Na Węgrzech leczo stanowi dodatek do dania głównego z mięsem, ale i samodzielne danie. Leczo - danie proste i smaczne. Tradycyjne leczo składa się z pomidorów, papryki, cebuli i kiełbasy. Niektórzy lubią dodać do lecza.
Podpowiadamy, jak w prosty sposób przygotować pyszne leczo! Oto sprawdzony przepis na leczo w pół godziny. Zobacz też inne najłatwiejsze przepisy. Wtedy należy dusić całość minut.
Wielu fermentatorów uważa, że kisić i fermentować można WSZYSTKO, dlaczego zatem cebula miałaby być wyjątkiem? Kto powiedział, że nie można sobie zrobić pysznego leczo z cukinią? Moje leczo z cukinii ma w składzie bardzo dużo pysznej i zdrowej młodej cukinii oraz kilka najważniejszych warzyw. Ogólnie jeśli chodzi o samą nazwę leczo, to jest to danie węgierskie, które w wersji podstawowej zawiera przede wszystkim dużo papryki.
Skład gotowej przyprawy do leczo Gdy zabraknie w kuchni świeżych ziół, można skorzystać z gotowej przyprawy do leczo, którą można kupić w sklepie. Choć pochodzi z kuchni węgierskiej, to można powiedzieć, że to klasyka kuchni polskiej ;-) Bardzo popularne na naszych stołach leczo najlepsze jest właśnie teraz, w lecie, gdy pod dostatkiem słodkiej i kruchej papryki, soczystych pomidorów i młodej cebuli. Dodatek kiełbasy czyni tę potrawę bardziej sycącą, w sam raz na letni obiad. Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii.
Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso. Dzisiaj polecam klasyczne leczo z cukinią. Można przygotowywać je przez cały rok. Przepis na leczo z cukinii. Polecam podawać leczo z bagietką.
Aby danie było bardziej sycące, warto dodać pokrojone w kostkę ziemniaczki, a dla podkręcenia smaku- papryczkę chilli:) tylko oczywiście nie można przesadzać:) na wierzch kleks z jogurtu i gotowe! Lekkie danie, którego głównym składnikiem jest cukinia. W sezonie letnim można skorzystać ze świeżych pomidorów, a w zimie z pomidorów z puszki.
Wakacje to czas, kiedy stragany uginają się pod ciężarem owoców i warzyw. Jest w czym wybierać- pomidory, cebula, cukinia. Jeśli chcesz, pikantne leczo z bakłażanem możesz wzbogacić także o kiełbasę. Szybki i prosty PRZEPIS na leczo.
Do swojego lecza nie dodałam ani kiełbasy, ani cebuli – te produkty można dodać na „świeżo”, przez co zawekowana porcja dłużej będzie zdatna do spożycia. Po drugie pamiętaj, że dobre leczo nie obejdzie się bez aromatycznych, a tym razem także pikantnych przypraw: czosnku, ostrej i słodkiej papryki, sosu chilli czy Przyprawy w płynie MAGGI. Dodatki i sposób podania: jeśli leczo jest dodatkiem do dużej ilości kaszy, ziemniaków lub klusek (tak jak tradycyjnie podaje się je na Węgrzech!) wystarczy zrobić je tak. Warzywa pokrojone w kostkę duś z kiełbasą i aromatycznymi. Podstawą są oczywiście warzywa, w tym papryka i cebula, dzięki czemu można je stworzyć w wersji wegetariańskiej.
Dopiero kiedy warzywa staną się słodkie i delikatne można dodać pomidory – w przeciwnym razie warzywa zamiast się usmażyć po prostu ugotują się w ich soku. Z czym można zrobić jeszcze to danie? Najpopularniejsze jest jednak leczo z mięsem rozumianym jako kiełbasa. Wystarczy podgrzać i podać z bagietką.
Trzeba wybierać mięsiste pomidory, które mają mało soku (dobra jest odmiana Lima). Z pomidorów można zdjąć skórkę, zwłaszcza jeśli nie mieli się ich. Dodać pozostałe zioła i przyprawy, a jeśli ktoś chce leczo z „wkładką”, można dodać do niego podsmażone parówki sojowe lub wędzone tofu.
Dodać paprykę mieloną, oczyszczone ze skórki pomidory, lekko rozgnieść drewnianą łyżką i włożyć oczyszczoną i pokrojoną w krążki zieloną paprykę, dodając pokrojoną kiełbasę. Gorące leczo należy przełożyć do słoików i zakręcić. Do lecza można dodać pokrojoną w plasterki dobrą kiełbasę, ale nie koniecznie, można z jajkami lub z ryżem.
Następnie dodać paprykę i smażyć aż zmięknie. Tak przynajmniej podają przepisy na klasyczne leczo węgierskie. Po ok minutach dodać pomidory przyprawić solą i pieprzem lub samą wegetą.
Jeśli leczo jest zbyt kwaśne, można dodać łyżeczkę cukru. Ten przepis jest szybki i łatwy, dlatego udaje się każdemu. Przygotowanie naszego leczo z cukinii zajmie nam ok. Na koniec wrzucić cukinię, poczekać aż zmięknie a następnie przykryć i wszystko dusić na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając. Pod koniec dodać świeże, obrane ze skórki i pokrojone pomidory i razem dusić ok.
Dusić pod przykryciem do miękkości. Gdy nie ma świeżych pomidorów, można dodać czubatą łyżkę koncentratu pomidorowego).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.