czwartek, 16 marca 2017

Jak robi sie leczo

Szybki i prosty PRZEPIS na leczo. Wakacje to czas, kiedy stragany uginają się pod ciężarem owoców i warzyw. Jest w czym wybierać- pomidory, cebula, cukinia.


Ten przepis jest szybki i łatwy, dlatego udaje się każdemu. Przygotowanie naszego leczo z cukinii zajmie nam ok. Nadszedł czas na leczo - potrawę kojarzoną z Węgrami, ale bardzo chętnie przygotowywaną także w środkowej i wschodniej Europie. Domowy przepis na leczo Domowe leczo, to pomysł na danie, które smakuje jako dodatek do pieczywa, ziemniaków, placków ziemniaczanych lub jako danie główne. Jestem zwolennikiem atrakcyjnych wizualnie potraw, ale oprócz wyglądu liczy się również wyrazisty smak i konsystencja potraw.


Film znajduje się w: Spryciarze. Ja lubie jak te warzywa sa rozgotowane i maja konsystencje prawie gestego bigosu, moja mama lubi leczo twardawe i takie jak zupa. Dodane przez basiunia w: Tylko o kuchni. Jak sie robi ryź praźony?


Najlepsze leczo robi mój Maż. Chodziłam, męczyłam, bo wielką na leczo ochotę miałam, no i się doczekałam. Uwielbiam leczo, a szczególnie leczo z kiełbasą. Ważnym składnikiem, poza papryką czy pomidorami, jest smalec. Co do samego leczo, to podobnie jest, jak z naszym bigosem – każdy robi po swojemu.


Faktem natomiast jest, tak jest podane w przepisie powyższym, że po pierwsze – równe ilości składników, po drugie – na smalcu. Masz ochotę zrobić gar palącego w gębę czegoś, czego nie zjesz? Wszystko zależy od sposobu przygotowania. Jeśli zjemy leczo z kiełbasą, musimy się liczyć z tym, że w 1g tego posiłku jest około kcal. Jeżeli natomiast skusimy się na leczo wegetariańskie, powinniśmy wiedzieć, że w jego 1g jest tylko około kcal.


Dorzucam listek laurowy i inne przyprawy. Doskonale smakuje późnym latem i jesienią, gdy sezon na warzywa w pełni. Dzięki pasteryzacji możemy zajadać się leczo z cukinii, papryki i pomidorów również zimą.


Sprawdź, jak zrobić leczo na zimę w słoikach - podajemy sprawdzony przepis. Zredukować czy dodać czegoś? Nie chcę używać mąki, ale może trzeba? No albo ser, ale to już co kto lubi, ja wolę proste leczo bez udziwnień, a jak jest za rzadkie to. Leczo, które chcę Wam pokazać szykuję na oleju a nie na smalcu, za to dodaję do niego symboliczną ilość kiełbasy.


Kiełbasę w leczo można też zastąpić parówkami lub też kawałkami wędzonego boczku. Oczywiście wcześniej usuń z wnętrza papryki gniazda nasienne i wykrój białe błony. Wrzuć wszytko do garnka na rozgrzaną oliwę.


W międzyczasie pokrój kiełbasę w kostkę (mozna równiez w plasterki) i dorzuć do smażącej sie cebuli i papryki. Leczo szykuje się wyjątkowo prosto. Przepis na jak sie robi leczo.


Zobacz mój sprawdzony przepis na jak sie robi leczo! W tym przepisie podpowiadam, jak zrobić jak sie robi leczo w domowy i pyszny sposób. Przecież nic nie smakuje lepiej niż domowe jak sie robi leczo przygotowane samemu. Co ważniejsze - jest bardzo zdrowe i można je przygotowywać o każdej porze roku.


Zachwyci niemal każdego, możecie być pewni, że zniknie ze stołu szybciej niż się pojawi. Sekretem potrawy jest doskonała kompozycja przypraw i świeże składniki. Dla Węgrów jest mniej więcej tym, czym dla nas bigos. W Polsce przywykło się stosować składniki nie występujące w klasycznej wersji leczo, ale dodatek cukinii czy pieczarek jest moim zdaniem jak najbardziej wskazany.


Kiedy jesień zastępuje lato, a dni robią się chłodne i coraz krótsze, chętniej sięgamy po przepisy na rozgrzewające dania. Prosty w przygotowaniu, sycący i aromatyczny. Rozgrzewa swoim bałkańskim charakterem w polskim wydaniu.


Sos pełen kolorowych warzyw i świetnie. Alma leczo doprawiała słodką czerwoną i wędzoną papryką oraz cząbrem, tymiankiem i oregano. Zgapiłam to od niej, choć tak naprawdę ona bardzo chętnie podzieliła się przepisem. Węgierskie leczo przygotowuje się na smalcu. Nie trzeba się tego bać, warto zaryzykować, bo leczo bardzo zyskuje na smaku.


Ja do leczo dodaję też paprykę wędzoną, która pasuje do tego dania, jak do żadnego innego. Mój przepis na leczo wegetariańskie jest dopracowany do perfekcji. Bardzo często szykuję leczo bez mięsa, ponieważ jest to danie jednogarnkowe i można je długo przechowywać w lodówce.


Super pyszne jest też moje leczo z kiełbasą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty