Kiedy leczo jest zbyt wodniste możemy pogotować je bez przykrywki, aby woda odparowała, jednak papryka może się rozgotować. Wołowinę kroimy w kostkę. Cebulę, czosnek i wołowinę, wrzucamy do dużego garnka z odrobiną oleju i smażymy parę minut, ciągle mieszając, aż cebula się zeszkli.
Dziś mam dla Was przepis na jedną z moich ulubionych potraw. To taki rodzaj ragoût warzywnego z pomidorów, świeżej papryki z podsmażoną cebulą na smalcu, doprawionego papryką w proszku. W Polsce najczęściej przyrządza się je z dodatkiem cukinii, bądź kabaczka i kiełbasy.
DODAJ PRZEPIS DODAJ PORAD. Dziś przedstawiam coś idealnego na obiad na te chłodne już, jesienne dni. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Przepisy z kategorii leczo z wołowiną.
Najważniejszym składnikiem tej wersji leczo jest kabaczek, czyli nic innego jak popularna cukinia, kuzynka dyni i bakłażana. Robiłam je nie pierwszy raz, moja mama robi od paru lat, a przepis dostałam od teściowej. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na leczo z wołowiną. Pikantne leczo z cukinią to moja propozycja na deszczowe i chłodne dni.
Idealnie rozgrzewa, jest sycące oraz aromatyczne. Jeżeli natomiast nie przepadacie za ostrymi potrawami, dodajcie do lecza mniej ostrej papryki. Przy przygotowaniu lecza z cukinii należy pamiętać, aby go nie przegotować. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym!
Danie to zyskało bardzo dużą popularność w Polsce i jest u nas gotowane najczęściej z dodatkiem kiełbasy. W takiej postaci stanowi pełny posiłek, np. Oprócz wołowiny, w moim leczo znalazły się pachnące pomidory, kolorowe papryki, cukinia, bakłażan, pieczarki i fasolka szparagowa. Tak naprawdę można tam wrzucić większość warzyw, nie trzeba się aż tak inspirować oryginalnym leczo. Lubię też wersję z chorizo lub kukurydzą, ostatecznie ważne, aby było sezonowo.
Jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością kolorowych warzyw i mocnym mięsnym akcentem. Możesz dowolnie wymieniać składniki i eksperymentować, np. Finalny wygląd i smak zależy od Twojej wyobraźni. Najlepiej smakuje gotowane w kociołku nad ogniskiem.
Ale z domowej kuchni tez będzie wyśmienite. Zapasteryzujcie kilka słoiczków na zimę. Leczo, zawsze z tych samych składników a za każdym razem inaczej smakuje.
Dużo cebuli, dużo papryki i wędzona wołowina. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w paski, wrzucamy do garnka, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem. Cebulę kroimy w piórka i szklimy na oleju. W dużym garnku rozgrzewamy olej i przysmażamy cebulę, w między czasie płuczemy i kroimy w kostkę mięso, dodajemy do cebuli, mieszamy i smażymy przez ok minut na dużym ogniu.
W między czasie obieramy i kroimy pieczarki, dodajemy do garnka. Leczo świetnie nadaje się do wekowania! Opcjonalnie z dodatkiem ostrej papryczki chili oraz ze świeżymi pomidorami.
W prosty sposób można zamienić to danie na wegetariańskie, wystarczy pominąć na początku mięso. Spróbujcie doprawić leczo estragonem oraz bazylią. Polecam także leczo z kukurydzą i chorizo. Trudno wyobrazić sobie lepszy posiłek na chłodną zimową porę niż leczo. Jest to potrawa na bazie cukinii i pomidorów z dodatkiem zeszklonej cebulki.
Jak zrobić leczo w wersji wegetariańskiej, które sprawdzi się idealnie zwłaszcza w czasie postu? Prezentujemy prosty w przygotowaniu przepis, który pomoże zrobić to pyszne danie dosłownie każdemu. Raj dla wszystkich mięsożerców - smażony makaron z wołowiną, fasolą szparagową i ostrą papryką. Dodatkowo danie zawiera: cebulę, paprykę czerwoną i pomarańczową, czosnek, parmezan oraz sos teriyaki.
Wyślij przepis Smażony makaron z wołowiną,. Kalkulator kalorii - sprawdź ile kalorii zawierają twoje posiłki. Tabele kalorii, wartości odżywcze, kalorie produktów, kcal, białko, węglowodany, tłuszcz, tabela kalorii.
Obłędne i rozgrzewające leczo z pikantnym chorizo, rozpływającą się w ustach wołowiną i warzywami takimi jak cukinia, papryka i pieczarki będzie hitem na Waszym stole! Nie mogłam przestać go jeść, gdyż smak tego dania jest absolutnie wyjątkowy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.