czwartek, 25 lutego 2016

Ciasto do babeczek

Krok po kroku o tym, jak przygotować i jak upiec kruche ciasto przeznaczone na słodkie babeczki. Tak upieczone babeczki możemy nadziać każdym ulubionym składnikiem lub składnikami: kremem, bitą śmietaną, owocami. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około mm, delikatnie podsypując stolnicę mąką.


Ciasto do babeczek

Kruche ciasto na babeczki. Kubkiem lub foremką do ciastek wykrwać kółka trochę większe niż średnica naszych foremek do babeczek. Po upieczeniu kruche spody można nadziewać dowolnym kremem, bitą śmietaną, czekoladą oraz dekorować przeróżnymi owocami.


Radosnych i smacznych świąt! Puszyste i pełne wyrazistych dodatków babeczki coraz częściej wypiekamy również we własnych domach. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami.


Piec w temperaturze 160ºC, bez termoobiegu, przez - minut lub dłużej, do tzw. Przygotowanie jest proste i szybkie, nie potrzeba używać miksera, wystarczy ciasto wymieszać łyżką. Zamiast wiórków kokosowych do ciasta można dodać pokruszone płatki migdałowe.


Brzoskwinie można zastąpić morelami lub malinami. Z podanej porcji powstaje średniej wielkości babeczek. Zapraszam do wypróbowania. Pędzelkiem smarować foremki do babeczek roztopioną margaryną.


Ciasto do babeczek

Ciasto w foremkach ponakłuwać widelcem. Margarynę rozpuścić w rondelku. Nadaje się do kruchych tart i tartaletek, babeczek, spodów do ciast i ciasteczek. Można przygotować je zarówno w wersji słodkiej, jak i słonej albo neutralnej.


Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Kuchnia domowa Ani. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, cukier waniliowy i łączymy składniki babeczek. Dodajemy 1g Kasi, jajko i śmietanę i szybko zagniatamy ciasto. Podobnie jak w przypadku innych przepisów podstawowych również ten można wzbogacić kremem (jak np. babeczki cappuccino), nadzieniem z owoców, wymyślną dekoracją (np. w babeczkach na urodziny) lub.


Ciasto do babeczek

Zagniecione ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na min. Foremki do babeczek posmarować masłem (ja roztapiam masło i smaruję foremki przy użyciu pędzelka). Delikatne ciasto kruche do spodów, serników, szarlotek, babeczek i lekkich tart ze świeżymi owocami - najbardziej klasyczne ciasto o proporcjach 3:2:1. Mąkę przesiać na stolnicę, wsypać cukier, nałożyć zimne masło i posiekać nożem. Mniej i bardziej słodka.


Na jaką byś się nie zdecydowała, pysznie trafisz. Zarówno dla miłośników owocowych deserów, jak i słodkiego, mocnego uderzenia. Masz na to naszą gwarancję! Przy pomocy szklanki wycinamy kółka z ciasta i wylepiamy nimi foremki. Małe, kruche babeczki z lekkim kremem waniliowym, galaretką i owocami.


Królowały u mnie na Sylwestra:). Bardzo smaczne, idealne na jeden większy kęs. Można nadziewać je czym tylko ma się ochotę.


Najlepiej będą smakowały z owocami jagodowymi, ale w okresie zimowym możemy użyć owoców z puszki, z syropów i kandyzowanych. Przed nałożeniem kremu, możemy na spód babeczek dodać odrobinę ulubionego dżemu lub konfitury. Lista przepisów na nadzienie do kruchych babeczek z polskich blogów kulinarnych.


Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Z podanych proporcji zrobiłam dużych babeczek. Chrupkie ciasto, śmietankowy krem oraz owoce (świeże lub z konfitur) tworzą idealną kompozycję smaków.


Kto bardzo się spieszy, może użyć gotowych kruchych babeczek, które wystarczy napełnić budyniowym kremem i udekorować owocami, ale wiadomo, że najlepsze są babeczki upieczone własnoręcznie. Super prosty sposób na nadzienie do babeczek. Krem najlepiej nałożyć do foremek z ciasta przed podaniem, aby ich za bardzo nie namoczył.


Kupiłam ostatnio foremki do babeczek takie większe i niskie. Próbowałam na święta upiec babeczki i zalac je jakimś kremem budyniowym i obłożyc owocami (truskawki, winogrona i kiwi). Jednak wszystko się nie udało. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Nie opada,wprawdzie ani razu nie miałam zakalca,piekąc nawet z świeżymi owocami.


Polecam swój sprawdzony przepis. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na kruche spody do babeczek. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym!


Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Przepisy z kategorii masa do babeczek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty