czwartek, 18 lutego 2016

Potrawa leczo

Jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością warzyw, ale też z mocną mięsną nutą. Bardzo męskie danie ;) Prezentuję przepis na klasyczne węgierskie leczo. Taka mieszanina warzyw to potrawa z południa Francji „ratatuja” a nie leczo z cukini. Danie to zyskało bardzo dużą popularność w Polsce i jest u nas gotowane najczęściej z dodatkiem kiełbasy.


W takiej postaci stanowi pełny posiłek, np. Leczo jest niezwykle bogate w.

Przepis na tradycyjne leczo od Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki. Ta jednogarnkowa potrawa rewelacyjnie sprawdzi się w roli codziennego obiadu dla całej rodziny. Co więcej, następnego dnia również będzie smakować wyśmienicie. Rodzime węgierskie leczo różni się nieco od swojej spolszczonej wersji.


Na Węgrzech leczo najczęściej podawane jest jako dodatek do potraw mięsnych. W Polsce bezmięsne leczo może być zaproponowane podobnie - z mięsem i np. W wersji mięsnej przygotowywane z dodatkiem wędzonego boczku lub wędzonej słoniny.


Już dawno zagościło na stałe w kuchni polskiej i warto w sezonie na paprykę nacieszyć się jego smakiem. Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii.

Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso. Dzisiaj polecam klasyczne leczo z cukinią. Ten przepis jest szybki i łatwy, dlatego udaje się każdemu.


Przygotowanie naszego leczo z cukinii zajmie nam ok. Na naszych stołach leczo też jednak chętnie gości – i latem, i zimą. Podajemy proste przepisy na leczo domowej roboty. Jest tak samo sycące, jak tradycyjny polski bigos.


Najczęściej podawane ono jest jako dodatek do potraw mięsnych lub do ziemniaków. Ostatnio co raz częściej leczo stanowi danie a nie dodatek. W lecie ta smaczna i aromatyczna potrawa często gości na polskich stołach, choć niekiedy ma mało wspólnego z węgierskim oryginałem, w którym nie pojawia się cukinia czy bakłażan.


Prawdziwe leczo jest przysmakiem o niewielkiej liczbie składników, a sekret jego smaku tkwi w… smalcu. Lekkie danie, którego głównym składnikiem jest cukinia. Można przygotowywać je przez cały rok.


W sezonie letnim można skorzystać ze świeżych pomidorów, a w zimie z pomidorów z puszki. Polecam podawać leczo z bagietką. Idealne na lekki letni posiłek leczo z cukinią i kiełbasą będzie jednocześnie pożywne i szybkie do wykonania.


To doskonały sposób na obiad na dwa dni, a więc propozycja dla tych, którzy nie mają ochoty spędzać w kuchni zbyt wiele czasu. Jeśli chcecie zrobić tę potrawę np.

Bezsprzecznie kojarzy mi się z jesienią. To potrawa jednogarnkowa, która dobrze rozgrzewa w chłodne dni i za sprawą dodatku mięsa syci na długi czas. Przepyszna potrawa o węgierskich korzeniach, która na dobre zadomowiła się w naszej kuchni. Ile kucharek, tyle wersji przepisu na leczo.


Począwszy od przepisu na klasyczne leczo węgierskie, poprzez leczo z kiełbasą czy nawet leczo wegetariańskie. Mamy wszelkie przepisy na leczo! Czasami zapożyczona jest sama nazwa, jak w przypadku pierogów ruskich czy ryby po grecku, a czasem cała potrawa. Tak jest w przypadku lecza, niezwykle popularnego w naszym kraju.


Tradycyjnie przyrządza się je z pomidorów i. Ryba jest dobra na wszystko. Ten slogan głosi starą prawdę o zbawiennym skutku spożywania ryb. Jednocześnie leczo wegetariańskie cechuje się niższą zawartością kwasów tłuszczowych nasyconych oraz nie zawiera cholesterolu (w przeciwieństwie do leczo z kiełbasą). Wystarczy połączyć ze sobą kilka składników, by otrzymać sycące i smaczne danie. Jest to potrawa znana także w Polsce, na Słowacji, Ukrainie, w Niemczech, Czechach, Austrii oraz Izraelu.


Zamierzam leczo przechować w słoikach, po uprzedniej pasteryzacji, na okres jesienno-zimowy. Kiełbaskę dodam po otwarciu słoika- podsmażoną. Przekonana jestem że się nie zawiodę na tej recepturze i potrawa będzie smaczna. Zanim przepis został spisany to był podawany z ust do ust stad tyle wersji w zależności od rejonu i wyobrazni kucharki.


Cięzko wiec powiedziec ktory bigos jest bardziej bigosowy i autentyczny,ten który ma w przepisie śliwki, czy pomidory,a może jedno i drugie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty