poniedziałek, 29 lutego 2016

Kiełbasa do leczo

Serwuj i jedz je z chlebem – będzie idealny, by wytrzeć resztki leczo z talerza. Czasami leczo jest przeglądem lodówki i lądują w nim resztki warzyw, jakie zostały z przygotowywania innych dań. Z przypraw jest to zawsze słodka papryka, czasami troszkę ostrej papryki, sól, pieprz i ewentualnie czosnek, jeśli kiełbasa nie była zbyt czosnkowa. Osiem lat temu przygotowywałam cały gar leczo do słoików. Dzisiaj zabieram się za to leczo.


Mam wszystkie tu wymienione produkty warzywne z własnego ogródka. Muszę je wykorzystać aby się nie zmarnowały. Dobry pomysł z takim przetwarzaniem. Zamierzam leczo przechować w słoikach, po uprzedniej pasteryzacji, na okres jesienno-zimowy. Kiełbaskę dodam po otwarciu słoika- podsmażoną.


Idealne na lekki letni posiłek leczo z cukinią i kiełbasą będzie jednocześnie pożywne i szybkie do wykonania. To doskonały sposób na obiad na dwa dni, a więc propozycja dla tych, którzy nie mają ochoty spędzać w kuchni zbyt wiele czasu. To chyba kiełbasa z papryką powinno się nazywać. A u Pani jest tylko dodatkiem do kiełbasy. Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii.


Kiełbasa do leczo

Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso. W wersji mięsnej przygotowywane z dodatkiem wędzonego boczku lub wędzonej słoniny. Już dawno zagościło na stałe w kuchni polskiej i warto w sezonie na paprykę nacieszyć się jego smakiem. Jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością warzyw, ale też z mocną mięsną nutą. Bardzo męskie danie ;) Prezentuję przepis na klasyczne węgierskie leczo.


Coś ciepłego, sytego, domowego. Dla Węgrów jest mniej więcej tym, czym dla nas bigos. W Polsce przywykło się stosować składniki nie występujące w klasycznej wersji leczo, ale dodatek cukinii czy pieczarek jest moim zdaniem jak najbardziej wskazany. Prosty w przygotowaniu, sycący i aromatyczny. Rozgrzewa swoim bałkańskim charakterem w polskim wydaniu.


Kiełbasa do leczo

Sos pełen kolorowych warzyw i świetnie doprawionego mięsa przywróci dobry nastrój podczas jesiennej aury. Danie to zyskało bardzo dużą popularność w Polsce i jest u nas gotowane najczęściej z dodatkiem kiełbasy. W takiej postaci stanowi pełny posiłek, np. Jest to danie jednogarnkowe, bardzo sycące, z dużą ilością warzyw, ale także z mocnym akcentem mięsnym. Przygotowuje się je dość szybko i można zaserwować je w efektowny sposób.


Dusimy leczo do momentu, aż cukinia będzie miękka, ale nie rozgotowana, ok. Warzywa puszczą sok, ale jeśli leczo było by za i gęste możemy dolać jeszcze wody. Osobiście lubię gdy w leczo jest sos, w którym można maczać pieczywo.


Doprawiamy papryką słodką i wędzoną, solą, pieprzem. Jeśli chcecie zrobić tę potrawę np. Kiełbasę, cukinię, cebulę i paprykę na leczo z cukinią kroimy w kostkę. Najpierw podsmażamy kiełbasę, później dodajemy po kolei cebulę, paprykę, całość smażymy kolejne min.


Na Węgrzech leczo stanowi dodatek do dania głównego z mięsem, ale i samodzielne danie. Leczo z cukinią - przygotowanie. To wyjątkowo proste i pyszne danie, którego przygotowanie nie zajmuje długo.


DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. D więc dodałam dwa pokrojone w kostkę plastry takiej chudej rolady z polędwicy albo szynki. Potrawę tę podaje się tam jako dodatek do dań mięsnych.


Podstawowymi składnikami lecza są papryka, pomidory oraz cebula. W Polsce leczo najczęściej stanowi odrębne danie, bowiem często zawiera też kiełbasę czy boczek wędzony. Witam serdecznie, chciałabym zaproponować przepis na leczo z papryką i kiełbasą.


Jeżeli nie przepadamy za mięsem, to możemy przygotować. Przepis na leczo z cukinii. Lekkie danie, którego głównym składnikiem jest cukinia. Można przygotowywać je przez cały rok.


W sezonie letnim można skorzystać ze świeżych pomidorów, a w zimie z pomidorów z puszki. Polecam podawać leczo z bagietką. Doskonale zdaję sobie sprawę, że leczo z pieczarkami jest może mniej popularne niż leczo z kiełbasą czy mięsem jako takim, ale jest zdecydowanie smaczne! U mnie wersja podstawowa, sprawdzona i pyszna.


Cebulę obrać, pokroić w piórka. Pokroić na półplasterki. Paprykę (żółtą i czerwoną) pozbawić gniazd nasiennych, przekroić na pół, a następnie na paseczki.


Kiedyś moim ulubionym daniem była kiełbasa w pomidorach, głównie dlatego, że nie przepadałem za papryką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty