czwartek, 5 maja 2016

Jak obrać paprykę do leczo

Obieranie papryki nie skóry nie musi być trudne i czasochłonne. Zobacz film jak zrobić to szybko i łatwo. Zawsze, gdy robie leczo, obiecuję sobie, że następnym razem obiorę paprykę ze skórki, bo nie lubię jak mi się potem plącze między zębami. Pomidory zawsze parzę i obieram. Jak obrać paprykę ze skóry?


Sabina napisał w mniam, mniaPytanie mam takie. Jak się paprykę obiera ze skóry? Można też opalić ją przy palniku kuchenki gazowej lub ręcznym palnikiem. Później czarną paprykę wkładamy do. Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii.


Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso. Dzisiaj polecam klasyczne leczo z cukinią. Po wystygnięciu można ściągać skórkę. Sałatki Sałatka w słoiku do pracy. Zdrowy, pożywny i praktyczny pomysł na lunch to sałatka w słoiku.


Następnie dodajemy paprykę. To wyjątkowo proste i pyszne danie, którego przygotowanie nie zajmuje długo. Może być w wersji mięsnej i wegetariańskiej.


Na pewno znajdą się tam warzywa - od cebuli po cukinię. Przykład dania, do którego możemy wykorzystać sezonowe letnie warzywa, także wtedy gdy nie mamy za bardzo innego pomysłu co z nich przygotować. Oczywiście wcześniej usuń z wnętrza papryki gniazda nasienne i wykrój białe błony. Leczo z cukinii sprawdzi. Wrzuć wszytko do garnka na rozgrzaną oliwę.


W międzyczasie pokrój kiełbasę w kostkę (mozna równiez w plasterki) i dorzuć do smażącej sie cebuli i papryki. Dorzucamy ją do gotującego się leczo lub potrawki. Pamiętajcie, że takiej papryki nie wolno gotować zbyt długo. U mnie zazwyczaj jest w sosie lub zupie przez maksymalnie minut (a nawet krócej). Gdy będziemy ją dłużej gotować, będzie rozmięknięta, a skórka się odklei.


Mrożoną paprykę można również piec! To popularny w naszym kraju gulasz warzywny z dodatkiem cukinii i papryki. Doskonale znany zapewne w każdym polskim domu. Postanowiłam zamknąć troszkę tego smacznego warzywnego sosu na zimę. Cukinię, ogórki i cebulę obrać, paprykę oczyścić z gniazd nasiennych.


Warzywa pokroić w kostkę lub w paski i wrzucić do rondla. Dusić pod przykryciem aż warzywa będą miękkie. Dodać marchew pokrojoną w talarki. Na patelnię wlać tłuszcz, włożyć cebulę, podsmażyć z wegetą. Cebulę obrać, pokroić w piórka.


Do garnka wlać odrobinę tłuszczu, dodać paprykę, dusić na wolnym ogniu. Kiełbasę obrać z osłonki, pokroić w pół krążki. Doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem. Przepis na tradycyjne leczo od Koła Gospodyń Wiejskich z Konaszówki. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w niezbyt cienkie paski, wrzucić do garnka o grubym dnie lub.


Coś ciepłego, sytego, domowego. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki. Paprykę umyć, usunąć z niej gniazda nasienne i pokroić w paski. Na Węgrzech leczo stanowi dodatek do dania głównego z mięsem, ale i samodzielne danie.


Papryka konserwowa – jest często wykorzystywana w naszym domu jak dodatek do różnych dań, czy to do sałatek, czy obiadu lub dań jednogarnkowych, które serwujemy na domowych imprezach. Tak więc wtedy, gdy papryka jest dość tania, kupujemy jej większe ilości, by wykonać z nią przetwory. Poniżej zachęcamy do wypróbowania naszego przepisu na pyszną paprykę marynowaną na zimę. Witam, obieram paprykę np. Duszone warzywa z ulubionymi dodatkami są pyszne.


Bardzo ważne są w leczo kolorowe papryki oraz papryka w proszku. Ja do leczo dodaję też paprykę wędzoną, która pasuje do tego dania, jak do żadnego innego. Mój przepis na leczo wegetariańskie jest dopracowany do perfekcji.


Swoją potrawę urozmaicisz, dodając do niej pieczarki i bakłażana (z powodzeniem zastąpisz nim cukinię). Smaż przez kolejne kilka minut, po czym dodaj Fix i gotuj jeszcze przez jakiś czas. Pamiętaj, że im dłużej dusisz leczo, tym lepszy smak uzyskasz. Dzięki pieczarkom leczo zyskuje aromat grzybów, a smak dania staje się nieco łagodniejszy. To bez wątpienia pyszne i szybkie danie, którym ugościsz nawet największych smakoszy.


Umyte patisony ze skórką (średniej wielkości) pokroić na kawałki. Pokrojone patisony wrzucić do cebuli. Pieczona papryka jest delikatna, słodka i po prostu rozpływa się w ustach.


Warto włączyć ją diety, bo to witaminowa rekordzistka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty