Dodane przez margow: Tylko o kuchni. Luisa ja mam prośbę do Ciebie podaj mi przepis na zakwas. Mam mąkę żytnią razową ,w zimie próbowałam zrobić zakwas ,przepis zaczerpnęłam z neta , ale mi nie urósł. Wszystko poszło do kosza. Jeśli możesz napisz jak robisz chleb.
Zawiera sporo otrębów, ma zdecydowany posmak i wymaga użycia większej ilości wody niż inne mąki. Radość zakupów i bezpieczeństwo dzięki Programowi Ochrony Kupujących! Zróżnicowany zbiór ofert, najlepsze ceny i promocje. Wejdź i znajdź to, czego szukasz!
Mąka z pełnego przemiału ziarna żyta, idealna na ciężkie - razowe chleby, jako dodatek do zakwasu. Ją częściej stosuje się jako dodatek, a nie podstawową mąkę. Oferowany produkt to, obok mąk pszennych, najczęściej wybierana podstawa wypieku domowego chleba.
Zakwas jest bardziej wyraźny a chleb z dodatkiem powyższej mąki jest niesamowity! Mocno żytni z chrupiącą skórką. Po wakacjach strasznie brakowało mi prawdziwego polskiego żytniego chleba razoweg Zobacz więcej.
Wspólny składnik – mąka, która jest podstawą wielu przepisów. W kategorii mąka i mieszanki chlebowe koneserzy dobrego jedzenia znajdą produkty najlepszej jakości. Charakterystyka mąki sprowadza się do dwóch kategorii – rodzaju i typu.
Najpopularniejsza w Polsce jest mąka żytnia i pszenna. Dodajemy również mąkę orkiszową i gryczaną. Od kiedy pieczemy swój chleb, to ten sklepowy już nam nie smakuje. Pamiętam emocje jakie mieliśmy przy robieniu zakwasu i pieczeniu pierwszego chlebka. Nie był nadzwyczajny, ale był nasz.
Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Można jeść z samym masłem albo nawet bez. To chleb z rodzaju długo.
Mąka razowa, z racji „RAZowego” mielenia jest najbogatsza w składniki mineralne. Polecamy ją do pieczenia chleba oraz do potraw gdzie jest mieszana z mąkami jasnymi. Zaraz po upieczeniu konsystencja chleba jest lepka, ale już po dniu jest bardziej sucha, a wypiek zaskakuje smakiem i aromatem. Nie poddalam sie jednak i po trzech dniach zrobilam nastepny dalam mniej zakwasu i tez poszedl do smietnika. Zakwas oczywiscie dokarmialam dalej i trzymalam w lodowce przykryty gaza zlozona na cztery.
Nie wiem co mu sie stalo ale na powierzchni zrobila. Im wyższy typ, tym jest ich więcej – tym mąka „cięższa”, lecz zarazem bardziej wartościowa. Chleb razowy bez drożdży. Durszlak bułki razowe na zakwasie. Mąka żytnia razowa, pszenna razowa, mąka razowa.
Mąkę chlebową otrzymuje się z pszenicy chlebowej. To odmiana o dużej ilości glutenu. Pieczywo pszenne produkowane jest z mąki pszennej i ma wiele odmian.
Z kolei pieczywo mieszanie tworzone jest z mąki. Ale stało się tak cenione na całym świecie, że jest już drugim, po pszenicy durum, najważniejszym gatunkiem wśród zbóż chlebowych! Na przygotowanie zakwasu potrzeba ok.
Zazwyczaj dnia można już bez obaw upiec pierwszy chleb. Mąka razowa żytnia już nie do tego chleba (nadaje się do zakwasu), powinna być pszenna razowa. Produkty z żyta wzmacniają kości i zęby (duża zawartość fosforu), dodają też siły i budują mięśnie.
Można dodać jednak tą żytnią, ale w mniejszej domieszce, np. Nasiona kminku pomagają w trawieniu, likwidują także wzdęcia. Są także zbawienne na układ trawienny, działają na kolki i skurcze żołądkowe.
Ma ciemny szaro-brązowawy kolor ze względu na niski stopień przemiału. Do wypieku pieczywa pełnoziarnistego żytniego i mieszanego, na zakwas na żur. MĄKA ORKISZOWA— Mąka orkiszowa to mąka niegdyś najczęściej stosowana, pochodząca z ziaren pszenicy orkisz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.