poniedziałek, 1 lutego 2016

Domowy sos do spaghetti z przecieru

Chociaż można kupić wiele rodzajów gotowych (i bardzo dobrych) sosów do spaghetti, to jednak nie ma to, jak sos domowej roboty. Za pomocą kilku prostych składników sprawisz, że wszyscy domownicy i goście będą wołali o dokładkę. Obejrzyj film z przygotowania spaghetti bolognese i przekonaj. Dodane przez Konto usunięte w: Tylko o kuchni.


Sos z zielonego pieprzu. Pomidory San Marziano wylacznie! Paste nie mozna odcedzac i przelewac zimna woda. Następnie dodajemy mielone mięso, smażymy aż odparuje całą wodę i lekko się podsmaży.


Wlewamy do mięsa patelnię, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy do momentu, aż sos mocno zgęstnieje, pod koniec dodając roztarte zioła. Przepisy na sos do spagetti z przecieru pomidorowego w wyszukiwarce kulinarnej - przynajmniej 1idealnych przepisów na sos do spagetti z przecieru pomidorowego. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym!


Do drugiej wersji dodaję czosnek, oregano i bazylię i to stanowi świetną bazę na sos do spaghetti. Szybki sos:) min łatwe tanie. Sos, przecier pomidorowy, passata – zwał jak zwał – a to przecież nic innego jak pomidory zamknięte w słoiku. Dopisz go koniecznie do listy przetworów na zimę: jest prosty do zrobienia, przydaje się do wielu potraw i sosów. Przecier pomidorowy do słoików będzie wspaniały jako baza do zupy pomidorowej oraz sosu pomidorowego do pizzy.


Spaghetti z sosem pomidorowym. Nie spotkałam jeszcze dziecka, które odmówiłoby spaghetti z sosem pomidorowym, oczywiście jedni wolą słodszy i delikatniejszy sos, inni bardziej wytrawny lub pikantny. Co zrobić, żeby sos do spaghetti był gęstszy?


Wystarczy po dodaniu przecieru pomidorowego nie przykrywać pokrywką patelni. Woda będzie mieć szansę odparować, dzięki czemu uzyskamy gęsty sos do spaghetti. Możemy przygotować sos do spaghetti z przecieru, sos do spaghetti z koncentratu pomidorowego, jak i ze świeżych warzyw. Lista przepisów na sos do spaghetti z koncentratu z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować!


Mój sos pomidorowy, jeśli przygotuje się go tylko z pomidorów z dodatkiem soli, jest doskonałą i uniwersalną bazą do przygotowywania zupy pomidorowej, gulaszu, sosu pomidorowo-śmietankowego do gołąbków, sosu do ryżu lub makaronu. Od razu poczujemy różnicę, a nasze gołąbki, pizza, spaghetti czy nawet kanapki będą z tak przygotowanym przecierem o wiele smaczniejsze. Dostaję pytania właśnie o sos pomidorowy do gołąbków.


Moja mama robiła zawsze sos pomidorowy do gołąbków najczęściej z koncentratu i sosu z gotowania gołąbków, to taki klasyczny bez specjalnego wysiłku. Ja lubię z sos pomidorowy do gołąbków zrobiony z pieczonych pomidorów, dość pikantny i aromatyczny. Passata nie powinna być zbyt gęsta, więc nie kupuj passaty rustica – ona jest dużo gęstsza od zwykłego przecieru i sos będzie miał zbyt gęstą konsystencję. Nie używamy pomidorów z puszki, nie dość, że nie są zbyt zdrowe, to po prostu sos z przecieru smakuje o niebo lepiej.


Jak zrobić prawdziwy włoski sos pomidorowy do makaronu? Następnie razem z sokiem z puszki przełóż pokrojone pomidory do rondla, do cebuli i czosnku. Dodaj ocet balsamiczny, oraz dopraw solą z pieprzem. Pod koniec gotowania drobno posiekaj bazylię i oregano. Całość gotuj jeszcze przez minut.


Taki podwójnie pomidorowy sos świetnie pasuje nie tylko do spaghetti i innych razowych makaronów, ale również pizzy, lazanii i innych zapiekanek, dań z ryżem i kaszami, wegańskich gołąbków, klusek czy kanapek. Sprawdzi się też jako domowy ketchup. Po ugotowaniu odstaw sos by przestygł. Dopraw sos – dodaj sól i pieprz oraz dwie łyżki miodu żeby przełamać smak. Z proponowanej ilości składników uzyskamy około litrów pysznego, domowego sosu pomidorowego, który bez problemu zamrozić i zostawić na później.


Ten sos jest nie tylko smaczniejszy. Ten przepyszny, domowy sos na pewno wejdzie na stałe do twojego jadłospisu. Ilość składników wystarczy na przyrządzenie porcji sosu na dwa posiłki.


Domowy sos do spaghetti z przecieru

Połowę zużyj od razu, a resztę zamroź na później. Tak powstały sos podawaj z makaronem. Domowy sos pomidorowy krok po korku. Koniecznie musicie spróbować – ten przepis jest gwarancją dobrego obiadu! Od siebie dodałam pieczarki.


Nie ma chyba prostszego dania niż spaghetti z sosem, które przygotujesz według poniższego przepisu. Dzięki wykorzystaniu gotowego sosu śmietanowo-paprykowego, nie spędzisz w kuchni zbyt dużo czasu. Zacznij od ugotowania na półtwardo makaronu typu spaghetti. Przepisy na domowy sos pomidorowy do spaghetti w wyszukiwarce kulinarnej - przynajmniej idealnych przepisów na domowy sos pomidorowy do spaghetti. Ketchup to niezbędny dodatek do wielu potraw.


Pizza, parówki, kiełbaska z grilla – wyobrażacie sobie te potrawy bez odrobiny soczystego pomidorowego cudeńka? Co ciekawe, ketchup jest również bardzo zdrowy, zdrowszy, niż surowe pomidory. Jednak najlepiej smakuje ten zrobiony w domu. Ma gęstszą konsystencję i bardziej pomidorowy smak. Posypujemy ją cukrem i solą i czekamy, aż się zeszkli.


Wtedy dodajemy przetarty czosnek i chwilę smażymy. Można dodać łyżke przecieru pomidorowego Potrzymac na ogniu ok minut. Podawać na gorąco Jeśli wolimy ostrzejszy sos trzeba dodac więcej czosnku i cebuli.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty