środa, 25 maja 2016

Ile czasu pieczemy biszkopt

Tradycyjna metoda sprawdzania czy ciasto jest już gotowe, polega na zanurzaniu patyczka w biszkopt pod koniec czasu pieczenia. Suchość patyczka oznacza, że można zakończyć pieczenie. Niektórym udaje się prawie zawsze, innym znowu nie wychodzi nigdy. Większość ma swój sprawdzony przepis na biszkopt, którego trzyma się przez lata i nie ma zamiaru nic zmieniać, inni wciąż poszukują nowych sposobów na jego.


Jeżeli pieczemy ciasto kruche smarowanie blachy tłuszczem nie jest wcale potrzebne, ponieważ ciasta te zawierają dużo tłuszczu. Odnośnie z kolei ciast ptysiowych oraz bez wykłada się papierem pergaminowym. Jeżeli nie podłożymy papieru, tłuszcz, który wsiąknie, obciąży te lekkie ciasta.


Miksujemy aż piana będzie naprawdę sztywna i lśniąca. Wlewamy potem po kolei żółtka, miksując po każdym ok. Przesiane i połączone mąki (jeśli pieczemy biszkopt kakaowy – kakao przesiewamy razem z mąką tortową i mieszamy) dodajemy partiami do masy, mieszając już delikatnie łyżką. Dodane przez amela w: Tylko o kuchni.


Czytam i czytam i nie mogę wyjść z podziwu ile przepisów na biszkopt tu sie podaje. Problem tylko w tym, że niektóre z nich są do luftu i nie dziwię się, jeśli takie przepisy stosujecie w Waszej kuchni - biszkopty nie udają się. Tortownicę, w której ma być pieczony biszkopt, przed wlaniem ciasta należy natłuścić oraz wysypać bułką tartą.


Porada ta dotyczy jednak tylko spodu. Boków tortownicy nie wolno natłuszczać, gdyż w trakcie pieczenia ciasto odejdzie od nich, a pośrodku biszkoptu utworzy się niepotrzebne wybrzuszenie. LG z dwoma oddzielnymi piekarnikami, ulatwia to jak robie jakies danie na gorze a pieke ciasto na dole,rozne temperatury,jedno nie przeszkadza drugiemu, przewaznie pieke na dole ,mam pytanie czy ktos co posiada taki piekarnik to piekl biszkopt juz na gorze ,ciasteczka dobrze mi sie piecze,dolny piekarnik posiada funkcje conv.


Aby zrobić biszkopt w innym kolorze, np. Wówczas bardzo często dodaje się również szczyptę proszku do pieczenia. Najczęściej szykujemy duże torty. Popularny jest również biszkopt na tort prostokątny. Teraz mam wyzwanie ponieważ syn poprosił o biszkopciki.


Jak Pani myśli - jeśli ciasto wycisnę w formie ciasteczek (planuje użyć woreczka z obciętym rogiem) to jest szansa ze się udadzą? Biszkopt robiłam kilka razy i zawsze się udaje. Troche czasu minęło od ostatniego posta.


U nas prawie wszedzie pisze, zeby biszkopt nie piec w termobiegu, w mojej instrukcji obslugi piekarnika, tez jest taka wskazowka. Termobieg to bardzo powietrze, a biszkopt delikatny i szybko sie moze wysuszyc. Kiedy macie do przygotowania tort, pierwsze co nasuwa się na myśl — o nieeeee, tylko nie biszkopt.


Strach w oczach, płacz i zgrzytanie zębów. Doskonale to rozumiem bo sama nie lubiłam piec biszkoptów. Zawsze coś było z nimi nie tak. Albo opadały, albo wychodziły za. Piekarnik nagrzany 1stopni.


Ten biszkopt to torty , pieczony w blaszce prostokątnej przekrawam na połowę i prekładam kremami , bitą śmietaną i owocami , galaretką i owocami , marmoladą itp. Nie we wszystkich przepisach na różne ciasta podałam, jaką temperaturę powinien mieć piekarnik i jak długo piec w nim ciasto. Ponieważ piekarniki są różne. Poniżej podaję orientacyjne dane dotyczące czasu i temperatury pieczenia.


O wiele szybciej piecze sie włączając termoobieg. Ostatnio piekłam biszkopt na rodzinną imprezę - term. Przy grzaniu konwencjonalnym traci się dużo czasu, do termooobiegu wystarczy zimny piekarnik.


Kolejny sprzymierzeniec zdrowego serca i smukłej talii. Przepis ten dostałam od mojej Sąsiadki i teraz nie tylko ona zbiera pochwały od swoich domowników i gości:) Uwaga:) Z jednego płata łososia wychodzi około 5-porcji. Jeśli nie chcemy podawać ich od razu, kilka porcji można zamrozić i upiec innym razem. Słowo kluczowe: ile piecze się biszkopt. Dowiedz się, jak upiec biszkopt krok po kroku.


Wystarczy pamiętać o kilku prostych zasadach. Inspirowałam sie tym ( klik) przepisem, ale jak to ja, co nieco pozmieniałam. Na ciasto potrzebujemy: – jajek, – łyżek cukru, – łyżek mąki.


Jednym z patentów na dobry biszkopt jest trzymanie jajek w temperaturze pokojowej przez około godziny przed pieczeniem. Ciacho wygląda super, ale mam kilka pytań. Jaka gramatura krakersów i herbatników, bo są różne wielkości paczki ? I ostatnie pytanie : w jak dużej blaszce pieczemy biszkopt ? Jak długo piec ciasto drożdżowe, słodkie bułeczki czy chałki?


Czas pieczenia wypieku będzie oczywiście zależał od jego rodzaju. Ile czasu można taki biszkopt przecgowywać i jak powinno się go przechowywać? Chciałabym go użyć do tortu, czy mogę go przygotować kilka dni wcześniej?


Pani Jolu nigdy nie lubilam piec,bo nie zawsze wychodzilo dobre ciasto,ale pani przepisy sa tak proste i smaczne ciasta ze teraz z radoscia pike i mezowi smakuje. Lekkie, puszyste ciasto biszkoptowe to element wielu pysznych ciast i tortów. Czy istnieje jego wersja idealna? Jedni będą twierdzić, że nie ma dobrego biszkoptu bez mąki ziemniaczanej – inni, że bez niej biszkopt będzie lżejszy. Ale idealny biszkopt to chyba po prostu taki, który został przygotowany z miłością.


Aby było ono puszyste, musimy przestrzegać kilku zasad.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty