poniedziałek, 29 lutego 2016

Carbonara makaron

To makaron w sosie jajecznym z dodatkiem boczku. Do sosu dodaję śmietanę. Wiem, że to kwestia sporna, ale taka wersja jest według mnie najsmaczniejsza.


Proponuję ugotowany makaron muszelki,do tego puszkę tuńczyka i podsmażoną cebulę. Wszystko lekko wymieszac i podsmażyc na patelni. Dodane przez golona1w: Tylko o kuchni. Dodalem przepis na makaron. Poznaj spaghetti carbonara - szybkie i pyszne włoskie danie z boczkiem, serem, śmietaną i jajkiem.


Podajemy klasyczny przepis na spaghetti carbonara! Nie masz czasu gotować skomplikowanych potraw i uwielbiasz włoską kuchnię? Zobacz też inne nasze przepisy na spaghetti!


Carbonara makaron

Spaghetti carbonara to danie dla ciebie! Bekon śmietana, jaja i cebule tworzą połączenie rozkosznego smak i aromatu. Czy wiesz, że Włosi nigdy nie dodają śmietany do sosu carbonara?


O tym, że makaron uwielbiam, już pisałam. To trio: makaron, boczek i jajka stanowią dziś bazę do przygotowania dania. Istnieje wiele wariacji makaronu carbonara – w niektórych przepisach pojawia się: czosnek, cebula, a oprócz soli i pieprzu do przyprawienia makaronu często wykorzystuje się także zioła czy gałkę muszkatołową. Na rozgrzaną patelnię (średni ogień) wrzuć boczek, po kilku minutach, gdy mocno się zarumieni, dodaj makaron i wodę, która została po gotowaniu makaronu.


Podgrzewaj całość kilka minut. Carbonara tak ale bez cebuli :) wino tez pomijam ;) makaron wrzucam na wysmazony boczek, podsmażam chwile i wlewam masę jajeczną, ściągając wcześniej patelnie z ognia. Gdy sos jest za gesty to dolewam trochę wody spod gotowania makaronu, która wcześniej odlewam sobie do filiżanki.


Mamy więcej ciekawych przepisów. Zapisz się na newsletter, a będziemy codziennie wysyłać smaczne inspiracje. Potwierdzam, że mam ukończone 16. Kulinaria, Przepisy kulinarne, Przepisy na Makarony.


Magda Gessler najlepiej wie jak przygotować prawdziwą włoską Carbonarę! Oto jej niepowtarzalny przepis. Tagi magda gessler, przepis na makaron, przepisy magdy gessler, spaghetti carbonara.


Warto również na tym etapie wspomnieć, że we Włoszech najczęściej do zrobienia spaghetti carbonara wykorzystuje się guanciale, czyli wieprzowe policzki (podgardle). Czasem zastępowane jest pancettą, czyli zawijanym boczkiem. Nie do końca wiadomo, kto wymyślił przepis na sos ani skąd pochodzi nazwa potrawy. Według niektórych źródeł makaron carbonara pochodzi z południowej części Włoch.


Inna teoria mówi, że po raz pierwszy makaron carbonara został przyrządzony przez włoskich żołnierzy podczas II wojny światowej. Makaron z cukinią i boczkiem w sosie carbonara. Opcjonalnie można podsmażyć również czosnek.


Aby uzyskać sos trzeba ubić jajka z pieprzem i drobno startym serem, przy czym dodanie jednego żółtka czyni sos bardziej. W oryginale sos carbonara tworzony jest na bazie jajek. W dzisiejszych czasach istnieje wiele fantazyjnych przepisów, które zawierają składniki urozmaicające oryginalny przepis. Najwięcej z nich to tzw. Pomieszać makaron z zasmażką i sosem ok min.


Boczek pokrój w kostkę i wysmaż na rumiano. Sos połącz z 2ml wody i śmietanką, dodaj boczek, zagotuj mieszając. Możesz połączyć z Sosem Cztery Sery albo Sosem Italia Carbonara - wg upodobania. Gorący makaron połącz z sosem. Każdy z nas jadł już kiedyś spaghetti bolognese.


Jest ono bardzo popularne i najczęściej przez nas jadane. Ale zapominamy, że istnieje też i inny równie wyśmienity sos. Mowa oczywiście o robionym na bazie jajek i śmietany sosie carbonara. Przepisy na carbonarę różnią się od siebie, zresztą podobnie jest z sosem bolognese. Jeśli chcesz urozmaicić danie, zrób dodatkowo sałatkę z pomidorów, mozzarelli i bazylii.


Do dekoracji użyj świeżych listków bazylii. Danie najlepiej smakuje gorące, serwowane tuż po przygotowaniu. Szukasz pomysłu na szybki obiad?


Koniecznie wypróbuj przepis na spaghetti carbonara, które przygotujesz w minut. To proste i tanie danie, które zasmakuje wszystkim domownikom. Odcedzony makaron przełóż na patelnię z boczkiem, posyp połową startego parmezanu, dodaj świeżo mielony pieprz i dokładnie wymieszaj. Ma moim blogu znajdziesz już makaron alla carbonara z dodatkiem śmietany, tym razem mam jednak najbardziej klasyczny przepis na pyszną carbonarę, gdzie w sosie nie ma odrobiny śmietany a jedynie jajko.


Opis przepisu: Autor: 2milutka Sos carbonara z makaronem penne, to klasyczne włoskie danie, które staje się niemal tak popularne jak spaghetti. Jest proste w przygotowaniu, a śmietanowy sos w połączeniu z makaronem sprawdza się idealnie. Pokrój boczek w kosteczkę i na bardzo wolnym ogniu podsmaż. Do jajek dodaj łyżki wody z makaronu, połowę sera, dopraw świeżo mielonym pieprzem, całość wymieszaj.


Prosty przepis na spaghetti carbonara z boczkiem i startym parmezanem. Sprawdź, jak zrobić makaron carbonara z boczkiem i oliwą z oliwek według receptury Ewy Wachowicz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty