Najlepszy pasztet robi mama mojego męża. Klasyczny, prawdziwy, pachnący, o idealnej konsystencji i wspaniałym smaku. Podzielę się tym sekretnym przepisem, na pewno wielu z niego skorzysta w okresie przedświątecznym.
Zapewniam, że tego pasztetu nikt się nie powstydzi. Do dużego garnka włożyć pokrojone mięsa oraz podgardle (poza wątróbką), obrane cebule, marchew, pietruszkę, liść laurowy i pieprz. Ten przepis jest super, ale często także robię zapiekany pasztet wegetariański, z cieciorki, soczewicy oraz całego mnóstwa innych dodatków.
W zasadzie można dodać wszystko, co ma się pod ręką. U mojej mamy i babci była tradycja, że pasztet domowy powstawał zawsze z okazji świąt, rodzinnych spotkań, uroczystości czy większych imprez. Po kilku godzinach pasztet jest gotowy do spożycia :) Smacznego! Bardzo dokładny opis i zdjęcia krok po kroku pomogą Ci zrobić pyszny i bardzo zdrowy pasztet drobiowy dla Twoich dzieci i całej rodziny. Gotuje około minut na małym gazie w takiej ilości wody aby przykryła mięso na dwa palce.
Twoim, zawsze robię po swojemu na oko z różnych mięs i za każdym razem wychodzi inaczej. Teraz mam już na stałe zapisaną recepturę i nie zamierzam już innej używać. Kliknij, aby zobaczyć przepis. Mięso i marchewki gotuję w świeżej wodzie z dodatkiem kostki rosołowej do momentu aż mięso będzie miękie. Mi zepsuła się maszynka więc zrobiłam to blenderem.
Pietruszkę siekam i dodaję do masy razem z jajkami i masłem,wszystko mieszam. Pasztet wyszedł fenomenalnie. U mnie w domu robimy pasztety: na urodziny, na imieniny, na komunie, na Wielkanoc i na Boże Narodzenie #128578; Przygotowałam dla Was sprawdzone przepisy na pasztety na różne okazje. NAJLEPSZY PRZEPIS NA DOMOWY PASZTET – nie wyobrażam sobie świąt i domowych uroczystości bez pasztetu. Aby pasztet dobrze wyszedł z keksówki należy spód blaszki ogrzać na sporym gazie.
Przygotowanie blaszek: blaszkę wysmarować olejem, a na dnie ułożyć krateczkę lub jodełkę z pasków słoniny. Aby pasztet był smaczny musi w nim być trochę tłuszczu dlatego nie wolno pominąć podgardla ewentualnie boczku. Lato to czas wspaniałych rodzimych warzyw! Te chyba najbardziej popularne i przez wszystkich lubiane to pomidory i cukinia :-) Dzisiaj kolejny pomysł na wykorzystanie większej ilości cukinii. Wegetariański pasztet z dodatkiem tartej marchewki, z cebulką, czosnkiem i natką pietruszki, przyprawiony kurkumą i papryką w proszku.
Domowy pasztet nadaje się na świąteczny stół, ale też do codziennych kanapek. Oto sprawdzony przepis na przepyszny pasztet domowy, przekazywany w mojej rodzinie z pokolenia na pokolenie. Nigdy nie jadłem lepszego!
Właściwie nei wiem jak robi się pasztet sojowy. Przekąski pasztet sojowy. Delikatny pasztet drobiowy z warzywami jest przepyszny.
Taki pasztet drobiowy bez wątróbki będzie również idealny jako pasztet drobiowy wielkanocny. PASZTET Z DYNI - PROSTY PRZEPIS - pyszny, tani, wegetariański pasztet z dyni z pieczarkami. Idealnie nadaje się jako dodatek lub jako samodzielne danie. Sposób przygotowania przepisu: Tradycyjny domowy PASZTET.
Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze części - ja kroję w dużą kostkę. Dla amatorów mięsa warty polecenia jest przepis z dodatkiem wątróbki, mielonej wieprzowiny lub indyka. Mięso wystarczy dodać do masy warzywnej i wymieszać. Tak przygotowaną masę pieczemy, a gotowy domowy pasztet wieprzowo-drobiowy dekorujemy mieloną papryką. Jednym z nich jest pasztet.
Chyba w każdym polskim domu przygotowywany jest na Święta Wielkanocne. Rarytas przyrządzany jednak z roku na rok w tej samej formie potrafi się znudzić, prawda? Wypróbuj zupełnie nowy przepis – na pasztet warzywny na bazie kaszy gryczanej i soczewicy.
Ma wyrazisty smak, który za każdym możesz modyfikować. Zmienia się w zależności od użytych dodatków i przypraw. Poszukując inspiracji na bezmięsny pasztet, wpadł mi w ręce doskonały przepis Agnieszki Kręglickiej. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na pasztet z cukinii ewy wachowicz. W czym tkwi sekret pasztetu idealnego?
Jak zrobić domowy, pyszny pasztet? Historyczną krainą pasztetu, a w zasadzie pâté, jest. Mamy przepis na pasztet idealny! Poznajcie przepis na pasztet idealny dla dzieci! Zobacz filŚwiąteczne pierniki.
Cebulę podsmażamy na patelni, a następnie dodajemy wątróbkę. Na pasztet potzrebujemy ok. Zmielone mięso, wątróbkę oraz bułki wyrabiamy z jajkami i przyprawami.
Dolać rosołu z gotowania kurczaka - tyle, by masa nie była za sucha, w przeciwnym razie pasztet będzie się rozpadał. Dno foremki wyłożyć plastrami boczku, nałożyć masę pasztetową, na wierzchu ułożyć plastry boczku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.