piątek, 19 lutego 2016

Kruche ciasto na babeczki

Kiedy kruche spody na babeczki upieką się, pozostawiamy je w foremkach do wystygnięcia, a następnie delikatnie wyjmujemy, obracając foremki do góry nogami. Wykonując tę czynnosć należy uważać, ponieważ spody są bardzo kruche i mogą się pokruszyc. Użyłam zwykłej mąki pszennej, ciasto szybko wyrobiłam robotem, chłodziło się w lodówce przez noc. Dobrze się wałkowało, z wylepieniem foremek nie było problemów. Durszlak - kruche ciasto babeczki.


Ciasto kruche to podstawa wielu wypieków. Trudno sobie bez niego wyobrazić spód do szarlotki, wielkanocne mazurki, kruche babeczki ze śmietankowym kremem, czy drobne ciasteczka do herbaty. Kruche ciasto chrupiące pod zębami i rozpływające się na języku to prawdziwy przysmak. Jak osiągnąć tak przepyszny efekt?


Proste babeczki waniliowe to najprostszy i zarazem jeden z moich ulubionych przepisów – widać to z resztą po tym, jak często znajdziecie go na stronie w najróżniejszych odsłonach (np. w wersji czekoladowej lub z budyniem). W zależności od fantazji, dostępnych produktów lub czasu można z niego przygotować słodką przekąskę „na szybko” lub eleganckie babeczki na przyjęcie. Kruche babeczki z serem to smakowity pomysł na delikatną przekąskę lub deser.


Budyń o smaku waniliowym bez cukru WINIARY sprawi, że masa serowa w babeczkach dostanie lekko słodkiego smaku. Sprawdź nasz przepis na pyszne kruche babeczki z serem! Kruche spody to podstawa do przygotowania pysznych babeczek.


Po upieczeniu kruche spody można nadziewać dowolnym kremem, bitą śmietaną, czekoladą oraz dekorować przeróżnymi owocami. Przyznacie, że takie babeczki prezentują się chyba jeszcze lepiej niż jedna duża tarta :-) Co więcej, nie trzeba ich porcjować a więc nie kruszą się przy krojeniu i są wygodne do częstowania. Następnie schłodzone ciasto cienko.


Małe, kruche babeczki z lekkim kremem waniliowym, galaretką i owocami. Królowały u mnie na Sylwestra:). Bardzo smaczne, idealne na jeden większy kęs. Najlepiej będą smakowały z owocami jagodowymi, ale w okresie zimowym możemy użyć owoców z puszki, z syropów i kandyzowanych.


Przed nałożeniem kremu, możemy na spód babeczek dodać odrobinę ulubionego dżemu lub konfitury. Mam pytanie do Ciebie, uwielbiam ciasto kruche i nigdy nie mialam z nim problemow az do czasu kiedy z ciasta kruchego robilam babeczki w metalowych foremkach. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Przepisy z kategorii ciasto kruche babeczki. Zrobisz z niego słodkie babeczki lub ciasteczka.


Kruche ciasto na babeczki

Małe metalowe foremki posmarować roztopionym masłem, każdą foremką wyciąć ciasto, wykleić, nakłuć widelcem. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 2st. Mleko zagotować z wanilią, pod koniec dodać masło. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na ewa wachowicz przepisy ciasto na kruche babeczki. Jestem facetem i od lat robię tylko to ciasto.


Nie wiem czy istnieją lepsze ciasta, ale jest ono tak niewiarygodnie świetne, że nie potrzebuję lepszego. Polecam na niedzielny deser. Doskonale też będą pasować na przyjęcia. Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem. Ciasto, które posiada charakterystyczną, kruchą strukturę dzięki dużej zawartości tłuszczu.


Przy opanowaniu podstawowych przepisów można takie ciasto wzbogacać dodatkowymi składnikami, takimi jak wanilia, mielone orzechy, czy brązowy cukier. Są bardzo smaczne, aromatyczne, wspaniale pasuje do nich konfitura z czarnej porzeczki. Do kremu dodałam likier i rum, ale jeśli nie chcemy alkoholu to można go pominąć, wtedy radzę dodać jakiegoś aromatu. Pyszne, delikatne, kruche ciasto z dowolnymi owocami. Można przygotować je z dowolnymi owocami zarówno świeżymi, jak i mrożonymi.


Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 3–mm i wkładamy do foremek. Foremki wstawiamy do lodówki na ok. Do ich przygotowania można z powodzeniem wykorzystywać substytuty klasycznych składników w ich zdrowszej formie. Na szczególną uwagę zasługuje nader wszystko prostota i szybkość wykonania.


Babeczki powinny mieć jasnozłoty. Ciasto, choć jeszcze nie zdążyło porządnie ostygnąć, zajmuje już tylko pół blaszki- tak zasmakowało członkom mojej rodziny (a są wybredni! #128521; ). Piekąc kruche babeczki na słono, warto jedynie pamiętać, że w tej wersji do ciasta nie powinno dodawać się cukru, chyba że jest to kompozycyjnie uzasadnione.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty