć piekarnik, zostawić zamknięty, niech biszkopt powoli stygnie w piekarniku, bo nie lubi gwałtownego oziębienia, wtedy upada.
Co do mieszania w prawą,a właściwie w jedną tą samą stronę,to jest to,co pamietam z dzieciństwa-Mama zawsze zwracała uwagę temu,który jej pomagał,żeby ciasto ucierać tylkow jedną stronę:)))Ja ucieram czasem kręcąc. Gdy ciasto się upiecze wyłączamy piec i zostawiamy biszkopt na kilkadziesiąt minut. Po tym czasie lekko uchylamy drzwiczki i już w ten sposób ciasto stygnie do końca. Nasze babcie mówiły nam by nie wyjmować biszkoptu z piekarnika dopóki nie wystygnie. Można, a nawet trzeba, inaczej.
Inni uważają, że ciasto biszkoptowe łatwo zepsuć, jeśli tylko popełni się drobny błąd. Jak sprawić, żeby nie opadł, żeby nie było zakalca i abyśmy mogli postawić przed rodziną np. Teraz mam wyzwanie ponieważ syn poprosił o biszkopciki.
Jak Pani myśli - jeśli ciasto wycisnę w formie ciasteczek (planuje użyć woreczka z obciętym rogiem) to jest szansa ze się udadzą? Jak upiec biszkopt zeby nie opadl? Idealny sernik – wysoki, bez nierówności czy bąbli.
Nigdy za szybko nie wyrasta, nie pęka i nie opada. Sernik idealny ma kremową konsystencję bez grudek lub jest puszysty jak gąbka, zawsze o pięknym, jasnym wierzchu, choć osobiście znam wielu zwolenników serników z przypieczoną skórką, którą, według własnych upodobań, można zrumienić, ustawiając ciasto pod koniec. Przepisy na co zrobić by biszkopt nie opadł w wyszukiwarce kulinarnej - przynajmniej idealnych przepisów na co zrobić by biszkopt nie opadł.
Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Nareszcie znalazłaś świetny przepis na sernik. Z dumą patrzysz przez szybkę piekarnika, jak twoje ciasto pięknie wyrosło. Wyjmujesz je, a po chwili… No właśnie, co zrobić, by sernik nie opadł?
Mam zamiar upiec ten biszkopt, ale w tortownicy o średnicy cm. Z przelicznika wynika, ze nalezy użyć ponad jajek, a przeciez tyle nie ubiję jednym mikserem. Czy mogę w takim razie upiec jeden biszkopt np. Pytanie brzmi jak długo piec taki biszkopt, bo będzie płytszy?
Dodane przez Garfield w: Tylko o kuchni. Zaznaczam nożem wysokość na jakiej będzie cięty. Obwiązuje biszkopt nitką tak aby była w wyznaczonych nacięciach. Zaciskam pętlę coraz mocniej tak aby nitka wbiła się w biszkopt.
Ja jutro zamierzam piec biszkopt na tort urodzinowy dla męża spróbuję wg Pani przepisu. Jak ustawić piekarnik, żeby biszkopt się udał. Szukałam cały czas przepisu na idealny biszkopt do tortów. Ten wg mnie jest najlepszy. Nie zrobił mi się w nim komin termiczny tak jak w innych :) Zawsze będę go stosowała jak tylko w cieście będzie wymagany biszkopt.
Przesiewanie powtarzam 2-razy żeby mąką była dobrze napowietrzona. Mieszam mąki z pianą drewnianą łyżką bardzo skrupulatnie, delikatnie ale tak, aby wszystko się połączyło. Wymieszanie mikserem jest ostatecznością, jeśli już – rób to na najmniejszych obrotach. Skoro innym Paniom ten biszkopt się udaje, świetnie wygląda i smakuje, spełnia pożądaną funkcję to po co tak krytykować! Nie każdy jest wybitnym specjalistą żeby pokusić się na prawdziwy biszkopt (jak to Pani nazwała), każdy korzysta z przepisów, które najbardziej mu odpowiadają.
Piekąc biszkopt, należy pamiętać, aby nie otwierać piekarnika przynajmniej na początku pieczenia. W przeciwnym wypadku może opaść. Pod koniec pieczenia można otworzyć na chwilę drzwiczki piekarnika i sprawdzić patyczkiem, czy biszkopt jest gotowy. Co zrobić, żeby biszkopt po upieczeniu nie opadł ? Teraz się piecze w piekarniku i widać że duży urósł,ale z mamą obawiamy sie że opadnie zaraz po wyjęciu z piekarnika.
A teraz kilka wskazówek co zrobić żeby biszkopt nie opadł i był idealny! Miłośnicy słodkości wprost nie wyobrażają sobie bez nich życia, podobnie jak profesjonalni cukiernicy, czy rozmiłowane w pieczeniu panie domu, które wykorzystują je do rozmaitych celów. Dostępne w wersji mobilnej.
Tort pięknie wyrósł i nie opadł. W jakiej formie najlepiej piec ten biszkopt żeby wyszedł taki piękny i wysoki ? Chodzi o średnicę tortownicy. Moja koleżanka jest specem w pieczeniu ciast i poradziła mi, żeby biszkopt wkładać do zimnego piekarnika (osoby pieczące biszkopt w prodiżu potwierdzają, że zawsze się udaje). Od kilku tygodni pieke chleb.
Wszystko jest ok do momentu gdy wkladam chleb do piekarnika. W keksowkach pieknie mi rosnie, podwajajac swoja objetosc. Wkladam do nagrzanego piekarnika do temp. Jak pokroić biszkopt na blaty do tortu za pomocą nitki.
Najlepiej kroi się biszkopt następnego dnia po upieczeniu, ale spokojnie można to również zrobić tego samego dnia poniższą techniką, oczywiście gdy biszkopt wystygnie. Nie potrzeba żadnego specjalnego urządzenia, a blaty nie pokruszą się, nie rozpadną i będą równe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.