Takie klasyczne, bez mięsa i dodatków. Coś ciepłego, sytego, domowego. Jest to danie jednogarnkowe, bardzo sycące, z dużą ilością warzyw, ale także z mocnym akcentem mięsnym. Tym razem wykonana przez mojego męża:) Musimy korzystać z niskich cen warzyw i rozkoszować się ich smakiem póki są. Występuje w wielu odmianach, dziś prezentujemy Wam przepis na nasze ulubione, tradycyjne leczo z dużą ilością papryki czerwonej, zielonej i zółtej.
To doskonały sposób na obiad na dwa dni, a więc propozycja dla tych, którzy nie mają ochoty spędzać w kuchni zbyt wiele czasu. Jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością warzyw, ale też z mocną mięsną nutą. Idealne na lekki letni posiłek leczo z cukinią i kiełbasą będzie jednocześnie pożywne i szybkie do wykonania.
Dodajemy przecier pomidorowy i dusimy na małym ogniu. Podawaj z pajdą świeżego chleba lub z grzankami. Lista przepisów na leczo z parówkami i papryką z polskich blogów kulinarnych.
Leczo z pieczarkami i kiełbas. Duś całość przez minut, a na koniec dopraw solą, pieprzem oraz papryką. Kiedy cukinia zmięknie danie jest. Chcesz podzielić się swoją opinią? Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii.
Dzisiaj polecam klasyczne leczo z cukinią. Następnie wrzucamy pokrojoną w sporą kostkę cebulę i smażymy do momentu, aż stanie się ona szklista. Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso.
Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Dynia dodana do lecza nadaje mu słodyczy – osobiście, ta wersja bardzo przypadła mi do gustu. W wersji mięsnej przygotowywane z dodatkiem wędzonego boczku lub wędzonej słoniny. Już dawno zagościło na stałe w kuchni polskiej i warto w sezonie na paprykę nacieszyć się jego smakiem.
To mój ulubiony i szybki przepis na leczo z kiełbasą i dodatkiem czterech podstawowych warzyw. Moje leczo z kiełbasą i cukinią szykuje się błyskawicznie. Doskonale zdaję sobie sprawę, że leczo z pieczarkami jest może mniej popularne niż leczo z kiełbasą czy mięsem jako takim, ale jest zdecydowanie smaczne! Myślę, że to jedno z dań, które obowiązkowo powinnyśmy szykować latem. To też bardzo proste do zrobienia danie jednogarnkowe, więc masz też mniej zmywania.
Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na leczo – najlepszy przepis – z pomidorami cukinią i papryką. Ze świeżymi pomidorami i bazylią. Składniki: 5g ulubionej kiełbasy duże czerwone papryki cukinie duża cebula ząbki czosnku 5ml passaty pomidorowej 1ml wody liść laurowy łyżka oregano lub tymianku łyżeczka mielonej słodkiej papryki sól pieprz olej rzepakowy.
Dla wszystkich, którzy uwielbiają leczo, choć może niekoniecznie z kiełbasą, polecam lżejszą wersję z kurczakiem. Serwuj i jedz je z chlebem – będzie idealny, by wytrzeć resztki leczo z talerza. Część ugotowanego lecza można na gorąco przełożyć do słoików i po wystudzeniu przechowywać w lodówce lub zamrozić w pojemnikach.
Poniższy przepis na leczo z kiełbasą, papryką, fasolą i wieloma innymi pysznymi składnikami pochodzi o Przemysława Świerczyńskiego, który zawodowo zajmuje się gotowaniem w swojej łódzkiej restauracji zdrowyobiad. Ponieważ miałam w domu dużo czerwonej papryki, to uznałam, że zrobię właśnie takie proste i smaczne leczo z papryki. Nie podsmażam warzyw ani mięsa osobno na patelni. Jego leczo tak mi zasmakowało, że poprosiłem o przepis. Przygotowałam pyszny przepis na wegańskie leczo z papryki.
Ten przepis jest szybki i łatwy, dlatego udaje się każdemu. Pieczarki oczyść i pokrój w ćwiartki, cukinię pokrój w półplasterki, dodaj do garnka z papryką. Całość zalej passatą, gotuj około minut. Jeśli leczo jest za gęste, dolej pół szklanki wody.
Lekkie danie, którego głównym składnikiem jest cukinia. Przepis na leczo z cukinii. W sezonie letnim można skorzystać ze świeżych pomidorów, a w zimie z pomidorów z puszki. Wszyscy wiedzą, że leczo, to potrawa węgierska, ale czy ktokolwiek będąc na Węgrzech jadł leczo?
Można przygotowywać je przez cały rok. Zatem ogłaszam, że od dziś, leczo z papryką i cukinią jest narodowym daniem polskim (z węgierskim rodowodem) i staje w zasłużonej alei dań jednogarnkowych obok…. Polecam podawać leczo z bagietką.
Szybkie i aromatyczne LECZO Z PAPRYKĄ, KIEŁBASĄ I CEBULĄ to proste jednogarnkowe danie, wykorzystujące świeże, sezonowe warzywa! Dzięki pieczarkom leczo zyskuje aromat grzybów, a smak dania staje się nieco łagodniejszy. To bez wątpienia pyszne i szybkie danie, którym ugościsz nawet największych smakoszy.
Warzywne leczo ma jeszcze inne zalety: możesz wykorzystać niemal dowolne warzywa, a przy przygotowywaniu lecza brudzisz niewiele naczyń. Dla Węgrów jest mniej więcej tym, czym dla nas bigos. Na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy mięso. W Polsce przywykło się stosować składniki nie występujące w klasycznej wersji leczo, ale dodatek cukinii czy pieczarek jest moim zdaniem jak najbardziej wskazany.
Do warzyw dodajemy drobno posiekany czosnek i podsmażone mięso. Po chwili dodajemy pomidory z puszki i koncentrat. Przykrywamy pokrywką i jeszcze chwilę dusimy. Doprawiamy leczo mieloną papryką, chili, solą i pieprzem. Możecie zmodyfikować przepis, dodając np.
Jeśli zdecydujecie się na jej dodanie, wystarczy ją obrać, pokroić i dodać w tym samym momencie co paprykę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.