Wczoraj robiłam to ciasto po raz drugi, tym razem z podwójnej porcji w większej blaszce, pominęłam warstwę budyniową, ciasto oblalam polewą czekoladową. Przepis świetny, robiłam wcześniej inne fale Dunaju, ale ten przepis jest zdecydowanie lepszy, cisto wychodzi wilgotne i długo zachowuje świeżość. Z pewnością przyciągnie uwagę, jeśli przygotujesz je na specjalną okazję. Będzie także doskonałą propozycją na deser do codziennej kawy lub herbaty.
Sekret jego wyglądu tkwi w odpowiednim przygotowaniu ciasta. Przyrządź je na bazie mąki pszennej. Jedną część wyłożyć na blachę, a do drugiej dodać kakao. Na ciasto jasne wyłożyć ciasto ciemne, a na sam wierzch rozłożyć jabłka.
Na wierzch układamy wiśnie (mąką do dołu), możemy lekko wcisnąć je w ciasto, ale nie za głęboko, ot tak by były zanurzone mniej więcej w połowie. Piekarnik rozgrzewamy do 1stopni, wkładamy ciasto i pieczemy około minut, do go patyczka (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie). CIASTO FALE DUNAJU Przygotowałam dla was przepis na ciasto fale Dunaju. Tak się zastanawiam, że może powinnam napisać, że nie przepis, a po prostu ciasto fale Dunaju, które było bardzo popularne w latach 80’tych.
Jesteś gotowy, aby zmierzyć się z tym zadaniem? Dla urozmaicenia: Podane w przepisie jabłka możesz zastąpić także wiśniami. Będąc młodą mężatką wiadomo ma się mnóstwo sił, chęci i chce się pokazać z jak najlepszej strony.
Zbliżały się urodziny męża, chciałam koniecznie upiec mu jakieś pyszne ciasto do pracy. Głęboką blachę wysmarować tłuszczem, posypać bułką tartą i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na części.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU: Ewa gotuje - odc. Fale dunaju - najlepszy przepis - Portal Kulinarny - przepisy, konkursy, forum - Dadaj Przepis na Gotujmy. Ja sama dawno go nie piekłam, za to moja siostra piecze je regularnie i często udaje mi się załapać na kawałeczek #128521; Sama nazwa jest bardzo intrygująca i często się zastanawiałam skąd się wzięła.
Możemy przyrządzić je z ulubionymi sezonowymi owocami: truskawkami, jagodami, wiśniami (wydrylowanymi) lub na przykład brzoskwiniami (drobniejsze owoce jagodowe warto przesypać lekko mąką, aby nie opadały na dno). DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. To doskonałe ciasto na jesienny deser - jest w nim kakao, jabłka i delikatny krem budyniowy.
Dzięki tej kombinacji ciasto nie jest ani mdłe. Dunaj fale Dunaju jajka jeżyny kakao mąka pszenna mleko olej proszek do pieczenia serek sernikowy śmietana FALE DUNAJU Z JEŻYNAMI – pyszne ciasto z idealnie skomponowanym smakiem. Do jednej wsypać kakao i wymieszać. Na blachę nałożyć najpierw ciasto jasne, potem ciemne.
Możemy do niego użyć ulubionych lub aktualnie dostępnych owoców, jest pyszne i szybkie, gorąco polecam :). Do ciasta (jasnego i ciemnego) można dodać olejek rumowy - według smaku. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na ewa wachowicz przepisy fale dunaju.
Przepis na dobrze znane ciasto fale dunaju z pysznymi wiśniami zatopionymi w cieście i kremem śmietankowym. W kakaową warstwę wkładamy wiśnie, które ożywiają smak ciasta i dodatkowo po przekrojeniu tworzą fajną falę. Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Dwukolorowe ciasto – jasne i kakaowe, połówki lub ćwiartki jabłek albo brzoskwiń, czasem wiśnie czy śliwki i budyniowy krem. Proste w wykonaniu, niby nic szczególnego ale do popołudniowej kawy i na gości powitanie – jak znalazł. Nieznane w moim domu rodzinnym, w którym w czasach PRL królował lamington.
Jej mama upiekła je z dodatkiem zamrożonych, trzymanych specjalnie na tę okazję, wiśni bez pestek. Krok 4: Dekorujemy ciasto. Czekoladę siekamy i roztapiamy z olejem kokosowym w kąpieli wodnej. Zdejmujemy z ognia i studzimy przez ok.
Ostrożnie przekładamy na ciasto, robiąc fale skrobką do ciasta. Ponownie wkładamy na ok. Ja się zastanawiałam nad tym. Przeglądałam kilka przepisów na fale dunaju i wszędzie najpierw miksuje się jajka , mąke, cukier a na samym końcu ubija piane.
Obserwuj bloga Obserwujesz bloga coolinarnie. Białka ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy połowę cukru i miksujemy do czasu aż białka będą sztywne i szkliste. Z pozostałym cukrem miksujemy żółtka - dodajemy do białek.
Stopniowo wlewamy olej - miksujemy. Fale Dunaju podajemy pokrojone na kawałki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.