Wszystko przyprawiamy dużą ilością papryki słodkiej i innych przypraw oraz solą. Wszystko dusimy pod przykryciem do momentu aż warzywa będą miękkie. Do garnka dorzucamy pomidory z puszki.
Staramy się aby nie wlać całej wody z puszki. Leczo zdejmujemy z ognia. Dodajemy usmażonego kurczaka. Gotowe danie ewentualnie doprawiamy. Ze świeżymi pomidorami i bazylią.
W sezonowej odsłonie ze świeżymi pomidorami, z dodatkiem cukinii oraz kukurydzy. Nie pamiętam czy po raz pierwszy poznałam smak tego dania w Toskanii czy też w Polsce, ale utkwił on na długo w mojej pamięci. Taka mieszanina warzyw to potrawa z południa Francji „ratatuja” a nie leczo z cukini. Czas przygotowania: min.
Cukinię i papryki kroimy w kostkę, a cebulę w półplasterki, dodajemy warzywa do kurczaka i smażymy razem pare minut. Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii. Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso. Dzisiaj polecam klasyczne leczo z cukinią. Dodane przez ulikmi w: Tylko o kuchni.
Witam A mój mąż uwielbia taką prostą , smaczną sałatkę z kurczakiem 1-piersi kurczaka pokroić w paseczki posypać przyprawą gyros i podsmażyć na malutkiej ilości oliwy lub na patelni grilowej. W sezonie paprykowym na stołach nie może zabraknąć węgierskiego przysmaku: leczo z kurczakiem. Propozycja z dodatkiem mięsa stanowić będzie pożywne danie obiadowe. Tym razem postawiliśmy na drób, jeśli zatem nieco delikatniej doprawicie potrawę, zasmakuje ona także najmłodszym smakoszom. Dietetyczne leczo z piersią kurczaka - DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością,.
Dorzucić pokrojone na plasterki pieczarki. Smażyć do odparowania wody. Papryki pozbawić gniazd nasiennych i razem z cukinią pokroić w grubą kostkę. Dodać do reszty składników.
Uwielbiam to danie szczególnie w sezonie, kiedy wszystkie warzywa są świeże. Durszlak - leczo z papryki z ryżem. Bulion drobiowy WINIARY z liściem laurowym i zielem angielskim sprytnie połączy smaki wędliny, cukinii, czerwonej papryki, marchewki i cebuli. Jeśli wolisz wersję wegetariańską, pomiń dodatek kiełbasy. Możesz ją też zastąpić innym mięsem, np.
Zacznij od obrania cebuli i pokrojenia jej w drobną. Gotuję głównie różnej maści potrawki. Dla Połówka zazwyczaj robię odchudzone leczo z kurczakiem lub indykiem.
Doprawiam je ziołami i obowiązkowo wędzoną papryką. To ona świetnie podkręca smak dań z dodatkiem świeżej papryki i pomidorów. Takie leczo podaję najczęściej z ryżem, ewentualnie z kaszą.
Przepis na leczo z cukinii. Lekkie danie, którego głównym składnikiem jest cukinia. Można przygotowywać je przez cały rok.
W sezonie letnim można skorzystać ze świeżych pomidorów, a w zimie z pomidorów z puszki. Polecam podawać leczo z bagietką. Przygotowane w kilka minut leczo z cukinii będzie dla nas posiłkiem na cały dzień. Tradycyjne leczo z cukinią nie jest daniem niskokalorycznym, ponieważ zawiera w swoim składzie kiełbasę i (lub) boczek. Moja Kasia tylko tak je jada.
Sezon na papryki i cukinie właśnie się zaczyna, więc mam nadzieję, że przepis się przyda. Piszcie w komentarzach, jak Wy robicie leczo. Jestem bardzo ciekawa waszych smaków. Gdy bowiem przychodzi sezon na pomidory, paprykę i cuknie, jemy je w Polsce bardzo często.
Dla osób, które chcą zerwać z rutyną i zastąpić czymś typową dla polskiej kuchni kiełbasę, opracowaliśmy przepis na leczo z mięsem z kurczaka. Pieczarki oczyść i pokrój w ćwiartki, cukinię pokrój w półplasterki, dodaj do garnka z papryką. Całość zalej passatą, gotuj około minut. Jeśli leczo jest za gęste, dolej pół szklanki wody.
Podawaj z kromką dobrego chleba. Z warzyw możemy wyczarować potrawy, które zachwycą swym smakiem i wyglądem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.