Uwielbiam tego typu gulasze warzywne, są zdrowe i bardzo sycące. Pochodzi z Węgier, więc nie może się obyć bez papryki. Moją wersję wzbogaciłam o. Dodane przez kathleen w: Tylko o kuchni. W składzie same warzywa: papryka, cukinia, pomidory, cebula.
Wszystko to doprawione aromatycznym kminem rzymskim, chilli, pieprzem. Liczba kalorii właściwie równa zeru. To w końcu leczo dietetyczne. Bez boczku, kiełbasy, mięsa. W dużym garnku rozgrzej trochę.
Może być w wersji mięsnej i wegetariańskiej. Na pewno znajdą się tam warzywa - od cebuli po cukinię. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja.
Leczo z cukinii sprawdzi. Z podanej ilości składników otrzymasz ponad dwa kilogramy pysznego leczo z cukinii. Nie podsmażam warzyw ani mięsa osobno na patelni. Czy może być bardziej idealne połączenie chrupiących, kolorowych i aromatycznych warzyw niż to? Danie, jakim jest leczo bez papryki, to wielobarwne, łatwe do przygotowania i smaczne danie - możesz je przygotować z dodatkiem bekonu, albo bez, z kwaśną śmietaną, albo bez, z ostrymi płatkami suszonej papryki, jajkiem, itp.
Przygotowałam dzisiaj proste leczo z papryki. Takie klasyczne, bez mięsa i dodatków. Kilka produktów, pół godziny pracy i cudowne leczo z papryki, delikatne, aromatyczne, słodkie, o bogatej konsystencji ląduje na.
Zobacz, jak zrobić leczo. Przepisy na leczo są różne. Tradycyjne leczo składa się z pomidorów, papryki, cebuli i kiełbasy. Niektórzy lubią dodać do lecza.
Pokroić w kostkę i razem z sokiem wrzucić do warzyw. Dodać passatę pomidorową, czerwoną paprykę w proszku oraz suszone oregano, doprawić cukrem i gotować przez około minut, od czasu do czasu zamieszać. Gdyby leczo było za gęste rozcieńczamy je gorącą wodą lub bulionem. Tym razem jest na bazie cukinii i papryki,.
Jeżeli lubimy leczo z mięsem to możemy dodać. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek lub olej rzepakowy, zeszklić cebulę. Następnie wrzucić mięso, doprawić solą i pieprzem, przemieszać i smażyć do czasu odparowania nadmiaru płynów. Cukinię umyć, osuszyć, pokroić w kostkę.
Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na leczo bez mięsa. W końcu odkryłam paprykę pieczoną, pozbawioną skórki, pyszną i lekką, którą jem przy innych okazjach. Witam serdecznie, chciałabym zaproponować przepis na leczo z papryką i kiełbasą. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy.
Taka mieszanina warzyw to potrawa z południa Francji „ratatuja” a nie leczo z cukini. Twojego przepisu nie jest węgierską potrawą. Prawdziwe węgierskie leczo nie zawiera cukinii a jedynie pomidory, paprykę, wędzoną słoninę i cebulę.
Mimo to, ja również robię taki gulasz warzywny i mówię na niego leczo bo tak się już u nas przyjęło :-) Smacznego i pozdrawiam. Bigos z cukinii Przyjechali znajomi i przywieźli ze sobą bigos z cukinii. Dla mnie bigos z cukinii to po prostu gulasz z cukinii tylko inaczej nazwany, no może jeszcze określenie leczo by pasowało. Poniżej jedna z kilku wersji lecza jaką robimy w naszym domu – można ją sklasyfikować i umieścić pomiędzy węgierskim leczo, a prowansalskim ratatouille.
W Polsce każdą potrawkę z letnich warzyw nazywamy leczem – tymczasem to prawdziwe, węgierskie leczo jest trochę inne. Niezbyt wegetariańskie, prawda? Z pewnością każdy miłośnik. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę.
Pomidory należy sparzyć i zdjąć skórę, posiekać na kawałki. Z papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy w paski. Jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością warzyw, ale też z mocną mięsną nutą.
Bardzo męskie danie ;) Prezentuję przepis na klasyczne węgierskie leczo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.