piątek, 6 maja 2016

Jak długo piec biszkopt z 4 jaj

Uwielbiam piec biszkopty i ciasta biszkoptowe. Dla mnie to najdelikatniejsze, dietetyczne, beztłuszczowe ciasta, do których wystarczy tylko nie dodawać strasznie kalorycznych kremów,. Całe jaja utrzeć z cukrem do białości.


Obie mąki i proszek przesiać i dobrze ze sobą wymieszać. Tak piekę i piekę,testuję i wrzucam kolejne przepisy i pomyślałam, że wiele z Was szuka przepis na ten najlepszy,najwyższy puszysty biszkopt. Własnie upiekłam z tego przepisu biszkopt po raz drugi.


Z jaj, za pierwszym razem bez proszku, teraz z proszkiem do pieczenia. W obu wersjach sie ładnie udaje. Dodane przez emaw: Tylko o kuchni. Biszkopt rośnie tylko dzięki dokładnemu, prawidłowemu ubiciu białek i delikatnemu ich wymieszaniu z mąką pszenną.


Długo mnie musiała do tego przekonywać ;-) ale rzeczywiście się udało. Mam zamiar upiec ten biszkopt, ale w tortownicy o średnicy cm. Z przelicznika wynika, ze nalezy użyć ponad jajek, a przeciez tyle nie ubiję jednym mikserem. Czy mogę w takim razie upiec jeden biszkopt np.


Pytanie brzmi jak długo piec taki biszkopt, bo będzie płytszy? To najlepszy biszkopt do mini tortów pieczony bez dodatku proszku do pieczenia. Ten jasny biszkopt zawsze się udaje.


Pachnie pięknie, jest puszysty, a co najważniejsze - nie kruszy się, ponieważ do ciasta dodaje się łyżeczkę. Następnie dodać żółtka, miksować jeszcze chwilę. Na końcu stopniowo dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i miksować na najmniejszych obrotach. Kiedy ciasto będzie już gładkie wylać je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 1st.


Najważniejszym momentem, podczas przygotowywania biszkoptu, jest solidne ubicie piany z białek. Pamiętajmy o tym, że miska, z której będziemy korzystać, musi być czysta. Do białek warto dodać też szczyptę soli, która ułatwi nam ubijanie.


Podczas oddzielania żółtek od białek zachowajmy staranność. Sprawdź patyczkiem, wykałaczką lub do szaszłyków, czy jest suchy, wbijając go do ciasta. Biszkopt należy przygotować szybko i od razu wstawić do gorącego piekarnika, a więc po wymieszaniu ciasto nie powinno leżakować zbyt długo.


W tym celu piekarnik rozgrzewamy odpowiednio wcześniej. Aby powietrze wtłoczone podczas ubijania białek i kremu z żółtek pozostało w cieście jak najdłużej, należy trzymać się ważnej. Tortownicę, w której ma być pieczony biszkopt, przed wlaniem ciasta należy natłuścić oraz wysypać bułką tartą. Porada ta dotyczy jednak tylko spodu.


Boków tortownicy nie wolno natłuszczać, gdyż w trakcie pieczenia ciasto odejdzie od nich, a pośrodku biszkoptu utworzy się niepotrzebne wybrzuszenie. Jeśli nie chce się by biszkopt odchodził od boków blaszki, należy wysmarować tłuszczem tylko dno blaszki. Doceń przepis: Zgłoś błąd w przepisie. Dziś poprostu mój biszkopt przeszedł moje oczekiwania.


Można go pokroić na co najmniej części a góra jest pięknie wyrośnięta i nie opadła. Biszkopt jest jednym z łatwiejszych ciast i właściwie zawsze się udaje. Kolejność dodawania składników do ubitych białek właściwie nie ma znaczenia.


A niewykorzystane kawałki upieczonego biszkoptu można wysuszyć i użyć do tiramisu. Piszę nie bez powodu, bo wyobraźcie sobie, że. Biszkopt pieczony z dwóch rodzajów mąki Druga receptura zakłada przyrządzenie biszkopta z wykorzystaniem dwóch rodzajów mąki: ziemniaczanej oraz pszennej i nieco odmienny sposób łączenia piany z białek oraz masy jajecznej. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Biszkopt kakaowy rzucany z dodatkiem wody to mój ulubiony kakaowy biszkopt do tortu!


Mam podobny zamiar upiec biszkopt na tortownicy o średnicy cm. Domyślam się, że krócej, ale ile mniej więcej?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty