piątek, 31 marca 2017

Leczo z pomidorami

Leczo z cukinią, papryką i pomidorami. Cukinię umyć, pokroić w grubą kostkę. Dusić intensywnie 5-min. Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski, włożyć do garnka, zalać niewielką ilością wody, dusić ok.


Leczo z pomidorami

Narobiłaś mi smaku i chyba zrobię leczo w tym tygodniu na obiad! My też bardzo lubimy leczo. Zwłaszcza o tej porze roku jest ono wyśmienite.


Jest jak baza, która teraz zamknięta w słoikach zimą przypomni nam lato. Po otwarciu słoiczka można dodać pieczarki, boczek lub kiełbasę, ugotować kaszę jaglaną lub ryż i obiad gotowy. Całej naszej rodzinie smakuje jednak taka najprostsza. Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii. Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso.


Leczo z pomidorami

Dzisiaj polecam klasyczne leczo z cukinią. W naszym przepisie na leczo z cukinią i bakłażanem dodaliśmy również smaczną kiełbasę śląską (jeśli masz ochotę na chorizo – śmiało!). Idealny smak nadaje daniu zaledwie jedna kostka Bulionu drobiowego z liściem laurowym i zielem angielskim WINIARY, a także czosnek, bazylia i oregano. Taka mieszanina warzyw to potrawa z południa Francji „ratatuja” a nie leczo z cukini. Udostępnij na facebooku Udostępnij na Twiterze.


Poniżej jedna z kilku wersji lecza jaką robimy w naszym domu – można ją sklasyfikować i umieścić pomiędzy węgierskim leczo, a prowansalskim ratatouille. Jest to danie jednogarnkowe, bardzo sycące, z dużą ilością warzyw, ale także z mocnym akcentem mięsnym. Tym razem wykonana przez mojego męża:) Musimy korzystać z niskich cen warzyw i rozkoszować się ich smakiem póki są. Idealne połączenie smaków czterech warzyw.


To moja ulubiona wersja na leczo z kiełbasą i cukinią. Cudowny smak lata a do tego bardzo sycące. Dla wszystkich, którzy uwielbiają leczo, choć może niekoniecznie z kiełbasą, polecam lżejszą wersję z kurczakiem. W sezonowej odsłonie ze świeżymi pomidorami, z dodatkiem cukinii oraz kukurydzy. Moje leczo warzywne jest taką alternatywną dla gulaszu warzywnego, dla duszonej fasoli czy pieczonych warzyw, którą możecie jeść od rana do wieczora.


W wersji mięsnej przygotowywane z dodatkiem wędzonego boczku lub wędzonej słoniny. Już dawno zagościło na stałe w kuchni polskiej i warto w sezonie na paprykę nacieszyć się jego smakiem. Rozgrzewające leczo z cukinią, wywodzące się z kuchni węgierskiej to danie, bez którego trudno sobie wyobrazić jesień. Doczekało się wielu wariantów, a dzisiaj w roli głównej cukinia z boczkiem! Dla miłośników dobrze znanych dań, które sprawdzą się w różnych sytuacjach.


Obiad czy kolacja – leczo z boczkiem. Pomidory pokrój na większe kawałki i dodaj do leczo z cukinii. Zamieszaj leczo z pomidorami i gotuj nie dłużej niż pięć minut, już bez przykrycia. Polecam na koniec sprawdzić jeszcze smak dania. Być może wolisz dodać jeszcze trochę soli lub też pieprzu.


Takie leczo możesz jeść samo, bez niczego. Część ugotowanego lecza można na gorąco przełożyć do słoików i po wystudzeniu przechowywać w lodówce lub zamrozić w pojemnikach. Latem leczo z różnymi dodatkami często gości na naszym stole, jest zdrowe, lekkie, pełne warzyw, a jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Po minutach całość zalewamy pomidorami z puszki i jeśli jest potrzeba dodajemy resztę wody, przyprawiamy do smaku. Coś ciepłego, sytego, domowego.


Kiełbasę pokroić w kostkę i zrumienić na oleju. Czerwoną paprykę rozkroić, oczyścić z pestek, opłukać i pokroić w kostkę. Cebulę obrać z łusek, opłukać i pokroić w kostkę. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na leczo – najlepszy przepis – z pomidorami cukinią i papryką. Zobacz, jak zrobić leczo.


Tradycyjne leczo składa się z pomidorów, papryki, cebuli i kiełbasy. Przepisy na leczo są różne. Niektórzy lubią dodać do lecza.


Leczo z pomidorami

Witam serdecznie, chciałabym zaproponować przepis na leczo z papryką i kiełbasą. Jeżeli nie przepadamy za mięsem, to możemy przygotować. Soczyste dojrzałe pomidory, papryka, cebula i kiełbasa tworzą smaczną całość. Jego przygotowanie nie jest czasochłonne, co jest dużą wygodą szczególnie w upalne dni. Lekkie danie, którego głównym składnikiem jest cukinia.


Można przygotowywać je przez cały rok. W sezonie letnim można skorzystać ze świeżych pomidorów, a w zimie z pomidorów z puszki. Nasze leczo z kiełbasą to niezwykle kolorowa potrawa – użyj do niej aż trzech rodzajów słodkiej papryki.


Jeśli lubisz bardziej wyraziste dania – dodaj także dowolny rodzaj papryczki ostrej, chili lub jalapeno. Gotowe danie powinno być wodniste, tak by dało jeść się łyżką do zupy – dodaj więc esencjonalny bulion warzywny i. Może się zdarzyć, że na mamy czasu na gotowanie albo mamy nieprzewidzianych gości. Idealnie jest wtedy mieć leczo z cukinii na zimę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty