czwartek, 17 sierpnia 2017

Danie leczo

Sprawdź tu sprawdzony przepis! Jednogarnkowe, sycące, z dużą ilością warzyw, ale też z mocną mięsną nutą. Bardzo męskie danie ;) Występuje w wielu odmianach, a dziś prezentuję przepis na jego najbardziej tradycyjną wersję.


Danie leczo

Przepis na leczo z cukinii. Lekkie danie, którego głównym składnikiem jest cukinia. Można przygotowywać je przez cały rok. W sezonie letnim można skorzystać ze świeżych pomidorów, a w zimie z pomidorów z puszki.


Polecam podawać leczo z bagietką. Na Węgrzech leczo stanowi dodatek do dania głównego z mięsem, ale i samodzielne danie. W takiej postaci stanowi pełny posiłek, np. Zobacz, jak zrobić leczo. Tradycyjne leczo składa się z pomidorów, papryki, cebuli i kiełbasy.


Niektórzy lubią dodać do lecza. A u Pani jest tylko dodatkiem do kiełbasy. Leczo - danie proste i smaczne. Z całym szacunkiem ale tego leczem nie powinna Pani nazywać. Dzisiaj polecam klasyczne leczo z cukinią.


Dodałam do niego wysokiej jakości wiejską, suszoną kiełbaskę. Po zagotowaniu leczo można zamknąć na gorąco w słoiku i przechować w lodówce. To wygodne danie do odgrzewania na następny dzień lub zabrania na lunch do pracy. Najważniejszym składnikiem tej wersji leczo jest kabaczek, czyli nic innego jak popularna cukinia, kuzynka dyni i bakłażana.


Najpopularniejsza jest w postaci zielonej, ale są także kabaczki żółte i w. Aromatyczne leczo wypełnione po brzegi warzywami to pyszne jednogarnkowe danie. Idealne dla całej rodziny! Latem jak tylko zobaczę gdzieś w sklepie cukinie to od razu mam ochotę na to danie.


Ten przepis jest szybki i łatwy, dlatego udaje się każdemu. Przygotowanie naszego leczo z cukinii zajmie nam ok. Z pewnością każdy miłośnik węgierskiej kuchni oburzy się na jarskie leczo, utyskując nad niewystarczającą tłustością oraz brakiem wędzonego aromatu. Ale przecież każde wegetariańskie i wegańskie danie może być równie smaczne jak mięsisty oryginał, jeśli tylko odpowiednio potraktuje się wszystkie składniki.


Najważniejsze składniki potrawy to papryka, pomidor i cebula, ostatnio coraz większą popularnością cieszy się także leczo z cukinii. Może być daniem głównym lub dodatkiem do innych potraw. Możesz przygotować je też w wersji warzywnej. Odkryj tutaj prosty przepis i wykorzystaj go już dziś!


Jest to danie jednogarnkowe, bardzo sycące, z dużą ilością warzyw, ale także z mocnym akcentem mięsnym. Znane jest także w krajach takich jak: Izrael, Ukraina. Przez lata modyfikowałam jak tylko mogłam i od dłuższego czasu robię niezmiennie tak samo.


Danie leczo

Było już klasyczne leczo węgierskie przyrządzane z pomidorów i papryki, które podsmaża się na smalcu i dodaje kiełbasę lub boczek. Był przepis Tomka na leczo z cukinią i kiełbasą. Teraz pora na leczo w wersji wegetariańskiej. Obecnie kuchnia wegetariańska zyskuje na znaczeniu i cieszy się coraz większą popularnością. Danie obowiązkowo musi być pikantne.


To wyjątkowo proste i pyszne danie, którego przygotowanie nie zajmuje długo. Masz ochotę na lekkie, ale i treściwe, aromatyczne i letnie danie? Proponuję leczo dietetyczne. W składzie same warzywa: papryka, cukinia, pomidory, cebula. Wszystko to doprawione aromatycznym kminem rzymskim, chilli, pieprzem.


Liczba kalorii właściwie równa zeru. Podane ze świeżym chrupiącym. Tradycyjnie przyrządza się je z pomidorów i papryki poddanych duszeniu na smalcu oraz wędzonej słoniny i podsmażonej cebuli.


Sposobów na wykonanie jest wiele, a wśród nich wyróżnia się leczo z cukinią oraz leczo z kiełbasą. Szybki i prosty PRZEPIS na leczo. Wakacje to czas, kiedy stragany uginają się pod ciężarem owoców i warzyw.


Jest w czym wybierać- pomidory, cebula, cukinia. I pewnie w wielu domach gotuje się je inaczej:) Ja też nie gotuję tego dania według jed. Dodać pokrojoną w plastry kiełbasę i chwilę smażyć. Wrzucić pokrojoną w piórka cebulę, dusić ok.


Zdjąć z ognia i dodać paprykę w proszku, wymieszać. Dla Węgrów jest mniej więcej tym, czym dla nas bigos. W Polsce przywykło się stosować składniki nie występujące w klasycznej wersji leczo, ale dodatek cukinii czy pieczarek jest moim zdaniem jak najbardziej wskazany. Podstawą każdego lecza jest papryka. Nic dziwnego w końcu leczo to węgierski wynalazek.


Złagodzisz nieco jego pikantny wyraz dodając do niego cukinię. Jeszcze cebula, pomidory, zioła i masz gotowe danie w wersji wegetariańskiej. Jeśli jednak brakuje ci tu mięsnego pierwiastka dodaj kiełbasę, lub podsmażoną pierś z kurczaka.


Do przygotowania leczo z kiełbasą używam wszystkich sezonowych warzyw. Są w nich papryki, najczęściej czerwone, ale mogą być również w innych kolorach lub cały miks kolorów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty