Przepis łatwy ,a smak super ! Jego nazwa prawdopodobnie pochodzi od trasy W-Z, przy której było ono kiedyś sprzedawane, jest jednak kilka innych teorii. CIASTO WZ – NAJLEPSZY PRZEPIS. Te same dodatki są też w śmietanie. Limonka daje bardzo przyjemny kwaskowaty posmak, który przełamuje słodycz ciasta, natomiast likier kokosowy - zagadkowy aromat, trudny do odgadnięcia przez degustujących.
Nie w kształcie kostki ciastka tortowego, ale jak najlepszy tort. Nie wyrasta on tak mocno jak tradycyjny, nie jest również tak puszysty. Dodać olej, ponownie wymieszać. Wuzetka, podana na mój sposób.
Gdy ciasto wystygnie, ostrym nożem przeciągnąć przy boku formy, żeby odkroić ciasto od boków. Lea – nie ma jednego przepisu na W-Zetkę. Bazę pod ciasto stanowią jajka, cukier, mąka pszenna, kakao. Wypiek pięknie się prezentuje, ładnie się kroi i jest przepyszne. Nad gorącą kąpielą wodną rozpuścić czekoladę z mlekiem i masłem.
Ciasto wstawić do lodówki, by masa stężała. Tak przygotowaną polewą pokryć wierzch wuzetki. Gdy polewa zastygnie, udekorować bitą śmietaną (przełożyć do rękawa cukierniczego i zrobić rozetki – tak, by ciasto można było podzielić na kwadraty). Jeden płat ciasta włożyć z powrotem do blaszki.
Upieczone ciasto ostudzić i przekroić na płaty. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Wszystko wymieszać łyżką. Biszkopt kakaowy, przełożony dużą porcją bitej śmietany, pachnący delikatnie wanilią.
Dziś wuzetkę można kupić niemal w każdej kawiarni, a cukiernicy wymyślają co raz to inne jej wersje: z serowym kremem, z dżemem, z. Piecz minut w 1stopniach. Po wystudzeniu przekrój ciasto na pół na dwa placki. Zrób kreżelatynę rozpuść na parze w 5-łyżkach wody i ostudź. Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem.
Warto zrobić je samodzielnie, ponieważ nie jest to skomplikowane, a gotowe wuzetki potrafią kosztować sporo. Podajemy dobry przepis na wuzetkę! Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na ciasto wuzetka. WZ to klasyczny kakaowy biszkopt, który jest nasączany ponczem, naparem z kawy lub sokiem owocowym.
Klasyczna polewa czekoladowa zwieńcza całość wypieku. Wierzch ciasta smarujemy dżemem. Polewa: czekoladę łamiemy na kawałki, wkłdamy do garnuszka, wlewamy śmietanę i dodajemy masło.
Rozpuszczamy w kąpieli wodnej (do garnuszka z gotującą wodą, wstawiamy ten z czekoladą). Letnią polewę rozsmarowujemy na cieście. Po wyjęciu kroimy na kwadraty i każdy zdobimy kleksem ze śmietany. Znalezienie idealnego ciasta na WZ-kę zajęło mi trochę czasu.
Tym razem wreszcie ciasto jest moim zdaniem idealne. Bardzo delikatne, miękkie i mocno czekoladowe. W połączeniu z bitą śmietaną i delikatnie nasączone kwaśnym sokiem jest pyszne i najbardziej przypomina mi WZ-ki z mojego dzieciństwa.
Popularne przepisy kulinarne. Blachę 24xwykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i wyrównujemy, wkładamy na minut do nagrzanego do 1stopni piekarnika. Sprawdzamy patyczkiem czy biszkopt jest upieczony.
WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych). Dla mnie to ciasto baba, smaczne, delikatne i czekoladowo- śmietanowe, cudo. Jest dużo przepisów na wuzetkę jednak ja mam swój ulubiony. Też uważam, że sekretem dobrej wuzetki jest ciasto, więc przepis zapisuję :) Ale nie wiem czy istnieje jedna receptura idealna. W moich stronach wuzetkę zawsze posypuje się kakao, nawet w cukierni nie spotkałam tego ciastka z polewą czy pomadą, nie mówiąc już o marmoladzie.
Twoja wuzetka prezentuje się wspaniale. Dziś ciasto WZ jest już nieco zapomniane, a szkoda bo to pyszne ciasto. Po minutach zwiększ temperaturę do 1stopni C. Aby sprawdzić czy ciasto jest gotowe wbij wykałaczkę i wyciągnij.
Jeśli będzie „czysta” to znak że ciasto jest gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.