czwartek, 12 maja 2016

Maślaki przepis

Doskonała przekąska dla fanów owoców morza - smażone kalmary. Do podania pasują cząstki cytryny, ale smażone kalmary będą pyszne z dodatkowym sosem koktajlowym lub aioli. Najprościej udusić świeżo zebrane i podać np. Podajemy łatwy przepis na duszone maślaki. Smażone lub duszone maślaki mają pyszny, wyrazisty smak.


Maślaki przepis

Można z nich przygotować pyszne i aromatyczne dania, takie jak np. Maślak zwyczajny, choć nie jest ceniony ze względu na właściwości i wartości odżywcze, to jest on wspaniałym dodatkiem, który nadaje głębi smaku wielu potrawom. Marynowane maślaki w zalewie octowej - DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Podobnie jak inne leśne grzyby, tak i maślaki marynowane można przygotowywać na sto rożnych sposobów. Nasza marynata ma cebulowy posmak.


Jeśli takie maślaki marynowane nie gościły jeszcze nigdy na twoim talerzu, wypróbuj nasz przepis! Do zalewy dodaje się też cukier. Przygotowanie marynowanych grzybów zajmuje około godziny. Gdy już raz się ich skosztuje, trudno ich sobie później. Tym samym sposobem można marynować podgrzybki, prawdziwki czy co tam wpadnie do koszyka – przepis jest dość uniwersalny.


Z racji dużej zawartości wody są zupełnie nieprzydatne do suszenia. Oczywiście, jak się znajdzie tylko jednego maślaka, to przecież go nie wyrzucimy – trzeba ususzyć. Jednak najlepsze są maślaki duszone na maśle… z odrobiną cebulki.


Do płaskiego naczynia włożyć masło, dodać drobno pokrojoną cebulę, dobrze rozgrzać i włożyć całe niepokrojone kapelusze maślaków. Maślaki to grzyby o cudownie delikatnym smaku. Są one źródłem niezbędnego organizmowi kwasu linolenowego, a także dobroczynnego błonnika, soli mineralnych oraz witamin z grupy B. Grzyby mają silne właściwości przeciwutleniacze, dzięki czemu zapobiegają chorobom nowotworowym oraz chorobom cywilizacyjnym.


Maślaki przepis

Bardzo lubimy maślaki marynowane. Służą nam jako dodatek do obiadu, kolacji lub sosu tatarskiego. Zalewę octową przygotowuję w proporcji 1:z dodatkiem liścia laurowego, gorczycy i cebuli.


Lista przepisów na duszone maślaki z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Nie ma takich grzybów, które nadawałyby się lepiej do duszenia niż maślaki.


Najdłużej trwa oczywiście zbieranie grzybów, w drugiej kolejności jeśli chodzi o czasochłonność jest ich czyszczenie, duszenie trwa stosunkowo krótko, a jedzenie. Są po prostu przepyszne :) Obecne lato sprzyja grzybiarzom i grzybożercom. Jeśli chodzi o zalewę to taka porcja powinna wystarczyć na - niedużych słoiczków. Dziś pokażę marynowane maślaki. Parę dni temu pojawił się w naszym pobliskim lesie prawdziwy wysyp tych grzybków.


W sezonie letnim, kiedy warzywa są najlepsze i tanie, warto. Zupy to polska specjalność, a wśród nich królują też grzybowe. Mając świeże maślaki, warto więc przygotować ten tradycyjny, sycący przysmak.


Czasem suszę maślaki zwyczajne, choć wolę je przetwarzać na zupki, sosy i marynatki. Z mojej praktyki suszenia: Maślak zwyczajny lepiej nadaje się do suszenia od również smacznego maślaka żółtego, bo łatwo mu zdejmować kleistą skórkę z kapelusza. W przepisie jest wersja z makaronem, ale sos można podać z ziemniakami lub świeżym pieczywem.


Kto poszukuje sposobu przygotowywania maślaków, znajdzie przede wszystkim (oprócz marynaty) przepis na maślaki duszone na maśle z cebulką w sosie śmietanowym. To najprostsza droga i nie powiem, tak przygotowane maślaki (najlepiej bez śmietany, na samym maśle, z cebulką) bardzo mi smakują. Wrzucić je do garnka, zalać wodą i podgotować około minut zbierając powstałą pianę. Podgotowane grzyby odcedzić, ostudzić i napełnić nimi umyte i wyparzone wcześniej słoiki.


Grzyby zalać zalewą, zakręcić słoiki zakrętkami. Aromatyczna zupa z maślaków zachwyci swoim subtelnym smakiem całą twoją rodzinę i będzie hitem niedzielnego obiadu. Można je dusić, smażyć, marynować lub przyrządzić z nich przepyszną zupę – na bazie rosołu oraz z dodatkiem soi i makaronu. Zupa z maślaków - przepis, składniki i przygotowanie.


Zobacz nasz prosty przepis! Grzyby marynowane w zalewie octowej z przyprawami to jeden z przysmaków kuchni polskiej. Do marynowania najlepiej nadają się świeże grzyby leśne: boro, maślaki, rydze, gąski, kurki, opieńki, koźlarze czy podgrzybki. Do przygotowania sosu z maślaków będą potrzebne: pełne łyżki masła, łyżki mąki, szklanka mleka, szklanka bulionu warzywnego, łyżka sosu z cytryny, sól, szczypta startej gałki muszkatołowej, odrobina przyprawy myśliwskiej, 2g maślaków, mała cebula, pieprz. Dostałam ostatnio w prezencie miseczkę ślicznych malutkich maślaków.


Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na maślaki. Przepis na Duszone maślaki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty