poniedziałek, 22 lutego 2016

Leczo potrawa

Bardzo męskie danie ;) Prezentuję przepis na klasyczne węgierskie leczo. Jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością warzyw, ale też z mocną mięsną nutą. Taka mieszanina warzyw to potrawa z południa Francji „ratatuja” a nie leczo z cukini. Przepis na tradycyjne leczo od Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki. Uwaga: im dłużej leczo się dusi tym.


Danie to zyskało bardzo dużą popularność w Polsce i jest u nas gotowane najczęściej z dodatkiem kiełbasy. W takiej postaci stanowi pełny posiłek, np. Na Węgrzech leczo najczęściej podawane jest jako dodatek do potraw mięsnych.


Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii. W Polsce bezmięsne leczo może być zaproponowane podobnie - z mięsem i np. Leczo jest niezwykle bogate w. Dzisiaj polecam klasyczne leczo z cukinią. Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso.


Leczo potrawa

Co więcej, następnego dnia również będzie smakować wyśmienicie. Ta jednogarnkowa potrawa rewelacyjnie sprawdzi się w roli codziennego obiadu dla całej rodziny. Rodzime węgierskie leczo różni się nieco od swojej spolszczonej wersji. W wersji mięsnej przygotowywane z dodatkiem wędzonego boczku lub wędzonej słoniny.


Ten przepis jest szybki i łatwy, dlatego udaje się każdemu. Już dawno zagościło na stałe w kuchni polskiej i warto w sezonie na paprykę nacieszyć się jego smakiem. Przygotowanie naszego leczo z cukinii zajmie nam ok. Na naszych stołach leczo też jednak chętnie gości – i latem, i zimą. Podajemy proste przepisy na leczo domowej roboty.


Jest tak samo sycące, jak tradycyjny polski bigos. Najczęściej podawane ono jest jako dodatek do potraw mięsnych lub do ziemniaków. Ostatnio co raz częściej leczo stanowi danie a nie dodatek. W lecie ta smaczna i aromatyczna potrawa często gości na polskich stołach, choć niekiedy ma mało wspólnego z węgierskim oryginałem, w którym nie pojawia się cukinia czy bakłażan.


Kiełbaskę dodam po otwarciu słoika- podsmażoną. Przekonana jestem że się nie zawiodę na tej recepturze i potrawa będzie smaczna. Prawdziwe leczo jest przysmakiem o niewielkiej liczbie składników, a sekret jego smaku tkwi w… smalcu. Zamierzam leczo przechować w słoikach, po uprzedniej pasteryzacji, na okres jesienno-zimowy. Jednocześnie leczo wegetariańskie cechuje się niższą zawartością kwasów tłuszczowych nasyconych oraz nie zawiera cholesterolu (w przeciwieństwie do leczo z kiełbasą).


Ten slogan głosi starą prawdę o zbawiennym skutku spożywania ryb. Ryba jest dobra na wszystko. Przepyszna potrawa o węgierskich korzeniach, która na dobre zadomowiła się w naszej kuchni. Ile kucharek, tyle wersji przepisu na leczo.


Począwszy od przepisu na klasyczne leczo węgierskie, poprzez leczo z kiełbasą czy nawet leczo wegetariańskie. Mamy wszelkie przepisy na leczo! Idealne na lekki letni posiłek leczo z cukinią i kiełbasą będzie jednocześnie pożywne i szybkie do wykonania. To doskonały sposób na obiad na dwa dni, a więc propozycja dla tych, którzy nie mają ochoty spędzać w kuchni zbyt wiele czasu. Czasami zapożyczona jest sama nazwa, jak w przypadku pierogów ruskich czy ryby po grecku, a czasem cała potrawa.


Leczo potrawa

Tak jest w przypadku lecza, niezwykle popularnego w naszym kraju. Tradycyjnie przyrządza się je z pomidorów i. Lekkie danie, którego głównym składnikiem jest cukinia. Można przygotowywać je przez cały rok. W sezonie letnim można skorzystać ze świeżych pomidorów, a w zimie z pomidorów z puszki.


Polecam podawać leczo z bagietką. Jeśli chcecie zrobić tę potrawę np. Wystarczy połączyć ze sobą kilka składników, by otrzymać sycące i smaczne danie.


Bezsprzecznie kojarzy mi się z jesienią. To potrawa jednogarnkowa, która dobrze rozgrzewa w chłodne dni i za sprawą dodatku mięsa syci na długi czas. Jest to potrawa znana także w Polsce, na Słowacji, Ukrainie, w Niemczech, Czechach, Austrii oraz Izraelu. Nieodłącznymi elementami – fundamentem leczo – są papryka, pomidory i cebula.


Reszta zależy od naszej wyobraźni. Mogłoby się wydawać, że to proste do przygotowania danie, jednak aby wyszło idealnie, należy trzymać się kilku zasad.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty