Spaghetti z cukinii (oraz innych warzyw) to już trochę stara piosenka, ale wciąż jara. Ponieważ mam na bakier z pszenicą i staram się jej unikać, czasem robię sobie takie zamienniki. Zwłaszcza, że to danie przygotowuje się dziesięć minut. W ostatnich miesiącach kupiłam spiralną krajalnicę do warzyw.
Przyznam się, że czaiłam się na krajalnicę od jakiegoś czasu, jak mi zapał na surowe jedzenie wzrastał. Gdy spadał, zapominałam o maszynce. Jednym z nich jest przygotowanie ich w formie spaghetti.
Pocięte w długie paski marchewka i cukinia doskonale wyglądają zmieszane z makaronem. Są też delikatne w smaku i pasują do wielu różnych dodatków. Najpierw przygotuj marchewkę – jest twardsza od cukinii i wymaga dłuższej obróbki termicznej. Spróbuj eksperymentować z. Dla każdego, a zwłaszcza osób dbających o dietę. Danie bezglutenowe, którego głównym bohaterem jest spaghetti zrobione z cukinii.
Wszystko przygotowuję na jednej patelni, najpierw podsmażam cebulkę i boczek, później dodaję makaron z cukinii, a na koniec zalewam śmietanką i zagotowuję. Do przygotowania spaghetti z tego przepisu nie wykorzystasz nawet odrobiny makaronu – to danie składa się praktycznie z samych warzyw. Makaron zastępują tu cienkie, długie paski wycięte z surowej cukinii oraz marchewki. Surowe spaghetti z cukinii to świetny pomysł na lekki, bezglutenowy lunch lub sycącą sałatkę – oprócz świeżych warzyw znajdują się w nim orzechy oraz oliwa z oliwek, dzięki czemu ten niepozorny posiłek naprawdę daje sporo energii. Kawałki filetów dorsza smażone w aromatycznych przyprawach, a następnie chwilę gotowane w sosie śmietankowym z dodatkiem szczypiorku.
Wszystko podane na spaghetti z cukinii (które na pewno wiecie już jak robić, bo nie pierwszy raz pojawia się na Kwestii Smaku ;-) Taki warzywne spaghetti jest naprawdę pyszne i idealne gdy mamy ochotę na lżejszy makaron. Przygotowanie dania spaghetti z cukinii w sosie pomidorowym. Umyte i osuszone cukinie pokrój na spaghetti.
Najłatwiej możesz to zrobić za pomocą temperówki do warzyw. Cukinie gotuj na parze 4-minut. Prosty przepis na spaghetti ale jest pyszny i łatwy do przygotowania. Można stworzyć placki z cukinii, ketchup z cukinii, a nawet pasztet z cukinii!
Podpowiadamy przepis na spaghetti z cukinii z mięsem oraz w wersji wegańskiej. Warzywne wstążki zestawiłam ze szpinakiem i pomidorami koktajlowymi. A całą kompozycję zwieńczyłam startym parmezanem. Sam szpinak może być dość mdły w smaku, dlatego trzeba zapewnić mu odpowiednie towarzystwo. Takie spaghetti warzywne z cukinii z domowym sosem pomidorowym i sycącym kurczakiem wyczarujesz przy pomocy specjalnej temperówki do julienne, która w kilka chwil pomoże przygotować warzywny makaron.
Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, czy takie spaghetti z cukinii z sosem gorgonzola przypadło Wam do gustu. A może wykorzystaliście inne warzywa zamiast cukinii? Bardzo jestem ciekawa, co Wam potem wyszło po takich eksperymentach :). MAKARON Z CUKINII Z SOSEM.
Dzisiaj na kolację zrobiłam makaron z cukinii z sosem czosnkowym, pietruszką i chili. Makaron z cukinii z sosem pomidorowym, orzechowym z nerkowców albo ziołowym salsa verde jadam zazwyczaj na kolację lub wczesny lunch. Pozostając w temacie naszej przykładowej cukinii, dziś makaron z tego jakże wdzięcznego warzywka.
Bez foty, bo przepis z archiwalnego kukbuka. Według mnie jest to hit kuchni wegańskiej! Do jego przygotowania potrzebna jest tak zwana temperówka do warzyw lub spiralizer. Za pomocą obieraczki do julienne z umytych cukinii robimy makaron.
Tak przygotowane spaghetti z cukinii przekładamy do miski z zimną wodą. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek.
Co najbardziej kocham w tym przepisie na spaghetti z cukinii : wyśmienity smak i tylko min roboty. Przepis na zdrowy i fit obiad zawsze dobrze mieć.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.