czwartek, 9 marca 2017

Biszkopt tradycyjny

Biszkopt przelozony bardzo podstawowa masa, kremowka z mascarpone plus fruzelina wisniowa ( ulubione smaki mojego meza). Testem bylo tez uzycie zlotego barwnika i ja tak jak dziecko ktoremu po raz pierwszy daje sie do reki farbki , maluje wszystko, tak ja rowniez wykorzystalam zlotko na maksa zgodnie z zasada: Sie kupilo, sie ma , sie uzywa! Biszkopt klasyczny przygotowujemy na mące pszennej zmieszanej ze skrobią ziemniaczaną.


Biszkopt tradycyjny

Poniżej przedstawiam dwa warianty: pierwszy wariant to biszkopt z czterech jaj, który po przekrojeniu na pół daje dwa blaty, a drugi wariant to biszkopt, ale z sześciu jaj, który można przekroić na trzy blaty. W przeciwieństwie do biszkoptu tłuszczowego, tradycyjny biszkopt warto nasączyć, żeby nie był suchy. Aby nie zabarwić biszkoptu na niepożądany kolor, Marlena nasącza biszkopt roztworem wody z cukrem i kwaskiem cytrynowym. Niektórzy lubią użyć soku ze świeżych cytryn czy owoców ale pamiętać należy, że potrafią one zgorzknieć.


Tradycyjny biszkopt NIE zawiera proszku ! Tyle czytam o tym rzucaniu i zastanawiam się po co? Pytałam o to szefa cukierników jednego z hoteli - to popatrzył na mnie jak na wariatkę. Prezentuję biszkopt, który można nazwać idealnym.


Biszkopt tradycyjny

Jest puszysty, wysoki i prosty - co jest niewątpliwym atutem przy krojeniu go na tort. Rośnie bez proszku do pieczenia. Cała tajemnica tego cuda tkwi w. Biszkopt kroimy na blaty (tego też trzeba się nauczyć, możesz poćwiczyć na biszkoptach kupnych). To, co było górą biszkoptu, będzie naszym spodem, więc ten blat może być minimalnie grubszy. Użyjemy tego właśnie blatu za spó ponieważ jego powierzchnia po upieczeniu nie jest równa.


W końcu znalazłam idealny przepis na biszkopt na tor t. Ciasto jest pu szyste, pulchne, świetnie wyrasta i łatwo je przekroić na cztery, a nawe t pięć cienkich blató w. Ni e może się nie udać, o zakalcu nie ma mowy. Dzięki temu powietrze zostanie równomiernie rozprowadzone i biszkopt nie opadnie. Uwaga, boki biszkoptu oddzielamy plastikowym nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu! Zobacz galerię Biszkopt nie musi być jasny: biszkopt kakaowy Biszkopt kakaowy (biszkopt ciemny) piecze się w zasadzie identycznie jak tradycyjny biszkopt rzucany.


Do tego jest potrzebny idealny przepis i ten poniżej właśnie taki jest! Wypróbowałam już wiele przepisów na biszkopt, ale ten jest najlepszy, zawsze wychodzi, pięknie i równo wyrasta, no i oczywiście jest bardzo smaczny. Zaczynam od przepisu na biszkopt idealny, a w innych wpisach znajdziecie kilka propozycji na wykorzystanie biszkoptu.


Dodane przez babciaaneczka w: Tylko o kuchni. Warstwa kwaśnych powideł śliwkowych, warstwa kremu z mleka skondensowanego gotowanego z masłem, warstwa bitej śmietany. Całość posmarowana kremem , obłożony masą cukrową. Zdjęcia robocze, urodziny jutro. Biszkopt tłuszczowy nie kruszy się tak bardzo jak tradycyjny, dlatego jest idealny do tortów typu naked i seminaked.


Biszkopt tradycyjny

Tort na bazie takiego biszkoptu będzie stabilniejszy i po prostu ładniejszy. A jeśli planujesz tort, do którego potrzebujesz ciemnej podstawy, sprawdź nasz przepis na biszkopt czekoladowy. I tak mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia. Gdy piana będzie już sztywna dodaje po jednym żółtku ( cały czas mieszAjąc), na koniec dodaje mąkę połączoną z proszkiem.


Piekę w 1stopniach ok min. Dobrze, jeśli jego góra jest równa – wtedy łatwo można pokroić go na warstwy. Biszkopt składa się z trzech głównych składników: jaj, mąki i cukru.


Niezawodny i najlepszy przepis na domowy biszkopt do tortu. Jak upiec idealny biszkopt do tortu. Idealny biszkopt powinien być lekki i delikatny. Biszkopt się piecze piana była piękna gęsta lśniąca więc jestem pełna nadziei że będzie udany. Robię tort urodzinowy dla teścia i pomyslalam o jednej warstwie o kokosowym smaku.


Wymyśliłam sobie wafelki princesse pokruszone w malakserze Plus roztopioną białe czekolada Plus kilka łyżek bitej śmietany. To ma być warstwa dolna. Może nie jest to tradycyjny biszkopt, bo zawiera proszek d.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty