W mojej rodzinie robi się ją od lat,robił mój Dziadek, robią Wujkowie a teraz przyszła pora na mnie. Ten rodzaj wędliny pojawia się przy okazji tzw świniobicia jest to jeden z fajniejszych dni w roku. Kroki wykonania: Skórki i okrawki mięsa dokładnie umyć , dodać liście laurowe, łyżkę soli,cebulę wszystko zalać wodą i ugotować. Nie ma to jak domowa wędlina dziś kolejny przepis na pyszną kaszankę z kaszy gryczanej. Ugotowane mięso przecedzić przez sito, rosół po mięsie przelać do garnka, ugotować w nim kaszę w proporcji 1: gotować tyle czasu aż kasza wypije cały płyn.
Kaszankę przygotowujemy z bardzo świeżych produktów. Kaszanka przepis Kaszanka przepis czyli jak zrobić wyśmienitą kaszankę z grilla w oryginalny sposób. Babeczka_piecze Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Babeczka piecze. Dobrze wyrobić,w razie potrzeby dolać jeszcze rosołu lub przegotowanej wody.
Masa powinna być troszkę gęściejsza niż np. Swojska kaszanka - DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Kaszanka wiejska (w domowym wydaniu) Najbardziej znaną potrawą „kiełbasianą” z wykorzystaniem kaszy jest kaszanka z kaszy gryczanej. Mięso dokładnie myjemy następnie gotujemy. Mięso z głów i podgardle kroimy w drobną kostkę, pozostałe składniki mięsne mielimy w maszynce do mięsa o średnicy otworów 3-mm.
Kaszę wypłukać w zimnej wodzie, następnie ugotować na sypko w rosole. Wyrób wędlin sposobem domowym - strona główna. Informacje o plikach cookie.
Ta strona używa plików Cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania i możliwości zmiany ustawień Cookies w przeglądarce. Domowa kaszanka Ostatnio zbrakło mi czasu żeby dodać jakiś przepis. Bardziej z jego braku niż z lenistwa.
W tym czasie robiłam domowe wyroby. Jednym z nich jest kaszanka z kaszą jęczmienną. Od kiedy przekonałam się, że jej fantastyczny smak można uzyskać nie dodając do niej wcale krwi, polubiłam robić ją w domu.
Praca niewspółmiernie mniejsza niż przy wyrobie białej kiełbasy, a efekt nie mniej zadowalający, choć oczywiście inny. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na kaszanka domowa. Kaszanka, krupniok lub flak - nazw tego specjału jest sporo. Niestety, dobrą kaszankę trudno jest dostać w sklepie.
Robiona jest w wielu krajach, zatem i przyprawy są rożne. Co do rosołu, to się zgadzam i niebawem, taka wrzucę na bloga. To jest kaszanka domowa, w mojej wersji.
Pomysł zaczerpnięty z bloga Bogusi bajecznakuchnia , której dziekuję. Po ugotowaniu i lekkim przestudzeniu składników wymieszać wszystko, przyprawić do smaku solą i pieprzem, przełożyć do formy i pozostawić do skrzepnięcia. Kaszanka domowa - sposób przygotowania: Wszystko mięso ugotować w wodzie z przyprawami.
Najważniejsze, żeby zrobić ją ze świeżych produktów. Kaszę ugotować do miękkości na sypko. Rzeczy zrobione w domu, cieszą stokroć bardziej, niż te kupione w sklepie. Uwielbiam musztardę, używam jej często, choć koneserem nie.
Ostudzić i przełożyć do miski. Wątróbkę umyć, oczyścić i drobniutko posiekać nożem, przełożyć do kaszy. Cebulę obrać, również drobniutko pokroić i podsmażyć na oleju. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i gałką. Dodać do kaszy i wątróbki.
Oczywiście to danie nie ma nic wspólnego z tradycyjną kaszanką jaką wszyscy znają i nie wszyscy lubią. Jednak to było pierwsze słowo, które usłyszałam na jej widok, zaraz po wyjęciu z piekarnika. A, że danie w większości składa się z kaszy, zostało „kaszanka jaglana”. Domowa biała kaszanka na pęczaku kujawskim z wątróbką Prosty przepis na pyszne jedzenie, które sami zrobimy. Najpierw podam Wam przepis jak zrobić samemu domową białą kaszankę, tym razem z kaszą jęczmienną perłową.
My uwielbiamy kaszankę, szczególnie białą kaszanką bez krwi, którą przygotowujemy od czasu do czasu domowym. Szczerze przyznaje, że koszt jest dużo niższy, a jakość o wiele wiele wyższa niż sklepowa. Czas przygotowania: min. Przepis na zrobienie w domu kaszanki :).
Moja wersja kaszanki na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.