środa, 3 lutego 2016

Pieczenie biszkoptu z termoobiegiem

Kolejność dodawania składników do ubitych białek właściwie nie ma znaczenia. A niewykorzystane kawałki upieczonego biszkoptu można wysuszyć i użyć do tiramisu. Piszę nie bez powodu, bo wyobraźcie sobie, że. Tortownicę, w której ma być pieczony biszkopt, przed wlaniem ciasta należy natłuścić oraz wysypać bułką tartą. Porada ta dotyczy jednak tylko spodu.


Boków tortownicy nie wolno natłuszczać, gdyż w trakcie pieczenia ciasto odejdzie od nich, a pośrodku biszkoptu utworzy się niepotrzebne wybrzuszenie. Ja też od lat piekę z termoobiegiem wszystko poza chlebem - drożdżowe, kruche, muffinki, biszkopt. Nie wiem jak z mięsem, bo nie jem, natomiast potrawy obiadowe typu zapiekanki, naleśniki itp. Nic mi się nie zwęgliło od strony śmigiełka. A cóż to za specjaliści ! Każdy ma swoją metodę pieczenia.


Zalezy jeszcze jaki typ kuchenki. ZAWSZE ciasta wychodzą rewelacyjne. Dodane przez ostra_papryczka w: Tylko o kuchni. Termoobieg, czyli specjalny wentylator, który w połączeniu z grzałką powoduje ruch gorącego powietrza.


Sprawia on, że w każdym miejscu piekarnika temperatura jest taka sama. Białka ubić na sztywno, dodawać cukier z cukrem wanilinowym i dalej ubijać. Poradnik o pieczeniu ciast, z Waszych komentarzy wiem, że miewacie problemy z ustawieniami piekarnika, więc ja dzisiaj podpowiadam, co zrobić, gdy ciasto opada, gdy pojawia się zakalec i jak piec ciasta, by były idealne. Na pewno przyda się to tym z Was, którzy dopiero zaczynają pieczenie i gotowanie, a wszystkich zapraszam też do zostawiania swoich rad. Stwórzmy fajny, duży poradnik.


Ubić białka na sztywno z odrobiną soli dodając pod koniec cukier. Dodać żółtka lekko miksując, na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem mieszając delikatnie łyżką. Tez sadze, ze forma 22cm bedzie najlepsza. Najważniejszym momentem, podczas przygotowywania biszkoptu, jest solidne ubicie piany z białek. Pamiętajmy o tym, że miska, z której będziemy korzystać, musi być czysta.


Do białek warto dodać też szczyptę soli, która ułatwi nam ubijanie. Podczas oddzielania żółtek od białek zachowajmy staranność. Piec w temperaturze 1st. C około minut, najlepiej z termoobiegiem. Wyjąć, wystudzić na blaszce.


Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, następnie() biszkoptu, białej bezy i kremu kawowo-makowego, nasączone dużą ilością migdałowego ponczu i dla przełamania smaków - dobrą domową konfiturą. Ja piekę z termoobiegiem tylko mięsa i wtedy zmniejszam temperaturę i szybko i ładnie mi się przyrumienia a płyn odparuje. Wystudzony, przekroić na - blaty. Uwaga: boki biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu. Co robić, jeśli biszkopt nie wyrasta lub opada po upieczeniu?


Do tego jest potrzebny idealny przepis i ten poniżej właśnie taki jest! Wypróbowałam już wiele przepisów na biszkopt, ale ten jest najlepszy, zawsze wychodzi, pięknie i równo wyrasta, no i oczywiście jest bardzo. Zmieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Na przemian dodawać do ciasta: wymieszane mąki i stopione, wystudzone, ale płynne masło. Wymieszać przelać do formy (ja piekę w zwykłej, najtańszej) na wierzchu ułożyć owoce.


Z grzałką góra i dół nagrzej piekarnik do 1stopni. Tradycyjna metoda sprawdzania czy ciasto jest już gotowe, polega na zanurzaniu patyczka w biszkopt pod koniec czasu pieczenia. Suchość patyczka oznacza, że można zakończyć pieczenie.


Formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia i wlać przygotowane ciasto. Drewnianym patyczkiem nakłuć ciasto, po wyjęciu go sprawdzić, czy jest suchy - jeśli tak, biszkopt jest gotowy. Biszkopt możesz wyjąć z piekarnika od razu po upieczeniu.


Nie należy go wyjmować od razu z piekarnika. Uchylić drzwiczki, poczekać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty