Zgodnie ze staropolskim obyczajem karnawał to czas smażenia faworków. Przygotowuje się je z ciasta śmietanowego, zbijanego, a smaży jak pączki na głębokim tłuszczu. Faworki smaży się także w Tłusty Czwartek. Część z nas nie objada się wtedy pączkami - wolimy chrusty, znane też jako faworki.
Jak zrobić dobre faworki ? Najlepsze faworki są kruche i lekkie. Sprawdź nasz wypróbowany. Poniżej przedstawiam przepis na dobre kruche chruściki, szczegółowo opisując jak je zrobić. Czas przygotowania uwzględniający pieczenie i wyrabianie ciasta to około 45min.
Z nami uda Ci się zrobić faworki w kilkanaście minut. Sekret dobrych pierogów tkwi w cieście. Dobre ciasto to połowa sukcesu, pozostaje jednak jeszcze odpowiednie usmażenie. Kilka krótkich rad pomoże odpowiedzieć na pytanie, jak zrobić faworki, by nie wchłaniały zbyt dużo tłuszczu i pozostały kruche: - wybór tłuszczu do smażenia zależy od indywidualnych upodobań. Dobry będzie neutralny w smaku olej, np.
Gotowe faworki warto posypać cukrem pudrem lub cynamonem - zyskają jeszcze więcej smaku. Zazwyczaj brakuje nam motywacji i ochoty, aby przygotować. Robi się je z ciasta śmietanowego zbijanego i smaży jak pączki.
W Polsce przyrządza się je przede wszystkim na tłusty czwartek i na ostatki. Chociaż chrust króluje głównie w czasie karnawału, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować go o dowolnej porze roku. Dziś, lutego, tłusty czwartek.
Jaki jest przepis na dobre i szybkie faworki lub chrusty? Podpowiadamy jak zrobić chrusty, znane też jako faworki. Zobaczmy więc, jak – wspierając się pomysłami i sposobami naszych babć – zrobić dobre faworki samodzielnie, bez żadnej pomocy. To najlepsze faworki, jakie miałam okazję zrobić.
Widać wprawa jest najważniejsza, bo faworki wyszły dokładnie takie, jakie lubię. Kruche, cieniutkie, bardzo delikatne (wręcz rozpadające się w dłoniach), lekkie i pełne bąbelków. Zdradzą Wam, jak zrobić perfekcyjne faworki krok po kroku.
Jeśli tak jak ja należycie do klubu faworkożerców, to czas moi mili, byście nauczyli się również, jak się je przygotowuje. Znam sporo osób, które uwielbiają ten karnawałowy przysmak, ale przyznają się do kulinarnego analfabetyzmu w tym delikatnym, żeby nie rzec kruchym. Zastanawiałam się co upiec w tym roku na Tłusty Czwartek – pączki czy faworki? I to kusi i to nęci :) Dziś prezentuję Wam faworki, żebyście też mieli wybór (przepis na pączki można znaleźć tutaj). Ciasto na faworki przy pierwszym zagniataniu jest dość twarde, dlatego jeśli macie pod ręką kogoś silnego, kto podjąłby się tego zadania warto skorzystać z pomocy.
Radełko jest lepsze do wykrawania faworków. Polecam swojego bloga ,mam tam przepis na faworki z piwem. Lepiej zrobić raz, a dobre. Te powyżej są wspaniałe i łatwe.
Beznadziejny co najwyżej to jest tego rodzaju komentarz,nie dalej jak wczoraj robiłam te faworki zresztą robiłam już wiele wiele razy bo bardzo lubimy faworki więc śmiem twierdzić że skopane jest coś w umiejętnościach,każdy komentarz dla mnie jest cenny i ten. Szukacie prostego i sprawdzonego przepisu na faworki? Tłusty czwartek to doskonała okazją, żeby zrobić faworki. Ani to nie jest trudne, ani nie zajmie nam dużo czasu. Dobre faworki, to chrupiące faworki (poniekąd nazywane kiedyś były chrustem).
Sposób jest prosty, tłuszcz należy dobrze rozgrzać, na tyle by po włożeniu do niego kawałka ciasta, natychmiast zaczęło ono skwierczeć i brązowieć. W Tłusty Czwartek zajadamy się nie tylko pączkami, ale też faworkami! Niezależnie od tego, czy w twoim domu nazywa się je faworkami czy chrustami, te kruche ciasteczka są nieodłącznym elementem Tłustego Czwartku. Pani Jolu ja mam na chrusty bardzo fajny przepis jeszcze mojej mamy.
Chrust cieniutko wywałkowane są. A jeśli tłusty, to kuszący pysznymi pączkami. Jednak nie to nie tylko pączki.
Fani kruchego, francuskiego ciasta na pewno już się nie mogą doczekać, gdy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.