środa, 17 lutego 2016

Jak ugotować dobre leczo

Jak ugotować leczo warzywne? Przygotowanie takiego wariantu tej popularnej potrawy jest wyjątkowo łatwe. Wystarczy, że mięso zastąpisz grzybami. Jesienią wybierz świeże boro, poza sezonem pieczarki.


Pokrój je, wraz z cebulą i papryką, w cienkie paski i podsmaż na rozgrzanym oleju. Smak tak przygotowanego dania świetnie. Aby leczo z cukinią i kiełbasą zyskało smak, całość dopraw przyprawami i duś przez około 15–minut.


Chociaż leczo z kiełbasą i cukinią najlepiej smakuje podawane od razu po przygotowaniu, gotowe leczo możesz przelać do słoików i przechowywać w lodówce. Pamiętaj, że leczo w słoikach należy pasteryzować. Ten przepis jest szybki i łatwy, dlatego udaje się każdemu. Zobacz, jak zrobić leczo.


Leczo - danie proste i smaczne. Tradycyjne leczo składa się z pomidorów, papryki, cebuli i kiełbasy. Przepisy na leczo są różne. Niektórzy lubią dodać do lecza. Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii.


Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso. Dzisiaj polecam klasyczne leczo z cukinią. Jest to danie jednogarnkowe, bardzo sycące, z dużą ilością warzyw, ale także z mocnym akcentem mięsnym.


W wersji mięsnej przygotowywane z dodatkiem wędzonego boczku lub wędzonej słoniny. Już dawno zagościło na stałe w kuchni polskiej i warto w sezonie na paprykę nacieszyć się jego smakiem. Ważnym składnikiem, poza papryką czy pomidorami, jest smalec.


Nie można z niego zrezygnować. Podsmażona złocista cebulka, pachnące kawałki boczku i kiełbaska. Dla mnie leczo z kiełbasą jest idealne na jesienną pogodę, ale nie odmówię go sobie również latem.


Rodzime węgierskie leczo różni się nieco od swojej spolszczonej wersji. Wspólnym mianownikiem jest duża ilość papryki oraz pomidorów. Natomiast oba warianty odróżniają na przykład konsystencja i ilość użytych warzyw, bowiem tradycyjne leczo jest potrawą bezmięsną. Dzięki pieczarkom leczo zyskuje aromat grzybów, a smak dania staje się nieco łagodniejszy. To bez wątpienia pyszne i szybkie danie, którym ugościsz nawet największych smakoszy.


Warzywne leczo ma jeszcze inne zalety: możesz wykorzystać niemal dowolne warzywa, a przy przygotowywaniu lecza brudzisz niewiele naczyń. Prosty w przygotowaniu, sycący i aromatyczny. Rozgrzewa swoim bałkańskim charakterem w polskim wydaniu.


Sos pełen kolorowych warzyw i świetnie doprawionego mięsa przywróci dobry nastrój podczas jesiennej aury. Dodane przez mysz2w: Tylko o kuchni. Zawsze dobre:) min średnie przystępne.


Pyszne LECZO-szybko,łatwo,tanio- dla osób które nie lubią leczo z cukinią. Idealne na lekki letni posiłek leczo z cukinią i kiełbasą będzie jednocześnie pożywne i szybkie do wykonania. To doskonały sposób na obiad na dwa dni, a więc propozycja dla tych, którzy nie mają ochoty spędzać w kuchni zbyt wiele czasu.


Co ważniejsze jest to danie jednogarnkowe, które przygotujemy w ok. Mało kto zorientuje się, że w daniu znajduje się dynia. Ponadto świetnie smakuje podane ze świeżym pieczywem.


Gorące leczo możecie przelać do słoików, zakręcić pokrywki i przechowywać w chłodnym miejscu. Wakacje, wakacje, i po wakacjach. Zostają tylko wspomnienia.


Czas wrócić do pracy, domu, kuchni i do tych garów Wróciłam z głową pełną nowych pomysłów, planów. Jeśli leczo podawane jest jako samodzielne danie, można dodawać do niego w trakcie duszenia kiełbasę w plasterkach. Przed końcem duszenia można dodać do leczo jajka. Zanim odpowiem na to pytanie, zadam następne – co to znaczy, że rosół jest dobry?


Moim zdaniem, dobry rosół jest aromatyczny, głęboki w smaku, nie za tłusty, ale też nie chudy, ma ładną barwę i musi być klarowny. Taki rosół można ugotować z łatwością. A zwyczajnie i przeciętnie, krupnik można też ugotować na wieprzowych żeberkach, drobiowym korpusie, albo kościach ze schabu. Najbardziej popularna do jego przygotowania jest kasza jęczmienna, średnia w grubości, ale jadłam też tę zupę przygotowywaną z grubasem wśród kasz, tzw.


Cebulę schładzam w zamrażalniku przez ok. Pomaga zanurzenie jej w lodowatej wodzie, ale wtedy musicie szybciej kroić, bo się kapnie i będzie mścić! Zdrowe warzywne leczo to danie, które możemy zjeść jako oddzielny posiłek lub też.


Jest to dobre i praktyczne rozwiązanie, gdy nie mamy czasu na codzienne przygotowanie obiadu. Warto wówczas ugotować duży gar tej smacznej potrawy. Flaki wołowe - sposób przygotowania: Na początek przygotuj bulion: do garnka włóż oczyszczone i umyte mięso, obraną włoszczyznę, ziele angielskie i liść laurowy. Zalej wodą, dodaj trochę soli i doprowadź do wrzenia.


Przykryj pokrywką i gotuj na bardzo małym ogniu ok. Dobre przepisy na leczo, pizzę, kapustę zasmażaną, frytki, tradycyjny domowy rosół. Pizza włoska, domowa, ciasto.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty