Kiszenie żuru – jak zrobić domowy zakwas na żurek. Ocena wpisu: Ilość ocen: 45. Jest chyba jedną z najpopularniejszych polskich zup, na tyle, że to właśnie on zajmuje najważniejsze miejsce na stole, podczas wielkanocnego śniadania. Mowa oczywiście o żurku. Można śmiało powiedzieć, że to król polskich zup, który gości na.
Domowy zakwas nastawiamy co najmniej dni przed planowanym gotowaniem żurku. Białą kiełbasę, boczek, obraną włoszczyznę zalewamy litrami zimnej wody. Wrzucamy suszone grzyby, ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz dodajemy liść laurowy. Zakwas na żurek własnej roboty.
Ja bez obaw korzystam z zakwasu kupnego. Zwykle nawet w osiedlowych sklepach można dostać naprawdę dobry zakwas na żurek, a często można nawet wybierać spośród kilku różnych produktów od różnych producentów. Za pasem Wielkanoc czas przygotować domowy zakwas na żurek. Bożego narodzenia czy Wielkanoc to specjalny rodzinny czas.
Dlatego staramy się przygotować dania tradycyjne i włożyć w nie jak najwięcej serca. Sami pieczemy chleb, robimy białą kiełbasę czy nastawiamy domowy zakwas na żurek. O tym ostatnim jest dzisiejszy.
Dodaj przyprawy oraz kromkę chleba na zakwasie. Słoik zakryj gazą aby docierało powietrze i zostaw w ciepłym miejscu na dni. Gotowy zakwas na żurek możemy przechowywać w lodówce nawet ok.
Czosnki i chleb muszą być całkowicie zanurzone w wodzie – gdy będą wystawać mogą spleśnieć i zepsuć zakwas. Kisi się mąkę z przyprawami i czeka aż powstanie w niej duża ilość kwasu mlekowego, dzięki czemu będzie miał charakterystycznych zapach i smak. Przepis ja ukisić żur na Wielkanoc, krok po kroku! Jeśli będziesz przyjmować sporą rodzinę na Wielkanoc, zrób zakwas z litra wody (czyli podwójnej porcji), jeśli jednak tylko dla kilku osób, wystarczy mniejsza ilość wg proporcji podanych niżej.
Dodajemy przyprawy i czosnek oraz piętkę chleba. Jak zrobić prosty, domowy zakwas na żurek. Oba robi się z mąki żytniej i wody, ale sposób przygotowania jest inny.
Po wymieszaniu mąki i wody odstawia się go i nie dokarmia codziennie. Przykrywamy słoik gazą lub bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni. Do słoika wlewamy wodę, wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy. Bardzo dokładny przepis jak zrobić doskonały zakwas na tradycyjny domowy żurek.
Na osobnej patelni przesmażamy pokrojony boczek, który dodajemy do bulionu (uwaga: kiełbasę parzymy, nie gotujemy, wtedy będzie soczysta, a nie wiórowata). Na tej samej patelni przesmażamy cebulkę i dodajemy do garnka. Ugotowaną kiełbasę wyławiamy, studzimy i kroimy w plastry. Do zupy dolewamy zakwas – najlepiej własnej roboty.
Dodaj do ulubionych Wybierz listę: Zapisz. Jest jeszcze czas na samodzielne przygotowanie zakwasu na domowy żurek. Wszystkie składniki powinny być przykryte wodą bo inaczej zakwas zacznie się szybko psuć.
Najlepiej gdy żurek ugotowany jest na domowym zakwasie. Dlatego przygotowanie tej zupy składa się z dwóch etapów: najpierw robimy zakwas, a potem dopiero gotujemy zupę. Dowiedz się, jak szybko zrobić pyszny żurek na domowym zakwasie. Przepraszamy, ale nie udało się zainicjować komponentu.
Proszę odświeżyć stronę i spróbować jeszcze raz. Dodać obrane ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie i skórkę z chleba razowego, ponownie wymieszać. Wierzch słoika przykryć czystą, kuchenną ściereczką lub gazą i odstawić w ciepłe miejsce.
Moja przygoda z zakwasem chlebowym trwa już kilka lat, ale człowiek uczy się całe życie. Dopiero rok temu w okresie Wielkanocy olśniło mnie, że zupełnie bez sensu hodować od podstaw zakwas na świąteczny żurek, skoro równie dobrze można zupę ugotować chociażby na aktywnym zakwasie żytnim. Wyniki wyszukiwania dostarcza duszlak. Dania główne Krokiety ruskie.
Połączenie ulubionych krokietów i pierogów ruskich. Można dodać ząbek czosnku, liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego. Nie jest to konieczne bo żurek domowy gotujemy na bulionie dodając wcześniej wymienione przyprawy. Zrobienie zakwasu na żurek w trakcie przygotowywania zakwasu do chleba nie jest konieczne. W tym temacie jestem początkująca, ale chętnie podzielę się z Wami wrażeniami z mojego pierwszego w życiu żurku na własnym zakwasie #128578; Bardzo prosty przepis znalazłam w blogu Gotuję bo lubię.
Wielkanoc ugotować najlepszy domowy żurek - gęsty, aromatyczny, doprawiony, z jakiem i kiełbaską. Daria zdradzi Ci przepis, nie tylko na pyszny żurek, ale także domowy zakwas żytni! Karol Okrasa Żurek chrzanowy z kiełbasą.
Wielkanocne śniadanie smakuje najlepiej, kiedy rozpoczyna je domowy żurek z suszonymi grzybami i śląską kiełbasą. Na wielkanocny żur wielu z nas czeka przez cały rok. A najlepszy żurek powstaje na domowym, własnoręcznie przygotowanym zakwasie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.