Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii. Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso. Przepis na leczo z cukinii. Lekkie danie, którego głównym składnikiem jest cukinia. Można przygotowywać je przez cały rok.
W sezonie letnim można skorzystać ze świeżych pomidorów, a w zimie z pomidorów z puszki. Polecam podawać leczo z bagietką. Zobacz, jak zrobić leczo. Tradycyjne leczo składa się z pomidorów, papryki, cebuli i kiełbasy.
Leczo - danie proste i smaczne. Niektórzy lubią dodać do lecza. Nic dziwnego w końcu leczo to węgierski wynalazek. Podstawą każdego lecza jest papryka.
Złagodzisz nieco jego pikantny wyraz dodając do niego cukinię. Jeszcze cebula, pomidory, zioła i masz gotowe danie w wersji wegetariańskiej. Jeśli jednak brakuje ci tu mięsnego pierwiastka dodaj kiełbasę, lub podsmażoną pierś z kurczaka. Moje leczo z cukinia znika w godzinę, więc uwierzcie mi, że gotuję je dość często.
Sprawdź tu sprawdzony przepis! Jeśli ciekawi Cię mój przepis na leczo z cukinią, to gorąco zapraszam do gotowania razem ze mną. Fantastyczna jest również zapiekanka z cukinii. Smakuje świetnie zarówno na zimno, jak na ciepło. Wiele razy pisałam już, że cukinia sama w sobie jest niskokaloryczna, zdrowa i lekkostrawna.
Pod koniec gotowania dodajemy do naszego leczo trochę natki pietruszki i doprawiamy - jak lubimy. Dusimy całość aż cukinia zmięknie uważając, żeby jej nie rozgotować. Gdy się zeszkli dodajemy kiełbaskę pokrojoną w półksiężyce, a po ok. Wszystkie składniki podsmażamy co jakiś czas mieszając.
Teraz czas na pomidorki z puszki, które będą bazą dla naszego lecza oraz przyprawy tj. Cukinię kochamy także za to, że szybko można przygotować z niej zupę krem czy zrobić placuszki, a także dodać ją do lecza. Od jakiegoś czasu cukinia stała się stałym bywalcem w mojej kuchni. W niektórych regionach Polski na cukinię mówi się też kabaczek. UWAGA: Do lecza można dodać obraną i pokrojoną w kostkę cukinię lub kabaczek w ilości około kg.
Dusimy leczo do momentu, aż cukinia będzie miękka, ale nie rozgotowana, ok. Warzywa puszczą sok, ale jeśli leczo było by za i gęste możemy dolać jeszcze wody. Osobiście lubię gdy w leczo jest sos, w którym można maczać pieczywo. Doprawiamy papryką słodką i wędzoną, solą, pieprzem.
Nasze leczo z cukinią i bakłażanem przypomina nieco wegetariańskie ratatouille z Prowansji, które zawiera przede wszystkim cukinię i bakłażana. To mój ulubiony i szybki przepis na leczo z kiełbasą i dodatkiem czterech podstawowych warzyw. Myślę, że to jedno z dań, które obowiązkowo powinnyśmy szykować latem. To też bardzo proste do zrobienia danie jednogarnkowe, więc masz też mniej zmywania. Szaszłyki z kurczaka z sosem z orzeszków ziemnych.
Pierogi z kapustą i grzybami. Najprostsze kluseczki kładzione. Dodane przez zielonacytryna w: Tylko o kuchni. Ja w tym roku zrobiłam eksperymentalne leczo, ale to były pierwsze moje przetwory tego typu więc nie wiem czy się nie zepsuje.
Może być zarówno uzupełnieniem dania jednogarnkowego, jak i głównym składnikiem gulaszu lub lecza wegetariańskiego. Przy użyciu mięsa warto dodać ją pod koniec duszenia ze względu na szybką obróbkę termiczną. Gotuj ją w skórce po dokładnym wymyciu, jeżeli kupiłaś ją ze sprawdzonego źródła.
Warzywne leczo pachnące słońcem i wakacyjnymi wspomnieniami. Zróbcie je koniecznie, bo jest pyszne! W tym roku nie udało mi się całej porcji zamknąć w słoikach, bo cześć zjedliśmy na bieżąco, od razu po przygotowaniu;) Teoretycznie jednak całość powinna się zmieścić w ok. Cebula lubi fermentować niestety i wtedy cała robota na nic. Kiedyś zrobiłam partię lecza bez pasteryzowania i porażka, słoiczki niby się trzymały ale podczas otwierania strzelały i zawartość nie nadawała się do użycia.
Wygląd słoiczków niczego złego nie wróżył.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.