piątek, 13 maja 2016

Makowiec z gotowej masy makowej bez ciasta

Makowiec z gotowej masy makowej bez ciasta

Opis przepisu: Autor: WINIARY Oryginalny makowiec z masy makowej to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych makowców. Wszystkie składniki ciasta łączymy razem z makową masą z puszki, Budyniem o smaku waniliowym bez cukru WINIARY oraz garścią rodzynek, a na koniec z pianą (piana do makowca będzie lepsza, jeśli białka najpierw wstawimy do lodówki, a przed ubijaniem lekko posolimy). Dodane przez Elifia w: Tylko o kuchni. Ja przygotowałam go z gotowej masy makowej, ale oczywiście jeśli wolicie, możecie zrobić swoją domową.


Prosty przepis na makowiec na Święta. To najlepszy tradycyjny przepis na makowiec zawijany - rolada makowa drożdżowa. Makowiec smakuje przepysznie, u mnie znikł bardzo szybko.


Dużo zależy od rodzaju użytej masy makowej, im bardziej wodnista, tym makowiec bardziej wilgotny. Co do gotowej masy makowej – podobne pytanie. Na jeden taki makowiec jak w przepisie wchodzi cała taka puszka czy może zostaje tej masy?


Z góry dziękuje i pozdrawiam ! Tradycyjny, zawijany makowiec z ciasta krucho-drożdżowego z gotową masą makową. Ciasto: Masło posiekać z mąką, dodać drożdże rozpuszczone w śmietanie, cukier puder, sól, jajk Zobacz więcej. Zapraszam na pyszny, wilgotny makowiec z brzoskwiniami i bezą migdałową. Przygotowałam go z gotowej masy makowej.


Chociaż musimy przygotować parę warstw to uważam, że jest szybki w przygotowaniu. Gdy spróbowałam w pracy od koleżanki ciasta japońskiego – przepadłam. Tak mi zasmakowało, że musiałam je koniecznie upiec.


Poprosiłam panią Dorotę o przepis, której serdecznie dziękuję za inspirację :-) Do ciasta można użyć gotowej masy makowej z puszki lub zrobić ją samemu. Tez bym chciala zrobic z gotowej masy z puszki mieszkam na pld. Wloch i mak tu nie jest popularny tak jak na polnocy kraju,ciezko kupi dobry niebieski mak. Chcialabym ulatwic sobie pieczenie,czy ktos juz piekl z gotowej masy ? Bede wdzieczna za podpowiedz.


W tym wpisie przedstawię Wam prosty przepis na makowiec zawijany z gotowej masy makowej. Luuudzie… co ja się nie naczytałam opinii, że gotowa masa makowa jest taka zła i niedobra. Nie wszyscy jednak mają.


Makowiec z gotowej masy makowej bez ciasta

Wbrew pozorom zrobienie makowca nie jest to trudne, trzeba pamiętać jedynie o dobrym wyrobieniu ciasta drożdżowego. Podajemy sprawdzony przepis na makowiec zawijany. Tata Lubego ostatnio wręczył mi puszkę gotowej masy makowej i dał zadanie: upiecz jakieś ciasto. W dodatku nie przepadam za gotowymi produktami, wolę zrobić sobie wszystko sama.


Uwaga: możesz użyć gotowej masy makowej z puszki (bez konserwantów i chemicznych dodatków), ale wtedy należy radykalnie zredukować ilość cukru (lub zupełnie z niego zrezygnować) i zrezygnować z esencji migdałowej (powinna już być w gotowej masie). Masło wrobiło się bardzo szybko, z wyrobieniem ciasta nie było problemów, a robiłam wszystko ręcznie. Masa makowa pyszna, nie odstaje od ciasta. Najlepszy makowiec na świecie. Ciasto bez którego wielu z Was nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia - makowiec zawijany, w moim regionie nazywany struclą z makiem.


Bardzo dziękuję za przepis i inspiracje. Ponieważ wiem, że chętnie sięgacie po szybkie przepisy i proste ciasta, przygotowałam dwie wersje nadzienia. Jedno z gotowej masy makowej z puszki i drugie tradycyjne, przygotowane z maku parzonego. Jednak niższy stopień trudności nie wiąże się z niższym stopniem jakości. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na szybki makowiec z masy makowej.


Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Klasyczny makowiec na biszkoptowym spodzie. Przepis na makowiec na biszkopcie. Ciasto pieczone jest w ten sposób, że ciężka masa makowa znajduje się na spodzie formy, a delikatny biszkopt na górze.


Mogę użyć gotowej masy makowej ? Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta należy je odwrócić, aby biszkopt znajdował się na dole. Jak z tym wtedy postąpić ? Również wolę ciasta z mniejszą ilością masła i maku. Czy mogłabym prosić o podanie przepisu na ten lżejszy makowiec japoński.


Przed świętami Bożego Narodzenia nie zawsze jest czas na to, by wszystkie składniki potrzebne do świątecznych potraw przygotowywać samodzielnie. Wypróbuj przepis na struclę makową z gotowej masy makowej! Ciasto drożdżowe zagniatamy (mikserem z hakiem) wieczorem i wstawiamy od razu do lodówki na całą noc (nie zostawiamy do wyrośnięcia), w tradycyjnym zagniatamy ciasto, zostawiamy do wyrośnięcia i od razu zwijamy i pieczemy. W makowcu zwijanym część masy makowej też przygotowujemy wieczorem (mielimy mak dwa razy i dodajemy bakalie).


Gotowe masy są dość wodniste i przesłodzone, może być więc zbyt wilgotne i słodkie. Polecam mak sypki, już zmielony (jest w większości dużych sklepów), a jeśli ma być gotowa masa, to należy zadbać aby była dobrej jakości. Mak umyj, zalej wrzącą wodą i gotuj minut, pozostaw w wodzie do ostudzenia. Dobrze odsącz i zmiel trzykrotnie w maszynce do mielenia.


Możesz też użyć gotowej masy makowej. Dodaj cukier, cukier wanilinowy, białka ubite na pianę, bułkę tartą, pokrojone bakalie i rodzynki. Masę dokładnie wymieszaj.


Wykonany z dodatkiem gotowej lub własnoręcznie zrobionej masy makowej jest przepyszny. Sprawdź, jak wykonać to ciasto w swojej ulubionej wersji!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty