Ryba po grecku - to jedna z podstawowych potraw wigilijnych. Nie może jej zabraknąć w wielu domach podczas świątecznego przyjęcia. Zobacz najłatwiejsze przepisy na rybę po grecku. Najlepszy przepis sprawdzony na rybę po grecku. Tak podana ryba coraz częściej pojawia się na świątecznych stołach.
Gorąco zachęcam, ponieważ można ją przygotować kilka dni wcześniej i podgrzać przed samym podaniem. Rybę myjemy, obsuszamy ręcznikiem kuchennym, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, przekładamy na głęboki półmisek. Dodane przez Tangerinka w: Tylko o kuchni.
Po grecku to jest ryba z rusztu (z grilla). Soczysta ryba w towarzystwie duszonych warzyw to klasyka polskiej kuchni! Witam pani Magdo ta pyszna ryba to jest ryba w warzywach ryba po grecku to jest z cebulą i pomidorach tak mi tłumaczył Grek który pracował z moim tatem jest również dobra jak w warzywach.
W wykonaniu mojej Mamy to mistrzostwo świata dlatego na moim stole gości znacznie częściej. Jest stosunkowo łatwy dlatego może wykonać go nawet kulinarny laik #128521; Zanim jednak przejdę do przepisu ciekawostka. Kiedy robię rybę po grecku, już z założenia przygotowuję więcej sosu warzywnego, bo znika podczas próbowania przez M. Pamiętam, że szukałam doskonałych proporcji, żeby była pyszna, idealna, cudnie otulona najlepszym sosem. Najlepiej komponuje się z pieczywem jednak solo.
W tym przepisie na sałatkę grecką użyłam fileta z miruny oraz startej na tarce o dużych oczkach marchwi, pietruszki i selera. Teraz i ty możesz przygotować rybę po grecku Magdy Gessler. Sprawdź, jak rybę po grecku przyrządza Magda Gessler i zainspiruj się jej pomysłem!
Przepyszne warzywa i świeża, usmażona ryba to doskonały pomysł na obia kolację lub święta. ZDROWA RYBA GOTOWANA W SAM RAZ NA WIGILIJNY STÓŁ,NAPEWNO ZACHWYCI GOŚCI. Doskonała na Wielki Piątek. Warto ją przygotować, bo jest bardzo smaczna. Znana jedynie w Polsce, nie ma nic wspólnego z Grecją.
Jest pyszna i zawsze ląduje na moim stole w Święta, tak jest i tym razem. To także pomysł na podawanie mniej szlachetnych gatunków ryb. Cały sekret smaku tego dania wcale nie tkwi w gatunku ryby.
Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Przepisy z kategorii ryba na grecku. Nie wszystkie sosy tego typu mi smakują bo każdy ma swoją recepturę a sekret leży także w doprawianiu przyprawami by uzyskać odpowiedni balans kwaskowo-słodkawy.
Ryba w tym sosie najlepiej mi smakuje. Także użyta ryba musi się komponować z tym sosem a nie każdy gatunek się do tego nadaje. Potrawa smakuje doskonale zarówno na ciepło jak i na zimno. Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy.
Jej smak zależy od tego jakiej użyjecie ryby, jakie będą przyprawy, jak sama ryba zostanie usmażona oraz od konsystencji sosu. Pieczona pod pierzynką z duszonych warzyw – marchwi, selera, cebuli i pomidorów – może być podawana zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jednak uniwersalność oraz ciekawy warzywny smak czynią z niej danie idealne na wczesną kolację lub lunch. Kupując rybę filetowaną zwróć uwagę na jej świeżość.
Taką rybę można też przygotować w większej ilości z myślą o podaniu na zimno (jak ryba po grecku) i postawić na świątecznym czy imprezowym stole do pieczywa (urodziny, spotkania towarzyskie przy stole, w tym np. Wigilia). W GĘSTEJ ZALEWIE WARZYWNEJ Dałam znak zapytania ,bo nie wiem czy to po grecku, śledź po japońsku itd. Pyszna ryba w pomidorach i papryce. Nie ważne jak się te potrawy nazywają, ważne jest że nam smakują.
Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Rybę po grecku robię troszkę inaczej niż tradycyjnie. Serwuje się ją na ciepło lub na zimno, jako przystawkę.
Jednak nie proporcje były najważniejsze, ale jeden. Klasyka na wigilijnym stole, czyli ryba po grecku. Z Grecją ma niewiele wspólnego, ale to chyba nie ma większego znaczenia, bo jest to w naszej rodzinie (i pewnie nie tylko) pozycja obowiązkowa na świątecznym stole. To ryba przełożona duszonymi warzywami, idealna zarówno na ciepło, jak i na zimno, a najlepsza następnego dnia.
Moja ryba po grecku powstała z przepisu, który mam od mamy. Taki domowy, wręcz dawny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.