środa, 24 lutego 2016

Jak zrobic zupe z botwiny

Botwinka – kolejny ze smaków dziecinstwa, który dzisiaj został mi przypomniany – dzięki! Na innym blogu jedna z blogerk pisała o rabarbarze – a ja uwielbiałam pić kompot z rabarbaru i jeść z nim ciasto drożdżowe, gdy byłam malutka. A to wszystko dzięki babcia, która gotowała mi również botwinkę z ziemniakami.


Dodać kilka łyżek wywaru i wymieszać. Wlać do zupy i zagotować na umiarkowanym ogniu co chwilę mieszając, dodać masło. Na koniec doprawić sokiem z cytryny. Podawać z dowolnymi dodatkami.


Dwie propozycje na łatwe i szybkie dania z pierwszej młodej botwonki z malutkimi buraczkami. Pierwsza to zupa botwinkowa z młodymi ziemniakami i koperkiem. Druga to tarta na cieście francuskim z botwinką, kozim serem i koperkiem.


Botwinka po staropolsku to zupa, bez której trudno sobie wyobrazić polską kuchnię. Gdy tylko w sklepach pojawi się botwina, grzechem byłoby z niej nie skorzystać. Polecamy pyszną botwinkę, jaką od wieków podawano na polskich stołach. Prosta, szybka, pyszna zupa z botwiny to idealna zupka na letnie dni.


Sezon na botwinkę się zaczął, więc pewnie w większości Waszych domów taka zupa z botwinki na stole już się pojawiła, lub pojawi. Jeśli Wasze przepisy na zupę z botwinki się zagubiły lub nie jesteście z nich zadowoleni,. Botwinka - sposób przygotowania: Do garnka wrzucamy umyte żeberko, zalewamy wodą i gotujemy, zbieramy szum z powierzchni wody.


Dodajemy listek laurowy i ziele angielskie, szczyptę soli. Gdy botwinka się podgotuje, wrzucamy do garnka obraną i pokrojoną cebulę, ząbek czosnku. Jak zrobic botwinkę, to pytanie na wiosnę zadaję sobie często. Oto moja botwinka, lekka zupa botwinkowa, prosta i smaczna o pięknej barwie i pysznym smaku.


Zupa z botwinki i młodych warzyw. Botwina przepisy na pyszną zupę, kolejny z serii. Oto smaczna zupka z młodych warzyw, gotuje się ją bardzo szybko. Z botwiny można przyrządzić szereg różnych zup.


Kilka pomysłów na tę zupę do znalezienia na naszym blogu. Dziś botwina w nowej odsłonie: botwinka zupa krem! Zwykle gotując zupę z młodych buraczków stawiamy na jarzynową klasykę, często z dodatkiem kalarepy, obowiązkowo z jajkiem.


Gotuj ją dopóki na straganach jest dostępna pyszna, młoda botwina! Taka na bazie Bulionu drobiowego WINIARY stanie się jednym z ulubionych obiadów twojej rodziny. Sekretem wyjątkowego smaku jest nie tylko bulion, ale też polskie buraczki, świeża botwinka i aromatyczny szczypiorek oraz koperek.


Zupę botwinkową przygotujesz w niecałą godzinę, więc jest to patent na szybki obiad w ciągu tygodnia. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ nawet Twój bulion może mieć inną ilość kalorii niż ten, którego użyłam ja. Zawsze dodaję też sporo młodej marchewki oraz ziemniaki i. Dziś pyszna domowa botwinka lub zupa z młodych buraczków.


Gorąca, z buraczkami, marchewką i korzeniem pietruszki oraz z podduszoną na maśle botwiną. Chłodnik z botwiny to klasyczne danie kuchni litewskiej i polskiej. Obecnie różne wersje tej zupy można zjeść w restauracjach, ale też goszczą na stołach w naszych domach w upalne dni.


Jak sama nazwa wskazuje, chłodnik pomaga się orzeźwić, gasi pragnienie i głó a jednocześnie stanowi idealną, lekką potrawę na dni, kiedy. Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celach marketingowych (m.in. w związku z wysyłaniem materiałów reklamowych, informacji o nowościach, promocjach itp.) przez Prymat Sp. Część z nich straci w gotowaniu, ale przecież można ją też zjadać na surowo i jeśli nie zupa botwinka na obia to niech na talerzu zagości sałatka z botwinkowymi listkami! Zachowuje jednak przy tym swój niepowtarzalny smak.


Aby przywrócić piękny kolor zupie, najlepiej po dodaniu soku z cytryny, a przed zabieleniem zupy śmietaną – wrzucić odłożone wcześniej i obrane 1-buraczki i całość podgotować jeszcze 2-minuty. Sposób wykonania zupy z botwinki: Włoszczyznę oraz botwinkę bardzo dokładnie opłucz i obierz. Następnie w całości – razem z liśćmi – pokrój ją na niewielkie kawałki.


Liście botwinki pokrój drobno, buraczki – w półplasterki. Zagotuj bulion drobiowy z ziarenkami pieprzu i listkiem laurowym. Włóż włoszczyznę oraz buraczki.


Krokant do dekoracji tortów można kupić w sklepie, ale taki domowy jest dużo smaczniejszy i pięknie pachnie. Dolcevita-in-my-kitchen 13.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty