środa, 10 lutego 2016

Chleb z mąki pszennej razowej na drożdżach

I jeszcze prośba- czy można prosić o przepis na chleb w 1 na mące razowej żytniej na drożdżach? Chleb pszenny razowy na drożdżach. Jego niewątpliwą zaletą jest to, że błyskawicznie się go przygotowuje. Dodatkowo zawartość dużej ilości ziaren słonecznika, dyni, sezamu i siemienia lnianego – wzbogaca jego smak. Jest to kolejny chleb, którego nie trzeba wyrabiać – wystarczy składniki wymieszać łyżką.


Dzisiaj upiekłam ten chleb zgodnie z Twoimi zaleceniami. Choć byłam dzisiaj na zakupach, wybór rodzajów mąki był mały. Ekspresowy i prosty chleb razowy pszenno-żytni, na drożdżach, z dużą ilością siemienia lnianego, słonecznika i otrąb. Jeśli tylko posiadacie składniki, to już za niecałe godziny możecie cieszyć się domowym, pachnącym chlebem! To całkowity czas przyrządzania, wyrastania oraz pieczenia.


Najlepszy razowy chleb na drożdżach, jaki wyszedł z mojego piekarnika. Delikatny w smaku z pysznymi pestkami dyni na górze. Dzisiaj miał być wprawdzie chleb lekki, pszenny, ale zagapiłam się i nie miałam pszennej mąki. Bardzo prosty i szybki chleb na drożdżach składający się z razowej i jasnej mąki pszennej, z niewielkim dodatkiem żytniej mąki razowej i miodu.


Zużyłam całą, którą miałam i dodałam inne składniki, tak wi Zobacz więcej. Nie wymaga długiego zagniatania, rośnie bardzo szybko a smakuje… jak chleb graham :-) Jest raczej miękki i puszysty, rewelacyjny również do tostów. Chce się więcej i więcej. Smak domowego pieczywa jest moim wspomnieniem z dzieciństwa! Mirror Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Lustrzana kuchnia.


Moje pytanie brzmi, czy mogę zamiast pszennej razowej użyć żytniej razowej bądź w ostateczności graham? Domowy chleb na tradycyjnych drożdżach. Z tego przepisu upieczesz dwa pokaźne bochenki. Poza tym mam pszenną chlebową (typ 750) i żytnią chlebową (typ 720) oraz graham. To jest podstawa, oczywiście można a nawet trzeba robić odchyłki od tej reguły.


Chleb z mąki pszennej razowej na drożdżach

Najwygodniej i najpraktyczniej jest upiec jednocześnie dwa chleby. Nieraz, chleb razowy mylony jest z żytnim, jednak w razowcu to nie rodzaj mąki jest najważniejszy. Ciasto chlebowe możemy (choć nie jest to konieczne) wzbogacić o nasze ulubione dodatki, mogą to być na przykład nasiona słonecznika. Dodaj mąkę razową oraz wodę, sól, oliwę i miód. Dodaj szklankę mąki pszennej 5i odstaw na minut.


Dokładnie wyrób ciasto, aż stanie się elastyczne i nie będzie przyklejać się do dłoni. Uformuj bochenek i odstaw jeszcze na minut do wyrośnięcia. Jest prosty w przygotowaniu, nadaje się na kanapki ( nawet na wynos) i smakował nawet dzieciowi, co nie zawsze się zdarza. Używana do jego wyrobu pszenica jest natomiast pierwszym zbożem, które zostało uprawiane przez ludzi już ok.


Sprawdza się idealnie do kanapek oraz towarzyszy śniadaniom i kolacjom na całym świecie. Jest to niezastąpione danie, po które sięgamy bez względu na porę dnia. Natnij chleb, by nie pękał podczas pieczenia. Warto piec w domu chleb, bo smakuje o wiele lepiej niż ten ze sklepu, nawet lepiej od tych droższych chlebów.


Sami decydujemy jakie dodatki chcemy dodać. Pyszny chleb z chrupiącą skórką. Piękny, chrupiący chleb na drożdżach.


Chleb z mąki pszennej razowej na drożdżach

Lekki chleb razowy, z przewagą razowej mąki, zdrowy i pełen błonnika, do tego mięciutki i smaczny. Na blacie kładziemy dużą miskę, w której mieszamy ciepłą wodę z drożdżami i solą. Nie traci nic ze swej miękkości i chrupiącej skórki nawet na drugi dzień. Moja propozycja pieczywa na śniadanie wielkanocne.


Przepis pochodzi z książki C. Wielka ilustrowana encyklopedia domowych. I co ważne, zgodnie z Waszą prośbą taki zdrowszy, bo z dodatkiem mąki żytniej razowej, ale nadal na drożdżach, czyli wymarzony chleb dla wszystkich początkujących, niecierpliwców lub po prostu zabieganych. Szybki chleb bez zagniatania! Ja ten chleb pszenno-żytni robię dość często ostatnio, bo przygotowanie zajmuje niewiele czasu, bochenek wychodzi spory i starcza na kilka dni.


Po tym czasie dodać pozostałą część mąki pszennej wrocławskiej i resztę składników. Do mąki pszennej 5dodać drożdże i znów odstawić na minut. Jeśli po tym czasie ciasto jest dość lepkie i bardzo łatwe do wyrobienia, dodać trochę mąki i ponownie chwilę wyrabiać, aby połączyła się dobrze z pozostałymi składnikami. Następnie dodać mąkę razową, wodę, sól, oliwę i miód. Smak chleba jest rewelacyjny i pasuje do wszystkich dodatków.


Drożdże pokruszyć, zalać ciepłym mlekiem (max. C), delikatnie zamieszać by się rozpuściły (drożdże instant wymieszać z mlekiem, przykryć i odstawić na minut).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty