poniedziałek, 6 marca 2017

Chleb na szybko

Chleb samodzielnie pieczony w domu do niedawna kojarzył mi się głównie z wypadami w góry do dalszych krewnych, gdzie z własnej roboty składników chleb przygotowywała najstarsza starowinka z całej rodziny ;) Gruba kroma swojskiego chleba z domowym masłem to jedno najfajniejszych wspomnień. Przekładamy chleb do wysmarowanej foremki i pieczemy w temperaturze 2stopni (bez termoobiegu) przez min. Wiele zależy tutaj od piekarnika – dlatego co pewien czas trzeba rzucić okiem, żeby chleb za bardzo się nie przyrumienił. Szybki chleb pszenno-żytni. Znajdź przepis na chleb, który łatwo upieczesz w swojej kuchni.


Jak rozmrażać chleb, by zachować walory smakowe? Im świeższy chleb trafia do zamrażalnika, tym. Zastanawiasz się, dlaczego chleb, kupiony w sklepie lub piekarni tak szybko spleśniał, albo, co gorsza, nie spleśniał wcale, chociaż upłynął termin przydatności do spożycia?


Pleśń to zjawisko, z którym każdy z nas nie raz miał do czynienia. Warto więc wiedzieć, skąd się bierze, w jaki sposób piekarnie zapobiegają jej powstawaniu i co sami możemy zrobić w domu, żeby. Chleb mieszany łyżką, bułka, która szybko wyrasta i wiele innych prostych przepisów na domowe pieczywo. Oto przepis na chleb, który robi się niemal sam. Proste przepisy na chleb.


Nawet można zrobić na wakacjach! Nie planowałam piec chlebów podczas naszej miesięcznej podróży, ale gdy dojechaliśmy wieczorem do Splitu to po prostu w piekarni już nie było pieczywa. A chleb z tego przepisu jeszcze na trzeci dzień jest świeży. Kto raz upiekł chleb w domu ten wie, że domowy jest bez porównania lepszy od sklepowego. Oczywiście to jest przepis podstawowy a możemy z nim kombinować na różne sposoby.


Ja dodaję podsmażoną cebulkę, różne otręby, płatki owsiane, płatki gryczane, kminek, pestki. Piekarnik rozgrzej do temperatury 2st. Wstaw chleb i piecz go minut (grzanie góra-dół).


Chleb na szybko

Jeśli za szybko się rumieni połóż na wierzch folię aluminiową. Następnie chleb wyciągnij z foremki i dopiekaj jeszcze z minut. Gotowy chleb wydaje głuchy odgłos gdy w niego pukniemy od spodu. Studź na kratce do pieczenia.


W smaku jest bardzo dobry. Zobaczymy czy wyjdzie taki piękny kolor. Już lubię ten przepis, bo chleb robi się szybko, bez żmudnego wyrabiania i oczekiwania. Jak na razie na blogu pojawiają się przepisy z użyciem drożdży.


Obserwuj bloga Obserwujesz bloga smaki mojej kuchni. Jak szybko upiec chleb razowy? Mąkę razową wsypujemy do misy, dodajemy mió sól i drożdże. Wlewamy letnią wodę z oliwą i wyrabiamy ciasto na chleb razowy.


Ciasto przełożyć do formy, wyrównać. Przykryć kuchennym ręczniczkiem, pozostawić w cieple na - minut, do powiększenia objętości. Chleb rośnie bardzo szybko i nie powinien podwoić objętości, zbyt długie rośnięcie mu nie sprzyja.


Kiedy ciasto wyrośnie i powstanie chrupiąca skórka, wtedy będziesz mógł wyjąć chleb i posypać go sezamem, siemieniem lnianym oraz pestkami z dyni. Wyjmij gotowy chleb z piekarnika i wystaw za okno, aby mógł szybko przestygnąć. Chleb przygotowany wedlug naszego przepisu ma przyjemny zapach, który roznosi się po całym mieszkaniu.


To jest chleb doskonały – nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności, zakwasu, talentu, ani nawet idealnych proporcji składników. Wychodzi na mniej więcej, na słowo honoru oraz na oko. Do tego ma genialnie chrupiącą skórkę. I nie pytajcie jak długo można go przechowywać, bo nigdy nie dotrwał nawet do wieczora. Oraz nie pytajcie ile to jest „filiżanka”.


Każdy musi kiedyś podjąć wyzwanie i upiec swój własny chleb. Takie też wyzwanie postawiłam kiedyś przed sobą. Próbowałam wielu przepisów, aż wreszcie po kilku nieudanych próbach postanowiłam stworzyć autorski przepis.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty