środa, 11 maja 2016

Biszkopt z masą makową z puszki

Biszkopt z masą makową z puszki

Masę makową połączyć z jajami,mąką ziemniaczaną,dodać aromat i bakalie. W garnku zagotować margarynę i nie zdejmując z ognia,stopniowo dodawać mak. Gotować,aż zgęstnieje,ciągle mieszając. Gorącą masą makową przełożyć przekrojony biszkopt,można polać polewą. Lista przepisów na biszkopt z masą makową z puszki z polskich blogów kulinarnych.


Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Masa makowa z dużą ilością bakalii, idealna do strucli, rogali i makowców. Bardzo prosty i szybki w wykonaniu biszkopt, który zwykle robię z owocami sezonowymi, tym razem z masą makową. Durszlak - ciasto z masą makową z puszki.


Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem. Połączyć z jajkami i mąką. Margarynę zagotować z cukrem i nie zdejmując z ognia dodać masę makową.


Całość gotować około minut, od czasu do czasu mieszając. Przekładanie: Przestudzony biszkopt przekroić na pół. Całość odstawić do lodówki, aż całkowicie się schłodzi.


Nigdy nie sądziłam, że połączenie masy budyniowej z masą makową może być tak świetne. Pamiętaj, że przed pieczeniem ciast z większą ilością maku masę warto wymieszać z ubitymi na sztywno białkami jajek. Biszkopt z masą makową i budyniową To ciasto robię tylko raz w roku, a przepis na nie dostałam parę lat temu od koleżanki. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na makowiec makiem z puszki. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym!


Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą makową. Do formy przełożyć masę makową. Piec w temperaturze 175ºC przez minut. Gdy masa makowa się piecze przygotować biszkopt.


Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Przepis na biszkopt z makiem. Przyznam się, że z gotową masą makową ciasta nie robiłam, ale gdybym robiła to dodałabym jajka, mąkę. Biszkopt Z jajek oddzielamy białka i ubijamy z odrobiną soli na pianę, następnie dodajemy cukier i nadal ubijamy tak długo, aż będziemy mieli biała, sztywną beze.


Do ubitych białek dodajemy żółtka i bardzo delikatnie mieszamy,mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i po przesianiu na sam na koniec dodajemy do jajek, mieszamy delikatnie i przelewamy do średniej wielkości. Aby wykorzystać masę makową w wypiekach wystarczy ją połączyć z ubitymi białkami (lub całymi jajkami, jajek można też nie dodawać - w zależności od przepisu). Na masę z 5g maku potrzeba ubitych na sztywną pianę białek.


Dzięki nim masa jest zwięzła, nie kruszy się, nie odstaje od ciasta. Delikatny, puszysty biszkopt z wilgotną masą makową i bakaliami to wyśmienita rolada stanowiąca idealny pomysł na świąteczny deser. Makowiec na biszkopcie to delikatniejsza i lżejsza forma tradycyjnego makowca drożdżowego, który jest zdecydowanie twardszy i suchszy. Biszkopt na majonezie z masą makową: Bardzo lubię ciasta przygotowane z dodatkiem majonezu - zawsze są puszyste i mięciutkie, bardzo delikatne. Choć majonez w cieście w pierwszej chwili może zaskakiwać, to wierzcie mi, że po upieczeniu absolutnie go nie czuć :) Zwróćcie uwagę, że nie dodajemy już do ciasta żadnego innego.


Formę z masą makową wysunąć z piekarnika. Rozłożyć na niej biszkopt i piec dalej ok. Po upieczeniu pozostawić ciasto przy uchylonych drzwiczkach do ostygnięcia. Kolejno oddzielić ciasto nożem od brzegów formy. Krok 9: Odwijam delikatnie biszkopt (ja zawsze końcówkę – przyszły środek) zostawiam lekko zwinięty, podpierając go szklanką, aby nie narażać go na pęknięcia.


Smaruję biszkopt masą makową (najwięcej w środek, a im bliżej końca, tym mniej). Owijam folią przezroczystą, chociaż nie jest to koniecznie. Kupiłam puszki masy makowej Bakalland i chciałabym z tego upiec makowiec sam, bez spodu ciastowego. Czy ktoś mi powie jak to zrobić?


Następnie łączymy z ubitą pianą z białek. W czasie gdy mak się piecze przygotowujemy biszkopt. Pyszna babka drożdżowa z makiem, bakaliami i Amaretto, to kolejna propozycja na wielkanocny stół. Chodź równie dobrze sprawdzi się jako wypiek Bożonarodzeniowy lub na każdą inną okazję.


Ciasto wylewamy na gorącą masę. Mięciutkie ciasto przełożone masą makowa bogatą w rodzynki i skórkę pomarańczy, z lekką, subtelną nutą Amaretto. Pyszna rolada biszkoptowa z makiem i bakaliami. Przygotować ją można oczywiście z własnej roboty masą makową, albo tak jak ja - z masą gotową (kupną).


Drożdżówki wypełnione są po brzegi masą makową, a na wierzchu przykryte jeszcze dodatkowo kleksem z masy serowej. Nie mialam swierzego maku wiec urzylam mak z puszki. Dziecia bardzo smakuja a mi sie przypomina smak drozdzowek z Polski.


Dziekuje za przepis i polecam. Barbara dni temu Biszkopt uniwersalny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty